tor november 6 03:31 2014 i kategori Företagsnyheter

Satsa på bra vinterdäck även på familjens andra bil

Sveriges bilbestånd är bland de äldsta i Västeuropa, medellivslängden är nästan 10 år. Många familjer har två bilar och den andra bilen är ofta är en äldre bil. Generellt vill man inte investera några större summor i den andra bilen och säkerheten blir lidande.

Det gäller även vinterdäck, även om slitna vinterdäck på en bil utan ABS-bromsar och antisladd är en stor säkerhetsrisk. Ändå transporteras ofta barn till dagis och skolan med denna bil.

− På en bil som används till för att transportera barn ska säkerheten vara prioritet nummer ett. Äldre bil saknar ofta tekniska hjälpmedel som ökar säkerheten. Därför är det ännu större anledning att ha bra vinterdäck på den andra bilen. Slitna däck ger sämre grepp och risken för sladd ökar betydligt, varnar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Gummiblandningen blir hård

Vid köp av en ny eller begagnad bil bjuder bilhandlaren ofta vinterdäck på köpet. Då är det viktigt att fråga vilken typ av vinterdäck erbjudandet gäller.

− Däckets dimension anges på däcksidan och det är viktigt att dimensionen på vinterdäck är samma som på bilens sommardäck. Kolla också att mönsterdjupet är minst fyra millimeter. På dubbdäck ska du granska att alla dubbar finns kvar på däcket, samt att de sitter stadigt i däcket. Kontrollera även däckets ålder som anges i form av en nummerserie på däcksidan, säger Ostrovskis.

Till exempel märkningen 1204 betyder att däcket är tillverkat vecka 12 år 2004. Enligt rekommendationer bör vinterdäck inte vara äldre än sex år och högst tio år gamla. Däckets gummiblandning blir hårdare med tiden, vilket försämrar greppet på isiga och våta underlag.

− Vinterdäck av hög kvalitet har en specialgummiblandning som ger bra köregenskaper i varierande temperaturer. Gummiblandningarna är dessutom slitstarka och utöver på is och snö ger de bra grepp även på vått underlag, framhåller Ostrovskis.

Rätt däcktryck

Glöm inte att ta väl hand om dina vinterdäck. Däckens skick bör kontrolleras regelbundet.

− Kontrollera däcken varje månad. Titta att de inte slits ojämnt, vilket kan betyda att till exempelvis hjulinställningen är fel. Samtidigt bör du även kolla däcktrycket. På vintern sjunker lufttrycket i däcken, ju kallare desto lägre däcktryck. Därför bör vinterdäcken ha 0,2 bar (20kPa) högre däcktryck än sommardäcken. Däcktrycket ska alltid kollas ute, om tryckkontrollen görs inomhus blir det verkliga däcktrycket för lågt ute i kylan. För att vinterdäcken ska ge optimala köregenskaper, rekommenderas att de ska ha lite högre däcktryck än sommardäck, säger Ostrovskis.

Rätt däcktryck gör även att däcken slits mer jämnt. På en framhjulsdriven bil måste framdäcken arbeta betydligt mer än de frirullande bakdäcken och därför slits framdäcken cirka två gånger mer än bakdäcken. För att öka däckens livslängd är det värt att skifta hjulens plats på bilen, framhjul bak och tvärtom, ett par gånger under vintersäsongen, beroende på hur mycket du kör. 

Så här tar du väl hand om däcken

För trafiksäkerhetens skull ska även äldre bilar ha bra vinterdäck som enligt däcktester fungerar väl i våra nordiska förhållanden.

  • Kontrollera vinterdäckens dimension, ålder, mönsterdjup och dubbarnas skick.

  • Köp nya vinterdäck om mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter eller om däcken är äldre en sex år.

  • Kolla däcktrycket varje månad. Däcken bör på vintern ha 0,2 bar (20kPa) högre lufttryck än på sommaren.

  • Skifta hjulen fram till bak och tvärtom minst en gång under vintern. På det sättet slits däcken mer jämnt.

  • Förvara däcken under sommaren i ett svalt utrymme som ger skydd mot solljus och vätskor.

  • Vid monteringen av däcken kolla deras rullriktning.

  • Montera de bättre däcken på bilens bakaxel. Vid extrema lägen är det viktigt att bakdäcken ger maximalt grepp.

Bilder:

Dubbdäck: Nokian Hakkapeliitta 8
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta8

Dubbfritt vinterdäck: Nokian Hakkapeliitta R2
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2

Läs mer:

Förläng däckens livslängd:
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/forlang-dackets-livslangd/ 
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/dacksslitage/

Vinterkörskola:
http://www2.nokiantyres.com/vinterkorskola

EU:s däckmärkning:
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/eu-nya-dackmarkning/

Mer information:

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis(at)nokiantyres.com