tor januari 24 10:23 2008 i kategori Företagsnyheter

Nokian Hakkapeliitta familjen växer:


Nya vinterdäck för olika typer av fordonNokian Tyres produktsortiment växer med tre nya Hakkapeliitta vinterdäck. Det senaste dubbfria vinterdäcket för personbilar är Nokian Hakkapeliitta R och samtidigt lanseras även SUV-versionen för stadsjeepar. Det traditionella Hakkapeliitta vinterdäcket går även in på en helt ny marknad: Nokian Hakkapeliitta Truck E är det första Hakkapeliitta-däcket för lastvagnar och bussar. Samtliga nya produkter marknadsförs på Nokian Tyres kärnmarknader i Norden och i Ryssland.

Utgångspunkten för utvecklingsarbetet av de samtliga nya däcken var att utveckla äkta vinterdäck som fungerar säkert och pålitligt i krävande och varierande förhållanden både på våta och isiga vägar. Däcken motsvarar de krav som det varmare klimatet ställer och klarar extrema väderförhållanden som blir allt vanligare. De nya däcken anpassar sig snabbt till plötsliga förändringar av väglaget och temperaturen.

Utmärkt grepp – låga utsläpp

På däcksidan av nya Hakkapeliitta R står texten ultra low rolling resistance. Det innebär att däcket har mycket lågt rullmotstånd, vilket minskar både bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

På en körsträcka på 4 000 mil kan bränsleförbrukningen minska med upp till 200 liter, vilket med svenska bränslepriser innebär en besparing på cirka 2 500 kronor. Samtidigt blir koldioxidutsläppen 480 kilo lägre. Även andra skadliga utsläpp som försämrar luftkvaliteten minskar.

Rullmotståndet på Nokian Hakkapeliitta R har minskat utan att greppegenskaperna har försämrats. Däcket har kortare bromssträcka på isiga, snötäckta och framförallt våta vägar. Våtgreppet har blivit betydligt bättre tack vare pumplamellerna, den nya patenterade innovationen. Greppegenskaperna har förbättrats med hjälp av en ny gummiblandning för nordiska förhållanden.

Däcket har hastighetsklassmärkning R (170 km/h), vilket är högre än vad de flesta av konkurrenterna har. Marknadens bredaste sortiment omfattar 44 olika dimensioner från 13 till 20 tum. Försäljningen av Nokian Hakkapeliitta R börjar hösten 2008.

Nokian Hakkapeliitta R SUV nytt dubbfritt vinterdäck för stadsjeepar

Nokian Hakkapeliitta R SUV är ett dubbfritt vinterdäck som ger stabila och säkra köregenskaper för tunga SUV-bilar. Däcket har många liknande innovationer som det nya friktionsdäcket Hakkapeliitta R för personbilar. Nokian Hakkapeliitta R SUV har ett mönster och gummiblandning som ger mycket bra grepp på isiga och våta vägar.

Körstabilitet var en viktig utgångspunkt i utvecklingsarbetet av det nya däcket. Stabila och robusta köregenskaper är speciellt viktiga egenskaper när man kör med en stor och tung stadsjeep. Även Nokian Hakkapeliitta R SUV har lågt rullmotstånd och däcket rullar lätt, vilket sparar bränsle.

Nokian Hakkapeliitta R SUV passar till nästan alla stadsjeepar eftersom antalet dimensioner sträcker sig från 16 till 20 tum.

Det nya SUV-däcket är klassat för hastighetsklass R (max 170 km/h). De flesta av konkurrenterna ligger i hastighetsklassen Q (160 km/h). Försäljningen i Norden och Ryssland samt på övriga huvudmarknader börjar våren 2008.

Hakkapeliitta däck nu även för tunga fordon

Hakkapeliitta Truck produktfamilj har speciellt utvecklats för nordiska och ryska buss- och lastbilschaufförer som vill ha bra grepp och stabila köregenskaper. Successivt lanseras nya produkter i Hakkapeliitta Truck produktfamilj.

Nokian Hakkapeliitta Truck E (Extreme) är ett resultat av flera års utvecklingsarbete och är avsett för gods- och specialtransporter, bussar samt timmerbilar. Det nya däcket har mycket bra grepp- och hållbarhetsegenskaper.

Det nya Hakkapeliitta drivdäcket är både ekonomiskt och miljövänligt. Däcket rullar lätt vilket sparar bränsle. Som alla anda Nokian-däck tillverkas däcket utan märkningspliktiga skadliga högaromatiska oljor (high aromatic oils).

Försäljningen av Hakkapeliitta Truck E börjar i augusti i Norden och i Ryssland.

För ytterligare information kontakta:
Nokian Tyres plc

Teppo Huovila, produktutvecklingschef, tel. +358 10 401 7701
[email protected]

www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR
Produktsida: Nokian Hakkapeliitta R

www.nokiantyres.com/HakkapeliittaRSUV
Produktsida: Hakkapeliitta R SUV

www.nokiantyres.com/HakkapeliittaTruckE
Produktsida: Hakkapeliitta Truck E