Känslan avgör

Inte ens tester med de bästa mätinstrumenten kan berätta hur ett däck känns vid körning.

Nokian Tyres testförare kör tiotusentals mil varje år för att känna till och bedöma däckens köregenskaper. När fordonet blir en del av ryggraden så kan testföraren känna hur ett däck känns. Utöver Finland görs fordonstester överallt i världen, på olika underlag och i snabbt varierande förhållanden. Världens bästa testförare, omfattande testverksamhet och mångsidiga testinstrument garanterar att däcken fungerar på bästa möjliga sätt i varierande situationer, även i extrema förhållanden.

Testförare har en viktig roll när det gäller däcktestning. De har givetvis den rätta utbildningen för jobbet, men sina färdigheter och sin känsla har de fått genom erfarenhet.

– Det går att känna i både händerna och magen hur ett däck presterar. Hur bilen går att hantera, hur snabbt däcket hittar greppet igen efter sladd och hur det beter sig vid inbromsning, acceleration, slalomkörning och i branta lutningar, säger Petri Paananen, testförare på Nokian Tyres.

Testförarna rapporterar resultaten av testkörningarna och anger vilka positiva egenskaper däcket har samt var det finns utrymme för förbättring. Slutresultatet av testningen utgörs av subjektiva omdömen och objektiva testresultat. Dessa uppgifter används sedan för vidareutveckling för att skapa det bästa tänkbara däcket, vilket är det som är viktigast ur säkerhetssynpunkt för en bil.

– Ett dåligt däck har alltid någon egenskap som inte blir godkänd i våra omfattande tester.

"Ett dåligt däck har alltid någon egenskap som inte blir godkänd i våra omfattande tester."
Petri Paananen, Nokian Tyres plc, testförare

Vilka är alltså kraven på bra testförare, förutom att de måste vara bra på att analysera? De måste ha starka nerver och ett öppet sinne när de testar produkterna. Dessutom måste de ha den rätta kombinationen av ödmjukhet och anpassningsförmåga. Du behöver också vara lätt på högerfoten.

– Däcktestning handlar inte om att köra rally. Det är inte hastigheten som är viktig, utan snarare att man kan känna och analysera hur däcket känns. Det händer såklart att man kör fort också, men fokus ligger alltid på däcket och dess prestanda, säger Paananen.

Paananen är en lugn och proaktiv förare även utanför testbanan.

– Jag är noga med att hålla koll på vad mina medtrafikanter gör. Ibland blir jag alldeles uppslukad av att analysera saker och får höra att jag varit alldeles för tjatig i bilen när jag kommer hem, skrattar Paananen.