ons september 8 08:28 2010 i kategori Företagsnyheter

Nokian Hakkapeliitta vinterdäck för
vintersäsongen 2010/2011Nokian Hakkapeliitta 7 – mindre vägslitage och partikelutsläppNokian Hakkapeliitta 7 har ett nytt mönster och en ny dubbteknik som minskar vägslitaget och partikelutsläpp. Det nya däcket är mycket tyst och har utvecklats för dagens nordiska vinterförhållanden med varierande väglag, från barmark och slask till isiga och snötäckta vägar.

Väg- och trafikforskningsinstitutet VTI har jämfört hur mycket PM10 och PM2,5 partikelutsläpp Nokian Hakkapeliitta 7 och tre konkurrentdäck skapar. Testet visar att Nokian Hakkapeliitta 7 genererar upp till 70 procent mindre partikelutsläpp än konkurrentdäcken.

Det nya däcket har en helt ny gummiblandning i slitbanan, optimerad för dagens nordiska förhållanden. Den nya blandningen innehåller naturgummi, silica och rapsolja i en kombination som aldrig tidigare använts.

Däcket har en ny dubbteknik och den innovationen som påverkar körkomforten mest påminner om dämpningen på sportskor. Framför dubbarna finns små lufthål som dämpar dubbslaget mot vägen och däcket rullar mjukt och tyst, samtidigt som de minskar dubbarnas vibration vid vägkontakt.

Det nya dubbdäcket har helt nya så kallade ankardubbar som är breda och har många kanter. De ger bättre grepp vid körning rakt fram och vid acceleration samt inbromsning. Även däckets mönster är nytt. Efter många tester visade det sig att bestämd rullriktning och symmetriskt mönster är de bästa alternativen för ett dubbdäck.

Sortimentet av Nokian Hakkapeliitta 7 är mycket brett, 55 dimensioner från 13 tum upp till 20 tum.

BILDER: www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta7

Dubbfria Nokian Hakkapeliitta R för våta och isiga vägarDubbfria Nokian Hakkapeliitta R har optimerats för nordiska vinterförhållanden och speciellt våtegenskaperna har blivit betydligt bättre. Detta har dock inte skett på bekostnad av vintergreppet. Däcket ger bättre grepp och köregenskaper i extrema vinterförhållanden än sin föregångare Nokian Hakkapeliitta RSi.

Hakkapeliitta R har märkning ”ultra low rolling resistance”. Det innebär att däckets rullmotstånd är lägst av alla dubbfria däck på marknaden. Lågt rullmotstånd minskar både bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. Bränsleförbrukningen blir upp till en halv liter lägre per tio mil.
Lägre rullmotstånd försämrar inte däckets bromsegenskaper. Däcket har kortare bromssträcka på isiga, snötäckta, och framförallt på våta vägar, än sin föregångare Nokian Hakkapeliitta RSi.

Nokian Hakkapeliitta R har en hel ny gummiblandning som innehåller både silica och miljövänlig rapsolja. Gummiblandningen ger både bättre våt- och isgrepp samt gör däcket mer slitstarkt.

Nokian Hakkapeliitta R har patenterade så kallade pumplameller som ger bättre grepp både på våta och isiga vägar. Mönsterklackarna på däckets skuldror har fickformade lameller som pumpar bort vatten mellan däcket och vägen och ger maximalt grepp.

Däcket har en bestämd rotationsriktning och slitbanan är täckt med ett tätt nät av lameller som förbättrar greppet ytterligare. Nokian Hakkapeliitta R har också så kallade bromsningsförstärkare, som utvecklades för Hakkapeliitta RSi.

Nokian Tyres kan erbjuda marknadens bredaste sortiment av vinterdäck, 57 dimensioner från 13 tum till 20 tum.

BILDER: www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR

Nya Nokian Hakkapeliitta 7 SUV – säkert grepp och slitstarktNokian Hakkapeliitta 7 SUV för stadsjeepar ger stabila köregenskaper för tunga SUV-bilar och säkert grepp på varierande nordiska vinterväglag. Det nya däcket i Hakkapeliitta familjen har många liknande innovationer som testvinnaren, dubbdäcket Hakkapeliitta 7 för personbilar.

Det nya SUV-däcket har en ny dubbteknik, Air Claw Technology, som ger däcket stabila och komfortabla köregenskaper. Innovationen påminner om dämpningen på sportskor. Däcket har små lufthål som dämpar dubbslaget och dubbvibrationer vid vägkontakt. Däcket rullar mjukt och tyst, vägslitaget blir mindre och dubbarna håller längre.

De nya robusta och breda ankardubbarna med många kanter ger bättre grepp på halt underlag både vid körning rakt fram och sidledes. Däcket har också så kallade björnklor, som även finns på andra Hakkapeliitta vinterdäck. De har till uppgift att hålla dubbarna i rak position genom att spänna mönsterklackarna optimalt vid inbromsning. Däcket har även den nya generationens Eco Stud System, en dubbdyna under varje dubb som effektiviserar dubbarnas funktion och dämpar dubbslagen mot vägen.

Dubbplaceringen är bred för bättre grepp på hala vägar. Däcket rullar lätt även i djup snö och på dåliga skogsvägar. Däcket har goda rensningsegenskaper, vilket innebär att snö och slask inte fastnar i mönstret.

Däcken på en stadsjeep måste även ge bra skydd mot stick- och skärskador. Nokian Hakkapeliitta 7 SUV har förstärkta sidor som utöver skydd mot skador även förstärker däckets konstruktion.

Den nya gummiblandningen har särkskilt utvecklats för vinterbruk på SUV-bilar. Den innehåller naturgummi och silica, men även rapsolja som ger däcket bättre grepp på is samt bra skydd mot rivskador. Stenar med vassa kanter skapar inga problem för det nya däcket.

Samtliga Nokian Hakkapeliitta vinterdäck har en slitagevarnare som Nokian Tyres har utvecklat och patenterat. Siffrorna mitt på däcket visar huvudspårens mönsterdjup i millimeter och när däcket slits försvinner ett nummer i taget. På slitbanan finns även ett snöflingamärke som ökar säkerheten ytterligare. Märket är synlig tills cirka fyra millimeter av mönstret finns kvar.

Nokian Hakkapeliitta 7 SUV finns i början i 27 dimensioner, från 16 tum till 21 tum.

BILDER: www.nokiantyres.com/hakkapeliitta7SUV

Nokian Hakkapeliitta R SUV nytt dubbfritt vinterdäck för stadsjeeparNokian Hakkapeliitta R SUV är ett dubbfritt vinterdäck som ger stabila och säkra köregenskaper för tunga SUV-bilar. Däcket har många liknande innovationer som det nya friktionsdäcket Hakkapeliitta R för personbilar. En viktig miljövänlig egenskap är att rullmotståndet är mycket lågt vilket minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Nokian Hakkapeliitta R SUV har ett mönster och gummiblandning som ger mycket bra grepp på isiga och våta vägar. Den helt nya nordiska gummiblandningen innehåller utöver naturgummi även silica och miljövänlig rapsolja. Gummiblandningen förbättrar is- och snögreppet samt ökar däckets hållbarhet.

Utöver säkra vinteregenskaper är god körstabilitet och bra våtgrepp viktiga egenskaper för det nya däcket. Nokian Hakkapeliitta R SUV har en stark, dubbel stomkonstruktion som är skräddarsydd för SUV-bilar. På däcksidorna finns en extra stark gummiblandning som ger bra skydd mot stickskador.

Nokian Hakkapeliitta R SUV passar till nästan alla stadsjeepar. Antalet dimensioner är den mest omfattande på marknaden, totalt 42 olika dimensioner. De flesta av dimensionerna från 15 tum till 20 tum har XL-märkning, vilket innebär att däcken kan bära också riktigt tunga bilmodeller.

BILDER: www.nokiantyres.com/HakkapeliittaRSUV

För ytterligare information kontakta:


Teppo Huovila, produktutvecklingschef, tel. +358 10 401 7701, teppo.huovila(at)nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.com