Nokian Tyres och Valtra körde nytt världsrekord för traktorer – 130,165 km/t

7.4.2015 13:00 i kategori Företagsnyheter

Ett nytt hastighetsrekord för traktorer klockades i norra Finland när Juha Kankkunen, mångfaldig världsmästare i rally, hetsade traktorn upp i en hastighet på 130,165 km/t, ett nytt världsrekord som har godkänts av Guinness World Records. Hastighetsrekordkörningen arrangerades av Nokian Tyres och traktortillverkaren Valtra. Traktorn var en Valtra T234 och däcken Nokian Hakkapeliitta TRI 440/80R28 151D & 540/80R38 167D.

− Jag har tidigare kört hastighetsrekord med olika typer av bilar, men nu för första gången med en traktor och resultatet blev ett världsrekord! Däcken och traktorn fungerade väldigt fint ihop, även om väglaget var utmanande, sammanfattar Juha Kankkunen.

Världsrekordet kördes den 19 februari på en 2,3 mil lång, bred och rak vägsträcka cirka 2 mil norr om Sodankylä i Finland. Underlaget bestod huvudsakligen av hårdpackad snö. Mitt på raksträckan fanns en 50 meter lång sträcka för hastighetsmätning.

Organisationen Guinness World Records har mycket exakta regler för ett hastighetsrekord med en traktor. Traktorn ska under en timme köra fram och tillbaka förbi hastighetsmätningen. Tiden genom mätningssträckan klockas och världsrekordet är ett genomsnitt av sex tider. Traktorn gjorde en flygande start.

Nokian Tyres har har sedan tidigare även världsrekord för iskörning. År 2013 körde Nokian Tyres testförare Janne Laitinen i 335,713 km/t på Bottenvikens is med en bil utrustad med Nokian Hakkapeliitta 8 dubbdäck.

Topprestanda på is och snö

Vinterdäcket för traktorer, Nokian Hakkapeliitta TRI, som världsmästartraktorn var utrustad med, lanserades våren 2014. Däcket har ett mönster, vintergummiblandning och lamellering som optimerar vintergreppet i alla vinterförhållanden. Den tvärsgående lamelleringen, eller spåren på mönsterklackarna, ger fler greppkanter mot underlaget och förbättrar både draggreppet och sidogreppet. Världens nordligaste däcktillverkare Nokian Tyres lanserade sitt första klackmönstrade traktordäck redan för tio år sedan.

− Vi testar alltid våra produkter i extrema förhållanden, vilket ställer stora kompetenskrav. Därför ville vi med hjälp av världsrekordkörningen visa hur bra nya Nokian Hakkapeliitta TRI är. Det är en mäktig syn när den 7,7 ton tunga traktorn nästan flyger fram i en hastighet på över 130 km/t och bakom ratten sitter Juha Kankkunen, den fyrfaldiga världsmästaren i rally. Så här hög fart med en traktor på vinterunderlag kräver att däcken ska vara ytterst stabila samt ge mycket bra grepp och köregenskaper. Nokian Hakkapeliitta TRI levererar allt detta och dessa egenskaper var även målet för vårt utvecklingsarbete, kommenterar Tero Saari, projektchef på Nokian Tyres produktutveckling.

Nokian Tyres är världens nordligaste däcktillverkare som redan år 1934 lanserade världens första vinterdäck. Två år senare lanserades första Nokian Hakkapeliitta vinterdäck, som har blivit en legend överallt där det råder vinterförhållanden. Tack vare unika innovationer har Nokian Hakkapeliitta däck år efter år vunnit åtskilliga vinterdäcktester.

Sedan starten har det ständiga utvecklingsarbetet och tester lett till att däcken har ständigt blivit mer säkra och miljövänliga. Långt norr om Polcirkeln i Ivalo ligger Nokian Tyres enorma testcenter, White Hell. I de extrema förhållandena i finska Lapplandet testas däck dygnet runt.

Som enda däcktillverkaren i världen koncentrerar Nokian Tyres på produkter och tjänster som underlättar bilkörningen i nordiska förhållanden. Innovativa däck för personbilar, lastbilar och tunga arbetsmaskiner marknadsförs huvudsakligen i områden där det finns snö, skogar och krävande körförhållanden på grund av årstidsvariationer.

Världens snabbaste traktor - bilder:
www.nokiantyres.com/FastestTractor2015photos

Världens snabbaste traktor – video
www.nokiantyres.com/FastestTractor2015

Läs mer:

Nokian Hakkapeliitta TRI 
www.nokiantyres.com/hakkapeliittatri

Jämförelse av bromssträckan: Nokian Hakkapeliitta TRI
http://youtu.be/ljmU25d3GQs

Nokian Hakkapeliitta TRI innovationer
http://youtu.be/_v4hy6UnO6Y

Mer information:

Marketing Manager, Jarkko Puikkonen, tel. +358 10 401 7201 jarkko.puikkonen(at)nokiantyres.com

Project Manager, Tero Saari, tel. +358 10 401 7226 tero.saari(at)nokiantyres.com

AGCO Finland Oy/ Valtra

Sales Operations Manager, Jarkko Hyyrönmäki, tel. +358 40 5321467 jarkko.hyyronmaki(at)agcocorp.com