Friktionsdäck

Friktionsdäck

Säker och lugn körning. Njut av branschens bästa is- och snögrepp, tack vare Hakkapeliitta-däckens nya gummiblandningar och mönster.


VÄLJ RÄTT friktionsdäck TILL DIN BIL

Dubbdäck har länge varit det självklara valet för vinterdäck för svenska bilförare. Men i södra Europa är friktionsdäck, eller allrounddäck som det kallas där, en vanlig syn även på vintern. I många länder är dubbdäck inte ens ett alternativ eftersom det är olagligt att köra med denna däcktyp där. Som tur är har utvecklingen av dubbfria däck kommit långt och idag kan du köra dubbfritt med nästan samma nivå av körsäkerhet som med dubbdäck, även under våra svenska vintrar.

Tack vare en lång och noga planerad utveckling har Nokian Tyres lyckats skapa dubbfria däck som erbjuder säker körning på snötäckta vägar i Norden. Utforska vårt utbud av pålitliga vinterdäck, både med och utan dubbar till din bil. För att göra det lättare för dig att hitta rätt typ av däck har vi en praktisk sökfunktion som kan hjälpa dig. Skriv helt enkelt in din bils registreringsnummer, bilmodell eller däckstorlek i sökrutan för att se en lista  av de vinterdäck som passar din bil.

VAD ÄR friktionsdäck?

Friktionsdäck är bildäck som använder sig av en hög nivå av friktion för att ge bilen grepp och dragkraft på is- och snötäckta vägar. Däckets material och yta spelar en stor roll när det kommer till att ge bilen bra grepp på hala väglag. Dubbfria däck har slitbanor och mönster som nästan fäster sig på vägen när bilen bromsar in eller accelererar.

Friktionsdäck har märkningar på sidan som gör det lättare för dig att se vilket väglag däcket är avsett att användas på. Märkningarna M+S, MS or M&S står till exempel för “Mud” och “Snow”. Märkningen 3PMSF (3PeakMountainSnowFlake) indikerar att vinterdäcket är godkänt för användning i de mest krävande vinterförhållandena.

Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 med teknologin Arctic Grip Crystals är ett oslagbart val för dig som vill ha riktigt bra dubbfria däck. Detta däck ger dig en behaglig och miljövänlig körning på vintern. De speciella partiklarna i gummiblandningen gör att Hakkapeliitta R5 presterar lika bra som dubbdäck på hala och isiga vägar. Allt eftersom däcket slits ut hamnar fler och fler av partiklarna på ytan av däcket och gör att däcket inte förlorar sina köregenskaper. Double Block Grip designen förbättrar även däckets grepp ytterligare. Hakkapeliitta R5 dubbfria däck har upp till 40% fler greppvänliga slitbanor än sin föregångare.

DUBBFRITT ELLER MED DUBBAR?

När det är dags att välja nya vinterdäck står många mellan valet av dubbfria däck eller dubbdäck. Vilken däcktyp du bör välja beror på väglaget du kör på under vintern. Medan dubbdäck förser bilen med bra grepp på även de isigaste vägarna är dubbfritt ett bra val om du mest kör på snö.

Dubbfria däck  har även fördelen av att göra körningen tystare och behagligare. Eftersom dessa däck inte har dubbar får bilen även ett mindre rullmotstånd som i sin tur leder till lägre bränsleförbrukning. Dubbdäck är däremot ett bättre val om du ofta kör på istäckta vägar eller om vädret snabbt slår om till snö eller regn där du bor. Dubbdäck är även ett bättre val för nya förare som inte har lång erfarenhet av att köra på vinterväglag.

Oavsett vilken sorts vinterdäck du kör med är det viktigt att dina däck har rätt mönsterdjup. Genom att se till att inte köra med för utslitna däck följer du både lagen och ser till att din bil har tillräckligt bra grepp på vinterväglag för säker körning. Enligt svensk lag måste vinterdäck ha ett mönsterdjup på minst 3 mm, men däcket får sämre köregenskaper även innan denna gräns. Det är därför smart att ersätta vinterdäck redan när mönsterdjupet har nått 5 mm.

NÄR SKA MAN BYTA TILL DUBBFRIA VINTERDÄCK?

Enligt svensk lag måste du alltid ha godkända vinterdäck vid körning på vintern. Lagen säger att vinterdäck måste användas från första december till sista mars. Du måste även ha vinterdäck om det råder vinterväglag där du bor utanför denna period. Du som bilägare har alltså ett stort ansvar att se till att du har rätt däck på din bil inför vintersäsongen.

En av de stora fördelarna med att välja dubbfria däck är den extra flexibiliteten av när du kan byta till vinterdäck. Till skillnad från dubbdäck kan du montera dina vinterdäck så tidigt du vill på året om du känner att du vill vara redo för vintern. Du kan även köra med dessa däck längre in på våren, om du tror att det kan komma plötsliga snöfall efter sista mars. Kom bara ihåg att dubbfria vinterdäck är avsedda för körning på vintern och har därför inte alls lika bra köregenskaper som sommardäck när det är varmt ute.

Även om du tekniskt sett kan köra med dubbfria däck hela året är det inte rekommenderat att göra detta. Vinterdäck har en gummiblandning som är framtagen för att ge bilen bättre grepp i kalla temperaturer och tappar sina köregenskaper när temperaturen stiger. Att köra med vinterdäck  på sommaren gör även att däcken slits ut mycket fortare vilket leder till att däcket tappar grepp- och bromsförmågan.

SÄKRA OCH PÅLITLIGA DUBBFRIA DÄCK TILL DIN BIL

Nordisk vinter ställer höga krav på dina bildäck och alla vinterdäck klarar inte av utmaningen av körning på is och snö lika bra. Nokian Tyres erbjuder inte bara högkvalitativa däck som håller länge, du får även en känsla av trygghet när du kör på hala vägar. Lär känna våra dubbfria däck som är ett resultat av branschledande teknologi och däcktester under tuffa förhållanden.

Förutom överlägsen säkerhet är även miljövänlighet en viktig faktor när det kommer till att designa och tillverka bildäck. Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 dubbfria vinterdäck erbjuder både säkerhet och miljövänlighet tack vare Green Trace teknologin som används vid tillverkning av däcket. Det låga rullmotståndet hjälper även till att hålla bränsleförbrukningen nere. Förutom allt detta är även en tredjedel av materialet i däcket återvunnet.

Utforska även våra vinterdäck till SUV och lätta lastbilar. Med Nokian Tyres kan du känna dig trygg i vinter och njuta av säker körning på snö och is.