tor april 10 12:43 2014 i kategori Företagsnyheter

Svårt att välja däck enligt biltillverkarens rekommendation: Så här tolkar du däckmärkningarna på rätt sätt

Vet du vad nummerserien 205/55 R 16 94 V XL betyder? Den anger vilken typ av sommardäck din bil ska ha och den anges i bilens registreringsbevis. I registreringsbeviset anges vanligtvis flera möjliga däckalternativ som bilen kan ha. Bland de godkända däcken kan bilägaren hitta däck som är mer komfortabla och däck som ger mer exakta styregenskaper, men som rullar lite stötigare. Så här tolkar du däckbeskrivningen på rätt sätt.

I din bils registreringsbevis kanske anges att bilen ska ha däck av typen 205/55 R 16 94 V XL. Men i registreringsbeviset kan även anges en till däckdimension som får användas på bilen. Vilken av dessa två däcktyper ska man då välja? Valet blir lättare om du vet vad däckmärkningarna betyder.

De två första siffrorna på205/55 R 16 94 V XL anger däckets bredd och profil i det här fallet kan bilen ha däck som är 205 millimeter breda. Däckprofilen innebär förhållandet mellan däckets höjd och bredd. I det här fallet är däckets höjd 55 procent av sektionsbredden.

I registreringsbeviset kan också anges att bilen kan ha 225/45 däck. Vilket av dessa två alternativ ska man välja? 225/45 -däcket är 20 millimeter bredare än det första däcket och profilen är betydligt lägre.

Det bredare däcket med lägre profil ger bättre styrkänsla än däcket med högre profil. Det innebär att däcket reagerar snabbare på styrningen och den här typen av däck passar för förare som vill ha sportiga köregenskaper.

− Nackdelen är att bredare däck är mer spårkänsliga och även däckljudet är högre. Vill man ha mer komfortabla köregenskaper så är det smalare alternativet ett bättre val. Smalare däck är även säkrare på våta vägar, eftersom de tar mer effektivt bort vatten mellan däcket och vägen, vilket gör att risken för vattenplaning minskar. Smalare däck har också lägre rullmotstånd, vilket minskar bränsleförbrukningen, säger Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Radialdäck är stabila

Bokstaven R efter numren som anger däckets bredd och profil anger däckets konstruktion, R betyder radialdäck som ger betydligt mer stabila och exakta köregenskaper än diagonaldäck som var vanliga förr i tiden. Nästan alla personbilsdäck som säljs i Sverige är radialdäck, så den här märkningen har inte så stor betydelse i dag.

Den fjärde siffran 16 anger fälgens diameter i tum. Det är viktigt att följa biltillverkarens rekommendation vad gäller fälgstorlek. Exempelvis på mer sportiga bilar ska fälgarna vara 17-19 tum stora eftersom bromssystemet kräver det.

Det krävs extra noggrannhet om du väljer själv fälgar och däck. Stora fälgar kräver lågprofildäck och mindre fälgar däck med högre profil.

Vad betyder det sista numret i däckmärkningen?

Det sista numret anger däckets belastningsklass. I vårt exempel är belastningsklassen 94, vilket innebär att ett däck kan bära en last på 670 kilo. Om belastningsklassen skulle vara 91 så skulle ett däck kunna bära en last på högst 615 kilo. Det är viktigt att välja däck med rätt belastningsklass för bilen. Annars slits däcken fortare och de kan gå sönder lättare.

Den näst sista bokstaven V anger däckets hastighetsklass, den högsta tillåtna hastigheten som däcket tål. Vad har hastighetsklassen egentligen för betydelse eftersom den högsta tillåtna hastigheten är 120 km/h i Sverige?

Hastighetsklassen V betyder att den högsta tillåtna hastigheten för däcket är 240 km/h. I Sverige får man inte köra så fort, men enligt ett EU-direktiv ska däckens hastighetsklass motsvara bilens maxhastighet. På det sättet är däcken säkra exempelvis på tyska motorvägar som delvis har fri fart.

Den högre hastighetsklassen påverkar även däckets köregenskaper i lägre hastigheter. Styrningen är mer exakt än på däck med lägre hastighetsklass. Samtidigt kan däck i högre hastighetsklass ha sämre komfort eftersom de ofta ger stötigare och mer spårkänsliga köregenskaper.

Den sista sifferkombinationen XL finns inte på alla däck. Den betyder att bilen kan ha däck med högre belastningsklass. Exempelvis i vårt exempel är däckets belastningsklass 94. Om den skulle vara den normala 91 så skulle man inte behöva ange XL.

− Många däckmodeller har produkter både i den högre och i den lägre belastningsklassen. Däck i den högre belastningsklassen kan bära även tyngre laster utan problem, vilket innebär att man exempelvis på semesterresan då bilen är tungt lastad inte behöver vara orolig för

däckskada, eller att däcken slits för fort. Däck i högre belastningsklasser har en mer robust konstruktion, vilket minskar däckets värmeutveckling och däcket är mer slitstarkt. XL-däck blir allt vanligare när bilarna blir tyngre, säger Allan Ostrovskis.

DOT = tillverkningsplats och -tid

DOT-märkningen på däcksidan anger var däcket är tillverkat och hur gammalt däcket är. De två första märkningarna anger i vilken fabrik däcket är tillverkat och de fyra sista numren anger däckets tillverkningsvecka och år. Till exempel nummerserien 1314 betyder att däcket tillverkades vecka 13 år 2014.

Enligt rekommendationer bör man inte använda däcken mer en sex år. Om du kör lite och däcken verkar vara i bra skick så bör däcken bytas till nya efter högst tio år. Under åren blir däckens gummiblandning hårdare och greppet allt sämre, även om de annars ser bra ut.

Det här visar däckmärkningen:

205: däckets sektionsbredd i millimeter
55: däckets profil. Däckets höjd är 55 procent av sektionsbredden.
R: däckets konstruktion, i det här fallet radialdäck
16: Fälgens storlek, diameter i tum
94: belastningsklass
V: hastighetsklass
XL: Extra load, förhöjd belastningsklass

Mer information:

Allan Ostrovskis, teknisk chef, tel. 070-244 8820, Allan.Ostrovskis(at)nokiantyres.com

Produktchef Anders Jansson, Nokian Däck AB, tel. 08-4747 447, anders.jansson(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.se

Tips om hur du använder dina däck på bästa sätt:
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/

EU:s däckmärkning:
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/eu-nya-dackmarkning/

www.facebook.com/nokiantyressverige | www.youtube.com/NokianTyresCom