fre februari 14 12:00 2020 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Nokian Tyres först i världen – däckförvaringspåsar tillverkas delvis av biomaterial

Nokian Tyres däckförvaringspåsar blir nu mer miljövänliga. Påsarna tillverkas delvis av biomaterial vilket minskar koldioxidutsläppen upp till 75 procent jämfört med påsar av återvunnen plast eller ren plast. Som första däcktillverkare i världen erbjuder Nokian Tyres I’m Green-märkta däckpåsar.

– Nokian Tyres vill vara föregångare när det gäller hållbarhet och vi vill uppmärksamma det under däckets hela livscykel. Allt från råvaror som används i däcktillverkningen till återvinningen av däck på rätt sätt. Däckpåsar som produceras på ett mer miljövänligt sätt är en del av den här helheten, berättar Robert Kihlström, försäljningschef på Nokian Tyres. 

I dagsläget går det åt cirka 40 000 kilo plast i tillverkningen av däckförvaringspåsarna som används i Sverige, Finland och Norge. I tillverkningen för I’m Green används materialkombinationen Green PE+LDPE som genererar cirka 20 ton koldioxidutsläpp, medan påsar tillverkade av ny plast genererar cirka 88 ton koldioxidutsläpp och påsar tillverkade av återvunnen plast resulterar cirka 44 ton utsläpp. 

Även Nokian Tyres dotterbolag Vianor, som erbjuder bilservice- och däcktjänster, använder dessa nya däckförvaringspåsar. Under hösten 2020 kommer de att finnas tillgängliga för beställning via kundservice eller Dealers Services. 

I’m Green - märkning

Det är användningen av biobaserad sockerrörsetyl i tillverkningen av däckpåsar som minskar utsläppen. När sockerröret växer binder det i sig koldioxid från atmosfären vilket gör att de totala utsläppen i produktionen av påsarna minskar. 

Nokian Tyres nya däckpåsar får använda den internationella märkningen I’m Green som visar att påsarna är miljövänliga. Nokian Tyres är världens första däcktillverkare som har däckpåsar med märkningen I’m Green. 

Märkningen I’m Green ägs av det petrokemiska bolaget Braskem och användningen av märkningen regleras noga. För att få använda märkningen ska över 50 procent av en produkts råvarurecept bestå av Green PE. Nokian Tyres däckpåsar innehåller 55 procent Green PE. 

Ytterligare information:

Nokian Tyres plc 
Robert Kihlström, Försäljningschef  Nokian Tyres, Sverige, tel. +46 70-674 88 92, robert.kihlstrom@nokiantyres.com