tis februari 7 02:15 2017 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Arktisk kompetens: Robusta vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta 44 senaste resultatet av samarbetet mellan Nokian Tyres och Arctic Trucks

Extrema nordiska vinterförhållanden kräver särskilda kunskaper. Det här är ingen nyhet för Nokian Tyres, världens nordligaste däcktillverkare och för Arctic Trucks, ett isländskt företag som är specialister på konverteringen av fyrhjulsdrivna fordon. Dessa två företag har även samarbetat tidigare i syfte att övervinna världens tuffaste vinterförhållanden. Det senaste resultatet av samarbetet mellan dessa två experter på is och snö är vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta 44.

Nokian Hakkapeliitta 44

Nokian Hakkapeliitta 44 hör hemma i tuffa vinterförhållanden

I arktiskt klimat är det viktigt att kunna lita på sina däck och att vara säker på att resan inte stoppas av en punktering eller svår terräng. Arctic Trucks specialfordon har bland annat använts på polarexpeditioner, vilket innebär att däcken på fordonen ska uppfylla höga krav. Därför tar Nokian Hakkapeliitta 44 vintern på allvar. Däcket är utvecklat för tuffa vinterförhållanden och det är där det hör hemma.

Nokian Hakkapeliitta 44 är speciellt utvecklat för Arctic Trucks fordon som används på specialexpeditioner. Däcket väger cirka 70 kilo och dess diameter är över en meter. Utöver imponerande storlek har däcket utmärkt framkomlighet i djup snö.

- På mittsektionen av slitbanan finns skarpa V-formade vinklar som är optimerade för att rensa mönsterspåren fri från snö och slask. Slitbanans bredd tillsammans med däckets stora luftvolym garanterar att däcket rullar effektivt även på mjuka underlag. Djup snö är inget problem för Nokian Hakkapeliitta 44, försäkrar Kalle Kaivonen, forsknings- och utvecklingschef på Nokian Heavy Tyres.

Grepp och exakta köregenskaper i extrema situationer

Nokian Hakkapeliitta 44 är lätt att köra med i alla väglag. Däckets förstärkta skulderklackar balanserar körningen i hastiga rörelser och däckets mittribba bidrar med att ge exakta köregenskaper på asfaltvägar. Nokian Tyres speciella gummiblandning Polar Expedition förbättrar slitstyrkan i extremt kyliga förhållanden. Nokian Hakkapeliitta 44 har 172 dubbhål och kan dubbas.  Däcket ska dock främst användas utan dubbar.

Nokian Hakkapeliitta 44 är början till ett helt nytt kapitel i samarbetet mellan dessa två experter på arktiska förhållanden. Däcket i dimensionen LT475/70 R17 är speciellt utvecklat för Arctic Trucks tunga fyrhjulsdrivna fordon. Produktionen av däcket börjar inom de närmaste månaderna och däcket kommer att vara tillgängligt exklusivt genom Arctic Trucks.

- Nokian Hakkapeliitta 44 är däcket som vi har väntat på. Arctic Trucks erbjuder en mängd olika lösningar och produkter för 4x4-fordon och Nokian Hakkapeliitta 44 gör det möjligt för oss att tillverka utmärkta expeditionsfordon. Våra fordon används i de mest svåra förhållanden i världen, på glaciärer, i Antarktis och i norra delen av Eurasien. Samarbetet med Nokian Tyres fungerar utmärkt och vi har höga förväntningar på detta nya däck, säger Herjolfur Gudbjartsson, vd för Arctic Trucks i Island.

Nokian Tyres och Arctic Trucks fortsätter att besegra tuffa vinterförhållanden

Nokian Hakkapeliitta 44 är en fortsättning på samarbetet mellan Nokian Tyres och Arctic Trucks som började år 2014, då den första produkten, vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta LT2 AT35 för stora 4x4-fordon lanserades. Före det har företagen länge samarbetat kommersiellt.

Arctic Trucks har sina rötter på 1990-talet då Toyota började modifiera 4x4-fordon och SUV-bilar. Dagens Arctic Trucks är ledande inom sin bransch när det gäller att bygga specialversioner av fyrhjulsdrivna fordon.

Nokian Tyres utvecklade och tillverkade världens första vinterdäck år 1934. Nokian Hakkapeliitta är ett av världens mest kända vinterdäcksvarumärken och en legend när det gäller vinterdäck för riktiga vinterförhållanden. Innovativa Nokian Tyres produkter av hög kvalitet för personbilar, lastbilar och tunga maskiner är utvecklade för snö, tufft klimat och krävande körförhållanden.

Nokian Hakkapeliitta 44

  • •      Dimension: LT475/70 R17
  • •      Slitbanans djup: 18 mm
  • •      Diameter: 1100 mm
  • •      Vikt cirka 70 kg
  • •      Max lufttryck: 240 kPa, i flotation-bruk cirka 160 kPa

VIDEO: https://youtu.be/rcnIFhV5xJE

BILDER: www.nokiantyres.com/Hakkapelitta44_photos

Mer information:

Kalle Kaivonen, forsknings- och utvecklingschef, Nokian Heavy Tyres, tel. +358 10 401 7357, [email protected]

Petri J Niemi, chef för produkt- och prisledning, Nokian Tyres, tel. +358 10 401 7646, [email protected]

Herjolfur Gudbjartsson, vd Arctic Trucks, Island, tel. +354 540 4915, [email protected]