Mer säker och miljövänlig vinterkörning

Nokian Tyres första prioritet är att utveckla säkra och miljövänliga däck. Kompromisslöst engagemang på säker och miljövänlig bilkörning styr Nokian Tyres, som anser att bilisterna ska ha rätt att fritt få välja den typen av vinterdäck som passar bäst för förarens körstil, erfarenhet och vinterförhållanden – antingen dubbdäck eller dubbfria vinterdäck.

Moderna dubbdäck och dubbfria vinterdäck är både miljövänliga och säkra

Utöver trafiksäkerhet är många bilister intresserade av hur miljövänliga däcken är. Resultatet av Nokian Tyres ständigt pågående forsknings- och utvecklingsarbete är för nordiska förhållanden skräddarsydda dubbdäck och dubbfria vinterdäck vars tekniska, säkerhetsmässiga och miljömässiga egenskaper ligger i topp.

Enligt lagen får dubbdäck användas i Sverige från den första oktober till den 15 april. Dubbdäck ger bäst grepp på isiga, våta och torra vägar samt i varierande förhållanden. Alla borde ha möjlighet att fritt få välja vilken typ av vinterdäck man vill ha – dubbdäck eller dubbfria vinterdäck – beroende på vilken typ av däck man anser som säkraste.

Ny dubblagstiftning – en fjärdedel mindre vägslitageeffekt

Den nya, världens strängaste dubblagstiftning gäller dubbdäck som är tillverkade efter den 1 juli 2013. Efter förändringen får dubbdäck ha högst 50 dubbar per omkretsmeter. Men lagen ger även ett annat alternativ som främjar teknisk utveckling och miljövänlighet. Ett däck kan få typgodkännande också när det klarar av ett överkörningstest där man bedömer däckets vägslitageeffekt som ska hålla sig inom ett bestämt gränsvärde.

De ännu mer säkra och miljövänliga dubbdäck som tillverkas enligt den nya lagen som trädde i kraft i somras sliter på vägar mer än en fjärdedel mindre än tidigare (finska Autorengasliitto 2013).

Exempelvis det nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 sliter på vägar i genomsnitt 12 procent mindre än vad som är gränsen i den nordiska dubbdäcklagstiftningen. De nya däckreglerna förstärker redan nu det långsiktiga utvecklingsarbetet när det gäller säkerhet och miljövänlighet.

Artiklar:

Mer information:

Mer säker och miljövänlig vinterkörning

Kompromisslöst engagemang på säker och miljövänlig bilkörning styr Nokian Tyres.

Ladda ner broschyr