ons november 26 03:35 2008 i kategori Företagsnyheter

På måndag måste vinterdäcken vara påHar du ännu inte bytt till vinterdäck? Då är det hög tid att göra det, från måndag den 1 december fram till 31 mars ska bilen ha vinterdäck.

Enligt lagen måste vinterdäcken ha ett mönsterdjup på minst tre millimeter. Det är dock klokt att köpa nya däck om mönsterdjupet är mindre än fem millimeter eller om däcken är riktigt gamla. Slitna vinterdäck eller gamla hårda däck ger dåligt grepp på hala vintervägar, varnar Nokian Tyres.

En stor, landsomfattande däckrazzia som gjordes vintern 2008 visade att 19 procent av personbilarna, 789 000 bilar, hade ett mönsterdjup på under fem millimeter. Tre procent, 127 000 bilar, hade ett olagligt mönsterdjup på mindre än tre millimeter.

Dubbdäck ger bäst grepp på isiga vägar och på hårdpackad snö. De är att rekommendera för bilister som vill ha maximal säkerhet på vintern och som känner sig lite osäkra på vinterväglag. Moderna dubbdäck har lättdubbar som sliter cirka 30 procent mindre på vägar än dubbarna på 1990-talet. Nya dubbdäck är också betydligt tystare än tidigare.

När det gäller dubbfria vinterdäck är det viktigt att veta att det finns däck för centraleuropeiska förhållanden och däck för nordiska förhållanden. Dubbfria däck för varierande nordiska förhållanden är att rekommendera. På centraleuropeiska däck prioriteras våtegenskaperna och de ger sämre grepp på is och snö.

Det är bättre att låta en däckverkstad ta hand om däckbytet. Verkstaden kontrollerar däckens skick och kan vid behov balansera om hjulen. Även lufttrycket kontrolleras. Det är också viktigt att hjulbultarna blir riktigt dragna, särskilt om däcken är monterade på aluminiumfälgar. Det händer varje år att hjul lossnar därför att hjulmuttrarna inte är ordentligt dragna.

Vill du ändå göra jobbet själv är det viktigt att de bästa däcken monteras bak, oavsett om bilen är framhjuls-, bakhjuls- eller fyrhjulsdriven. Bilens riktningsstabilitet blir då bäst och risken för sladd är mindre.

Kolla också att sommardäcken inte är ojämnt slitna. Det kan till exempel innebära att framvagnsinställningen är fel eller att stördämparna är slitna. Om felet inte åtgärdas är risken stor att även vinterdäcken slits ojämnt.

Bilder:

https://www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR

För ytterligare information kontakta:

Läs också:
Kan jag köra med mina gamla vinterdäck ännu en vintersäsong? Måste jag köpa nya däck? Förbered dig i tid. Njut av vintern.