tor september 7 02:00 2023 i kategori Artiklar

M+S-vinterdäck – gör rätt val för säkerhetens och effektivitetens skull

Vilka är de idealiska däcken för traktorer i vinterservice och varför ska du använda dem? Hur kommer de att klara sommarförhållandena? Vad betyder M+S-märkningen på traktordäck från Nokian Tyres? Vilka är de verkliga fördelarna med att använda sådana däck? I den här artikeln ger vår produktchef Tero Saari oss tips på de idealiska vinterdäcken för traktorer – tillverkade i Finland av Nokian Tyres.

Vad är ett vinterdäck? Hur skiljer det sig från vanliga traktordäck ?

I vissa länder krävs det enligt lagstiftning att man har vinterdäck på de traktorer som körs på vägarna under vintersäsongen. Detta har orsakat viss förvirring bland användarna, eftersom det inte finns någon tydlig definition av termen ”vinterdäck”. Det finns emellertid traktordäck som är speciellt utvecklade för vinterservice – och enligt vår mening spelar de en avgörande roll för säkerheten och effektiviteten.  Detta är redan ett givet för personbils- och lastbilsdäck – så varför inte för traktordäck också? 

För att göra det enklare använder Nokian Tyres M+S-märkningen på sina däck för vinterservice.  Detta gäller däck tillverkade från och med senare hälften av 2017. 

En av hörnstenarna för Nokian Tyres är att utveckla däck som är säkra och effektiva att använda. De tunga maskinerna körs ofta på platser där det är mycket folk och annan trafik runt omkring. Traktorn måste behålla kontrollen – under alla förhållanden. Dessutom blir traktorerna mer och mer effektiva. För att få ut så mycket som möjligt av den tillgängliga kraften – måste du ha däck som verkligen fungerar. Och som alla vinterentreprenörer säkert vet finns det igen tid att förlora när vägarna blir isiga och vid kraftigt snöfall. 

Med allt detta i åtanke rekommenderar vi verkligen våra däck som är speciellt utvecklade för vinterservice och har M+S-vintermärkning.  

För vilka av Nokian Tyres-däck får man använda M+S-märkningen?  

För det första är de typiska dragmönstrade däcken inte designade för vinterservice.  Mönstret är främst designat för användning i jordbruk, till exempel arbete på åkrar, och ger inte tillräckligt med grepp under varierande vinterförhållanden för att säkerställa säkert och effektivt vinterarbete. 

För att kallas ett helårsdäck och bära M+S-märkningen kräver Nokian Tyres att däcket har en speciell gummiblandning utformad för att ge tillräckligt mycket friktion under olika förhållanden. Den andra avgörande faktorn är slitbanemönstret. Vinteregenskaperna på den nya generationens klackmönstrade däck med lameller är betydligt bättre.  

Varför välja vinterdäck för traktorer från Nokian Tyres? 

Decennier av produktutveckling och specialkunskaper under extrema vinterförhållanden har gjort oss till ledande tillverkare av specialdäck. Det betyder att du kan lita på att du har gjort ett premiumval med den senaste tekniken när du väljer de perfekta vinterdäcken från Nokian Tyres. 

På Nokian Tyres testar vi våra traktordäck för alla säsonger i vårt vintertestcenter i Ivalo – kallat ”The White Hell”. Det enorma testområdet på 700 hektar ligger norr om polcirkeln och får inte mycket dagsljus under de långa vintermånaderna. Med våra metodiska tester varje år ger viktig information för produktutvecklingen, vilket möjliggör allt bättre vinteregenskaper för våra traktordäck.  

Vilka är fördelarna med Nokian Tyres vinterdäck? 

Förutom mycket bättre vintergrepp har en väldesignat mönster från Nokian Tyres lägre ljudnivå och mindre rullmotstånd än ett vanligt jordbruksdäck. Detta medför lägre bränsleförbrukning och bättre arbetskomfort. Dessutom slipper du lyssna på skrammel från kedjorna. I mitt arbete får jag prata med många traktorentreprenörer och en typisk kommentar om helårsdäck är att de hjälper dem att göra sitt arbete bättre. Så en bra uppsättning däck anses vara en smart investering. 

De uppfyller även följande krav: 

  • Materialen som används i däckets hölje tål och förblir effektiva i minusgrader.
  • Mönstermaterialet som används i däcken är utvecklade för hög friktion på is och snö även vid minusgrader.
  • Mönstrets kontaktyta mot körytan är större, upp till 1,5–2 gånger större än på vanliga traktordäck.
  • Mönstret består av flera element av kanter för att utveckla längsgående och lateralt grepp för acceleration, inbromsning och styrning i snö. 

Men kommer de att hålla? 

Det finns en allmänt utbredd uppfattning om att däck för vinterservice inte håller särskilt länge vid sommarbruk. Även om detta kan ha varit fallet med t.ex. några dubbfria vinterdäck för bilar tidigare, kan ingenting vara längre från sanningen när däcken är väldesignade och tillverkade av en gummiblandning av högsta möjliga kvalitet. En uppsättning däck från Nokian Tyres ger bättre arbetsresultat varje dag och kan även höja maskinens andrahandsvärde. Vi är stolta över alla våra traktordäck som tillverkas i finska Nokia – hållbara och till högsta standard. 

Jag minns en kund som använde sin uppsättning Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI året runt i åtta år, och hen körde 7 000 timmar och 74 000 kilometer – många av dem ute på vägarna. En annan uppsättning är fortfarande i bruk efter 9 000 timmar. Självklart påverkar de olika förhållandena den slutliga livslängden, men poängen är att våra helårsdäck verkligen är framtagna för alla årstider även när det kommer till uthållighet. 

Kort sagt 

Istället för vinterdäck pratar jag gärna om ”helårsdäck med utmärkta vinteregenskaper”. Eftersom det inte är något unikt med vinteranvändningen och den sajpade mönsterklacken fungerar bra på alla hårda underlag, vilket gör vägtransporterna smidigare även under sommaren. 

När allt kommer omkring är det inte någon skillnad på att investera i M+S-märkta däck jämfört med andra investeringar – vad som passar dina behov bäst och vilka fördelar de ger är det som gäller. När dina däck är anpassade för förhållandena och det arbete som krävs kan du förvänta dig ett komfortablare och säkrare arbete med bättre resultat. Om du genom ditt arbete behöver köra på snöiga eller isiga vägar eller vintriga stadsgator behöver du däck som passar perfekt för jobbet. 

 

Författare 

Tero Saari

Senior Product Manager

Kontakta: [email protected]

 

Läs mer om Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI 

 

Läs mer om White Hell-testcenter