mån juni 4 12:35 2012 i kategori Företagsnyheter

Risken för vattenplaning bör tas på allvarRisken för att bilen börjar vattenplana på våt väg bör tas mer på allvar, speciellt när vägen har djupa spår som är vattenfyllda. Även om bilar och däck har blivit bättre så finns det inget skydd mot vattenplaning när det finns mycket vatten på vägen och hastigheten är för hög. Alla har inte möjlighet att öva våtkörning på en bana, men även kunskaperna om hur man ska göra om bilen börjar vattenplana är till stor hjälp.

Förvånansvärt många bilister minskar inte hastigheten även om det regnar häftigt och det är mycket vatten på vägen. Man kanske litar på sina nya däck eller bilens antisladdsystem, men inte ens de kan hindra vattenplaning om hastigheten är för hög.

− Det kan även vara så att oerfarna bilister inte känner till vad som ska göras när bilen börjar vattenplana. Det vore bra om alla hade möjlighet att öva vattenplaningskörning på en övningsbana, säger Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Möjligheterna att klara sig ur en vattenplaning ökar om man vet hur man ska göra. Det finns några enkla regler som man ska följa om bilen börjar vattenplana.

− Den viktigaste regeln är att inte vrida på ratten. Gasen ska släppas direkt, kopplingen tryckas ned och man ska inte bromsa. Sedan får man vara beredd med ratten när däcken får grepp igen.

Undvik omkörningar och körning i spårenYngre bilförare har ofta bättre reaktioner, vilket kan hjälpa för att klara sig ur vattenplaning, men äldre förare är ofta mer erfarna och lugna, vilket är bättre. Vid häftigt regn är det viktigt att minska hastigheten och undvika omkörningar.

− Efter vintern är många vägar spåriga och vid regn kan det vara mycket vatten i spåren. Vid omkörning hamnar man lätt i spåren och då är risken för vattenplaning som störst. Över huvud taget är det konstigt att många kör i de vattenfyllda spåren, även om det oftast går att köra vid sidan om, säger Allan Ostrovskis.

Vattenplaning är mätbar, på samma sätt som våtgrepp och rullmotstånd. Motortidningar gör oberoende däcktester varje år och med hjälp av dessa är det enkelt att välja däck som passar bäst för bilen.

− Alla märkessommardäck har relativ bra våtgreppsegenskaper. För att minska risken för vattenplaning bör mönsterdjupet kollas regelbundet. Om mönsterdjupet är lägre än fyra millimeter ökar risken för vattenplaning väsentligt, varnar Allan Ostrovskis.

På en framhjulsdriven bil slits framdäcken dubbelt så fort som bakdäcken. Säkerheten ökas avsevärt om däcken byts bak och fram med jämna mellanrum, innan slitageskillnaden blir mer än cirka två millimeter.

Byt torkarbladPå vintern slits torkarbladen mer än under sommarhalvåret och därför är det bra att byta dem. Det är klokt att använda spolarvätska även på sommaren för att få riktigt ren vindruta. Även glödlamporna ska kollas regelbundet.

Bilder: www.nokiantyres.com/HakkaBlue

Mer information:

Nokian Tyres
teknisk chef
Allan Ostrovskis
tel. tel. 070 244 8820
Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com
www.nokiantyres.se