ons juni 3 03:53 2009 i kategori Produktmeddelanden

Mer effektivitet för avverkning:


Nokian Forest Rider produktfamilj växer


– slanglöst däck inom kortRadialdäcket Nokian Forest Rider fortsätter att vara föregångare och ska snart inleda en ny epok när det gäller professionell avverkning. Inom kort går det att få Nokian Forest Rider även slanglöst. Däcket är avsett för skogsmaskiner som arbetar enligt kortvirkesmetoden (CTL) och för stora traktorer.

Ett däck utan innerslang ger skogsentreprenören fler effektiva drifttimmar när skador på innerslangen inte längre stoppar arbetet. Det är också kostnadseffektivt och miljövänligt när det blir en komponent mindre i ett däck. Under 2009 blir Nokian Forest Rider produktfamilj tillgänglig utan innerslang. Nokian Forest Rider är världens första fungerande skogsmaskinsdäck med radialkonstruktion. Däcket lanserades år 2006 efter ett noggrant utvecklingsarbete som tog flera år.

Robust dragförmåga och grepp för tunga skogsmaskiner


Nokian Forest Rider har övertygat skogsentreprenörer med sina komfortabla köregenskaper och med sin förstklassiga dragförmåga. Däckfamiljens nyaste tillskott, 800/50R26.5 bär även tunga laster utan problem. Däcket är som hemma i avverkningsarbeten där marknadens största skördare och skotare används. Den nya produkten fungerar lika bra i nordiska förhållanden som på nya marknader i Sydamerikas trädodlingar.

Radialdäcket Nokian Forest Rider har patenterade förstärkta däcksidor som ger utmärkt skydd mot stickskador. Detta gör däcket mycket slitstarkt samt säkert och gör det möjligt att utnyttja radialdäckets alla fördelar som till exempel den utmärkta dragförmågan och mycket goda köregenskaper.

– Specialradialdäcket utvecklades i nära samarbete med maskintillverkare och däckanvändare och är en förstklassig produkt för modern skogsavverkning. Ett bra skogsmaskinsdäck måste ge maximalt grepp och hög bärighet, men samtidigt måste det även ha utmärkta och komfortabla köregenskaper i skogen. Nokian Forest Rider kommer inom kort att ersätta Nokian TRS diagonaldäckproduktfamiljen, säger Martti Päivinen, utvecklingschef för Nokian Heavy Tyres.

Den robusta radialkonstruktionen ger ett större kontaktyta mot marken, vilket ger ett mycket bra grepp även på hala och svåra underlag. Jämfört med ett diagonaldäck har Nokian Forest Rider mycket bättre drag- och köregenskaper. Även rullmotståndet är mindre vilket minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. Nokian Forest Rider ger dessutom goda köregenskaper på långa transportsträckor och i krävande förhållanden.

Tack vare det optimerade ribbmönstret har däcket utmärkta självrensningsegenskaper och är skonsam för terrängen. Det lätt rullande däcket fungerar väl utan band men kan även användas med band. Det stabila däcket håller maskinen säkert på plats vid lastning.

Nokian Forest Rider dimensioner för CTL-skogsmaskiner:

650/45R24.5
600/55R26.5
710/45R26.5
800/50R26.5 (ny dimension)
600/65R34 (ny dimension)
710/55R34 (ny dimension)

Miljövänlighet styr produktutvecklingen


Nokian Tyres är pionjär när det gäller miljövänlighet. Som första däcktillverkare i världen började Nokian Tyres att använda enbart renade oljor i sin produktion.

Miljövänlighet är en av de viktigaste principerna för produktutvecklingen. Målet är att utveckla produkter som belastar miljön så lite som möjligt. Gummiblandningar, slitbanor och konstruktioner på ett specialdäck tål hårt slitage, vilket ger användaren många drifttimmar och säkra köregenskaper i krävande förhållanden. Däck som rullar lätt minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. En stor utmaning för produktutvecklingen är också att minska skakningar och däckljud.

Nokian Heavy Tyres – föregångare på specialdäck


Nokian Heavy Tyres är en av världens ledande tillverkare av specialdäck och tillhör i Nokian Tyres plc koncernen. I produktsortimentet finns skogsmaskinsdäck, specialdäck för lantbruksmaskiner och däck för arbetsmaskiner, till exempel för hamn- och terminalmaskiner, gruvmaskiner, schaktmaskiner samt för vägunderhåll.

Nokian Heavy Tyres är föregångare särskilt när det gäller utvecklingen av skogsmaskinsdäck. Bolaget har sedan 1960-talet utvecklat däck för skogsmaskiner som arbetar enligt den i Norden utvecklade kortvirkesmetoden (CTL = cut to length) och är marknadsledare i världen.

För ytterligare information:

www.nokianheavytyres.se

Jan Boberg, försäljningschef, Nokian Däck AB, 08-4747 455, [email protected]

Vesa Sampakoski, försäljnings- och marknadschef, Nokian Heavy Tyres
tel. + 358 10 401 7605, [email protected]

Martti Päivinen, produktutvecklingschef, Nokian Heavy Tyres
tel. +358 010 401 7544 , [email protected]

Pressmeddelanden och bilder: www.nokiantyres.com/elmia2009