tor oktober 20 12:41 2016 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Rätta vinterdäck för rätta förhållanden

Temperaturen sjunker nu i hela landet och nattfrost förekommer även i sydligare delar av landet. Med andra ord, det börjar bli dags att tänka på vinterdäck. Är det dags att köpa nya är det värt att investera i vinterdäck av hög kvalitet som fungerar bra i våra varierande svenska förhållanden.

Rätta vinterdäck för rätta förhållanden

− Det är lätt hänt att man faller för lockelsen att köpa billiga däck som passar dåligt för våra svenska förhållanden. De kan se lika fina ut som kvalitetsdäck, men när det är flera minusgrader ute så blir de stenhårda och ger dåligt vintergrepp. Gummiblandningen på dessa däck klarar inte kyla, varnar Jon Persson, produktchef på Nokian Däck AB.

Temperaturen kan pendla mellan +10 och -30 i Sverige. Därför ska gummiblandningen på vinterdäck fungera väl i alla dessa temperaturer, utan att däcken blir hårda när det är riktigt kallt.

På den svenska marknaden finns två typer av dubbfria vinterdäck, nordiska och centraleuropeiska dubbfria vinterdäck. Dessa två typer av dubbfria vinterdäck har helt olika egenskaper. Däck för centraleuropeiska förhållanden är helt enkelt inte utvecklade för svenskt klimat. Gummiblandningen klarar inte svensk vinterkyla och de ger dåligt vintergrepp.

Många billiga däck klarar inte vinterkyla

Ett generellt problem med billiga vinterdäck är att de fungerar rätt så bra när temperaturen ligger kring noll grader, men när det blir kallare kollapsar vintergreppet totalt. Många av dessa däck har även dåligt våt- och sidgrepp.

Jon Persson rekommenderar att köpa vinterdäck av hög kvalitet och däck för nordiska förhållanden. Bra vinterdäck testas i samma förhållanden där konsumenterna kommer att använda dem, i Norden. Till exempel Nokian Tyres har sitt testcenter White Hell i finska Ivalo, där däck testas i extrema vinterförhållanden. Det garanterar att däckens säkerhetsegenskaper är finslipade för svenska vinterförhållanden.

Tillverkare av kvalitetsdäck kan även erbjuda sina kunder bättre service och produkttillgänglighet. Det är lättare att hitta rätt däck och ersätta ett skadat däck då de flesta däckhandlare säljer de vanligaste premiumdäckmärken.

Billiga däck blir inte billiga

Priset är ofta det som avgör att man köper billiga vinterdäck från små tillverkare. Premiumdäck kostar mer än budgetdäck, men själva inköpspriset säger inte hela sanningen.

− Man kan spara 500-1000 kronor genom att köpa budgetdäck. Men när däcken börjar rulla under bilen äts det billigare inköpspriset snabbt upp i form av högre bränsleförbrukning och däckslitage. Premiumdäck har lägre rullmotstånd och när lufttrycket är rätt kan de spara upp till 0,3-0,5 liter bränsle per 100 km. Och dessutom, kan man sätta något pris på säkerheten, frågar Jon Persson.

Är det dags att köpa nya vinterdäck kan du till exempel få information på däcktillverkarnas hemsidor. Alla stora däcktillverkare har webbsidor som innehåller bra information om däck till olika bilmodeller. Även biltidningar innehåller bra information och många gör objektiva vinterdäcktester där de viktigaste egenskaperna testas noggrant. Dessutom går det alltid att fråga råd hos din däckverkstad där kunniga säljare kan rekommendera rätt typ av däck som passar till din bil och för dina körförhållanden.

Kom-ihåg-lista för däckköp

1. Välj vinterdäck som är utvecklade och testade för svenska förhållanden. Centraleuropeiska dubbfria vinterdäck klarar inte vinterförhållanden.

2. Välj premiumdäck. Det ger säkra och komfortabla köregenskaper, är lätta att ersätta vid däckskada och är mer ekonomiska på längre sikt.

3. Fundera över ifall du ska ha dubbdäck eller dubbfria nordiska vinterdäck. Om du uppskattar komfort kan dubbfria vinterdäck vara bättre för dig, men vill du ha maximal vintersäkerhet är dubbdäck att föredra.

4. Jämför olika vinterdäck på däcktillverkarnas webbsidor samt på biltidningarnas däcktester och ställ sedan frågor till däcksäljare hos din däckverkstad.

BILDER:
www.nokiantyres.com/hakkapeliitta8 
www.nokiantyres.com/hakkapeliittaR2 

Vinterdäckväljare
https://www.nokiantyres.se/dackvaljare/vinterdack/

Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck?
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/sakerhet/dubbar-eller-dubbfria-vinterdack/

Läs mer om Nokian Tyres vinterdäck
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/

Hakkapeliitta vinterkörskola
http://www2.nokiantyres.com/vinterkorskola

Mer information:  www.nokiantyres.se

Jon Persson, produktchef personbilsdäck, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 jon.persson@nokiantyres.com