ons februari 15 07:18 2023 i kategori Produktmeddelanden

FAST RACE, BIG CHANGE: Svenskt startup-bolag vann Nokian Tyres tävling om hållbar däckinnovation

Svenska startup-bolaget Reselo AB blev vinnare i Nokian Tyres tävling FAST RACE, BIG CHANGE om hållbar däckinnovation. Bolaget har utvecklat en process där gummi kan tillverkas av björkbark, en restprodukt från pappersbruken. Tävlingsjuryn ser processen som en stor potential för däcktillverkningen i framtiden.

Nokian Tyres utlyste tävlingen om hållbar däckinnovation förra året för att hitta nya lösningar för mer hållbara däck. Tävlingen var öppen för företag, studenter och forskare. Totalt lämnades 50 tävlingsbidrag in från 18 länder. Nokian Tyres experter valde ut fyra finalister som gick vidare till finalen.

Finalen i FAST RACE, BIG CHANGE arrangerades i januari på Nokian Tyres legendariska testcenter White Hell i Ivalo i finska Lappland. De fyra finalisternas tävlingsbidrag utsattes för ett tufft test på en isig testbana där en elbil körde ett varv med respektive tävlingsbidrag. En tävlingsjury följde testerna och valde sedan ut vinnaren. Utöver vinnaren Reselo AB var de övriga finalisterna Microwave solutions GmbH från Schweiz, Universal Matter Inc. från Kanada och en simulationsmodellexpert från Italien.

Förnybart gummi gjort av restprodukten björkbark är vinnaren

Efter noggrant övervägande valde tävlingsjuryn Reselos innovativa lösning som vinnare. Reselo har utvecklat en process för framställning av förnybart gummi av björkbark, en restprodukt från pappers-, pappersmassa- och plywoodindustrin. Enligt Reselo skapar en enda fabrik i genomsnitt 100 000 ton björkbark årligen. Enbart skogsindustrierna i Sverige och Finland producerar björkbark så mycket att det skulle räcka till att producera 200 000 ton av Reselos Nordic Bio-Rubber gummi varje år. Reselos patenterade bioproduktionsprocess minskar också materialets påverkan på miljö.

– Vi är verkligen imponerade av materialets kapacitet och mångsidighet. Det var även viktigt för oss att materialet är en restprodukt från andra industrier. Reselo och deras team är mycket hängivna i sitt projekt och vi vill gärna bli delaktiga i deras framgångssaga. Vi tror att Reselo kommer att bli en av grundstenarna i vårt mål som går ut på att 50 procent av råmaterialen i våra däck ska vara förnybara eller återvunna år 2030, säger Teemu Soini, Head of Innovation & Development på Nokian Tyres.

Som vinnare i FAST RACE, BIG CHANGE får Reselo utöver ett penningpris möjlighet att utveckla affärer eller utvecklingsarbete i samarbete med Nokian Tyres.

– Jag är överraskad och glad över att vi vann. Samarbetet med Nokian Tyres kommer att bli en fantastisk möjlighet för oss. Det är en bekräftelse för vår innovation och materialet. Vår gemensamma resa har just börjat men de tidiga resultaten är lovande. Vi hoppas att vårt förnybara gummi en dag kan bli en råvara i Nokian Tyres däck, säger Henrik Otendal, CEO och en av grundarna av Reselo.

Lösningar för mer hållbar körning utan kompromisser

Nokian Tyres vill visa ledarskap i hållbarhet i däckbranschen. Företaget har satt ambitiösa mål när det gäller att minska växthusgasutsläppen och att öka användningen av förnybara eller återvunna råmaterial, utan att kompromissa med säkerheten.

– Vi arrangerade denna tävling för att vi som däcktillverkare vill vara föregångare när det gäller hållbarhet och för att vi behöver nya innovativa partners som deltar i vår resa. Vi är mycket nöjda med resultatet. Många högkvalitativa bidrag deltog i tävlingen och det var mycket utmanande att välja ut de fyra finalisterna. Som tur var hade vi i finalen med respekterade och välkända externa jurymedlemmar som med sina värdefulla råd hjälpte oss att kåra vinnaren i tävlingen. Jag har en stark känsla att vi gjorde rätt beslut när vi till sist valde Reselo som vinnare och jag är övertygad om att vi kommer att utveckla stora saker tillsammans i framtiden, säger Teemu Soini.

Medlemmarna i juryn i finalen var: Anke Blume​ Head of the chair of Elastomer Technology and Engineering vid universitetet i Twente, Sven Thiele​ Senior R&D Leader, Process & Product Development på Synthos och Christer Steinsson​, Manager, Global Customer Service på Volvo Cars. Nokian Tyres representanter i juryn var: Head of Innovation & Development Teemu Soini, VP Sustainability & Quality Teppo Huovila, SVP Communication, Investor Relations and Brand Päivi Antola och Senior Manager, Materials Development Anne Ojala.

 

Läs mer om tävlingen: FAST RACE, BIG CHANGE web site   

Bilder: www.nokiantyres.com/challengePR

 

Mer information:

Teemu Soini, Head of Innovation & Development, Nokian Tyres
+358442916335, [email protected]

Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,

[email protected]