ons juli 9 09:27 2008 i kategori Företagsnyheter

Slitna däck ökar risken för vattenplaningRisken för vattenplaning ökar betydligt när däcken är slitna. En viktig regel att komma ihåg är att de bästa däcken ska sitta bak, oavsett om bilen är framhjuls-, bakhjuls- eller fyrhjulsdriven.

Vattenplaningsrisken ökar i takt med att däcken slits. Enligt lagen måste mönsterdjupet vara minst 1,6 millimeter, men risken ökar väsentligt när det är mindre än 3 millimeter av mönstret kvar. Ett test som Nokian Tyres har gjort visar att en bil med 1,6 millimeters mönsterdjup började vattenplana vid 76 km/h i en kurva med 5 millimeter vatten på vägen. Bilen med nya däck började vattenplana först vid 96 km/h.

Mönsterdjupet kan enkelt kontrolleras med hjälp av ett femkronorsmynt. Avståndet mellan överdelen av siffran 5 och myntets kant är 3 millimeter. När hela femman syns är det dags att köpa nya däck.

Att köra med odubbade vinterdäck på sommaren är trafikfarligt. Däcken har en mjuk gummiblandning som ger dåligt grepp på våta sommarvägar och bromssträckan blir mycket längre. Dessutom slits de odubbade däcken i sommarbruk betydligt snabbare än sommardäck.

BILDER:
www.nokiantyres.com/sommar2008

För ytterligare information kontakta:

Allan Ostrovskis
utvecklingschef
Nokian Tyres
tel. 070-244 8820
www.nokiantyres.com