tis september 30 02:34 2014 i kategori Företagsnyheter

Dags att byta till vinterdäck när temperaturen ligger vid +5

Så här kan du öka livslängden på dina däck

Varje år överraskar vintern bilförarna, oavsett om den första snön faller i oktober eller vid årsskiftet. Det är inte enbart snön som är orsaken till halka, utan det kan förekomma blixthalka även innan den första snön faller och kan förekomma redan vid +2. Enligt lagen får man köra med dubbfria vinterdäck året runt, medan dubbdäck får användas från och med den första oktober. Det är klokt att byta till vinterdäck när temperaturen ligger kring nollstrecket på natten.

I stället för att vänta på den första snön är det klokare att observera termometern noga. När nattemperaturen ligger vid noll är det klokt att plocka fram vinterdäcken och kontrollera deras skick. Om du kör bil tidigt på morgonen eller på nattetid bör du byta till vinterdäck senast när temperaturen ligger stadigt kring +5 grader. Då är risken för blixthalka stor, speciellt nära vattendrag, exempelvis på broar. Om du vill köra säkert är det absolut för sent att vänta med däckbytet tills den första snön faller.

Enligt lagen ska bilen ha vinterdäck från den första december till den 31 mars. Om väglaget så kräver får man dock börja använda dubbdäck även tidigare och man får ha dem på även senare än den 15 april om det råder vinterväglag. Vinterdäcken slits mindre på hösten än på våren, eftersom asfalten efter sommaren är mer slät, medan den på våren är som mest grov. Det är värt att fundera över om du värdesätter säkerheten mer än däckslitaget.

Är däcken för gamla?

Bildäcken håller i cirka tio år, men i verkligheten är deras livslängd betydligt kortare. Däckens gummiblandning blir hårdare varje år. När däcket är tillräckligt gammalt försämras greppet, vilket speciellt på vintern blir en säkerhetsrisk.

− Även om mönsterdjupet fortfarande är tillräckligt djupt så kan gummiblandningen vara så hård att det är dags att köpa nya däck, säger Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Lagen säger ingenting om däckets ålder eller tillverkningsår. Internationella normer rekommenderar att däck bör användas i högst sex år. Som nya däck får man sälja högst fem år gamla däck.

På däcksidan finns en sifferkombination som anger däckets tillverkningsdatum. Kombinationen består av fyra siffror, varav de två första anger tillverkningsvecka och de två sista tillverkningsår. Siffran 1112 betyder att däcket tillverkades vecka 11 år 2012.

När är det dags att köpa nya däck?

Däckets slitage är betydligt viktigare än däckets tillverkningsår. Nya däck har ett mönsterdjup på cirka åtta millimeter. Enligt lagen ska vinterdäck ha ett mönsterdjup på minst tre millimeter, men för att däcket ska kunna ge säkra vinteregenskaper ska mönsterdjupet vara minst fyra millimeter. Det vanliga är att vinterdäcken byts på bilen innan vintern med kyla, snö och is förekommer och då kan däcken slitas med cirka en millimeter innan det blir vinterväglag. Därför är det bra om vinterdäcken har ett mönsterdjup på cirka fem millimeter vid däckbyte för att de ska ge säkra köregenskaper exempelvis i slask.

− De bästa däcken ska alltid monteras på bakaxeln för att köregenskaperna ska bli säkra vid extrema situationer. Samtidigt bör alla fyra däck vara ungefär lika slitna, betonar Allan Ostrovskis.

Glöm inte återvinningen

I Sverige återvinns gamla däck, vilket innebär att inga däck hamnar på soptippen. När du köper nya däck så ingår i däckpriset en återvinningsavgift, vilket gör att däckverkstaden tar hand om dina gamla däck som sedan skickas vidare till återvinning.

− Bland annat används gamla däck som fyllnadsmaterial vid vägbyggen, men gamla däck kan även återanvändas på många andra sätt, säger Ostrovskis. 

Sex tips som gör att du kan förlänga livslängden på dina däck!

1. Förvara dina däck på rätt sätt 
Däcken bör förvaras i ett svalt utrymme och de ska vara skyddade mot direkt solljus. Ett däckset med fyra däck kan förvaras antingen separat eller på varandra. Utöver solljus ska däcken inte förvaras nära en generator, transformator eller vätskor.

2. Skifta hjul 
På en framhjulsdriven bil slits framdäcken betydligt mer än de frirullande bakhjulen. Därför bör hjulen skiftas efter 800-1 000 mil för att däcken ska slitas mer jämnt. Det ökar livslängden på däcken och ger fler säkra och komfortabla mil.

3. Kolla däcktrycket
För lågt däcktryck gör att bilen förbrukar mer bränsle. Dessutom ökar däckslitaget och de slits ojämnt. Även köregenskaperna blir sämre. Därför är det viktigt att alltid ha rätt lufttryck för årstiden.

4. Ta väl hand om dina däck 
Före monteringen ska däcken kollas noga. Kolla däcken med jämna mellanrum och speciellt noga vid däckbyte. Låt en däckverkstad kontrollera om däcket är trafiksäkert, ifall du misstänker att det är något fel på det.

5. Kör försiktigt 
Lugnt körsätt håller bilen i bra skick och minskar risken för att hjulinställningen blir fel. Aggressivt körsätt med snabba accelerationer och kraftiga inbromsningar sliter speciellt på vinterdäck och särskilt dubbarna på dubbdäck och lamellerna på dubbfria vinterdäck.

Vid köp av nya dubbdäck bör du köra in däcken genom att inte accelerera eller bromsa kraftigt under de första 50 milen. På det sättet blir dubbutskicket rätt och dubbarna sätter sig i däcket stadigt.

6. Håll däcken rena 
Före däckbyte och vid lagring av sommar-eller vinterdäck bör du plocka bort små stenar som har fastnat i mönstret. Dessutom är det alltid bra att hålla däcken rena.

Många använder en högtryckstvätt för att tvätta sina däck. Däckstommen kan dock skadas om du sprutar vatten på däcket för nära däcket. Istället är det bättre att använda en borste samt vatten med svagt rengöringsmedel. Vid sköljning av däcket bör användas rikligt med vatten.

Bilder:

www.nokiantyres.com/hakkapeliitta8 
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2 
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta8SUV 
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2SUV

Mer information om Hakkapeliitta vinterdäck:

Nokian Hakkapeliitta 8
https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokian-hakkapeliitta-8/

Nokian Hakkapeliitta R2
https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokian-hakkapeliitta-r2/

Nokian Hakkapeliitta 8 SUV
https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokian-hakkapeliitta-8-suv/

Nokian Hakkapeliitta R2 SUV
https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokian-hakkapeliitta-r2-suv/

Förläng däckens livslängd:
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/forlang-dackets-livslangd/ 
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/dacksslitage/

Vinterkörskola: https://www.nokiantyres.com/vinterkorskola

Mer information:

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis(at)nokiantyres.com

Produktchef, personbilsdäck, Jon Persson, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47

jon.persson(at)nokiantyres.com