Moderna dubbdäck och dubbfria vinterdäck är både miljövänliga och säkra

Utöver trafiksäkerhet är många bilister intresserade av hur miljövänliga däcken är. Nokian Tyres utvecklar ständigt ännu mer säkra och miljövänliga däck.

Nokian Tyres vinterdäck är mycket miljövänliga. Det var Nokian Tyres som en gång i tiden uppfann vinterdäcket och företaget tillverkar säkra däck som även är miljövänliga. I sitt utvecklingsarbete uppmärksammar Nokian Tyres noga till exempel den nya dubbdäcklagstiftningen och de stränga miljökrav som den ställer för däck. Den nya dubblagstiftningen gäller dubbdäck som är tillverkade efter 1 juli 2013. Vägslitageeffekten på det nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 är över 12 procent lägre än gränsvärdet i den nordiska dubblagstiftningen (Nokian Tyres). 

Vinterdäckens vägslitageeffekt har minskat till en fjärdedel av vad den var för några decennier sedan. Det är främst utvecklingen av dubbarna som har gjort det möjligt, de har blivit både lättare och kortare. Faktorer som bilens hastighet, dubbens vikt, form och material samt däckets konstruktion har en stor påverkan på vägslitaget. 

Enligt en undersökning som finska VTT (motsvarande VTI i Sverige) har gjort (2008) har dubbens viktminskning till en tredjedel minskat vägslitaget med cirka 70 procent. En dubb väger nu cirka 1,1 gram (tidigare 3,0 gr) tack vare att dubbflänsen tillverkas av lättmetall, istället för stål som användes tidigare. 

Dubbarna på ett modernt dubbdäck har kortvarigare vägkontakt än tidigare och därmed blir vägslitaget mindre. En dubb är cirka 10-11 mm lång (tidigare upp till 14 mm), vilket har minskat dubbutsticket mot vägen. 

Toppteknik ger miljövänligare bilkörning 

I tillverkningen av vinterdäck används gummiblandningar av senaste teknik, vilket gör att däckens rullmotstånd har blivit betydligt lägre. Lägre rullmotstånd minskar bilens bränsleförbrukning och därmed minskar även koldioxidutsläppen. 

Utöver bränsleförbrukningen är däckljudet den andra betydande däckrelaterade miljöpåverkan. Vinterdäck som Nokian Tyres har utvecklat innehåller många innovationer som minskar däckljudet. Den nya generationens dubbform och en dämpningsdyna under dubben, placeringen av mönsterklackarna samt moderna mönstren minskar däckljudet avsevärt. 

Nokian Tyres produktutveckling skräddarsyr sina produkter för krävande nordiska förhållanden. Resultatet är att de dubbfria vinterdäcken har allt bättre grepp och dubbdäcken sliter mindre på vägar. Även gummiblandningarna utvecklas speciellt för nordiska vinterförhållanden där både vädret och väglaget varierar kraftigt. Rapsolja är den nya råvaran i gummiblandningen och den förbättrar däckets is- och våtgrepp samt gör det mer slitstarkt.

Mer säker och miljövänlig vinterkörning

Kompromisslöst engagemang på säker och miljövänlig bilkörning styr Nokian Tyres.

Ladda ner broschyr