EU-DÄCKMÄRKNING FÖR LASTBILS- OCH BUSSDÄCK

EU-DÄCKMÄRKNING FÖR LASTBILS- OCH BUSSDÄCK

EU-däcketiketter hjälper dig att välja säkrare och bränsleeffektivare däck

Nya krav på EU-däckmärkning kommer från och med den 1 maj 2021 att även omfatta lastbilsdäck och bussdäck.

 

 

Förnyelsen av etiketten syftar till att göra det ännu enklare att välja säkrare, miljövänligare och bränsleeffektiva däck.

Den nya etiketten innehåller en klassificering för rullmotstånd, våtgrepp och utvändigt däckljud. Klasserna inom våtgrepp och bränsleförbrukning har förnyats så att de påminner om klassificering av till exempel vitvaror. Etiketterna kommer att innehålla en skala från A till E. Dessutom finns det ett nytt sätt att märka däckljudsklass med bokstäver från A till C och decibelnivån måste också anges.


Däck som är godkända för svåra snöförhållanden (3PMSF) kan innehålla information om snögrepp. Isgreppsmärkningen som används för personbilsdäck gäller däremot inte för lastbilsdäck och bussdäck. Den nya etiketten har en QR-kod som kan skannas för att få mer information om däcket i EPREL (European Product Registry for Energy Labelling).

 

Läs mer

Var hittar jag etikettinformation?

Du hittar den produktspecifika etikettinformationen på varje produktsida i avsnittet med tekniska specifikationer genom att klicka på ”Visa mer” under informationen om dimension.

Vad är EU-däckmärkningen för något och hur kan den hjälpa dig?

Från och med 2012 har det blivit enklare att köpa nya däck inom Europeiska unionen tack vare EU-däcketiketten. Etiketten påminner om energimärkningarna för vitvaror.

Klassificeringskriterierna för våtgrepp, däckljud, bränsleeffektivitet samt snögrepp och isgrepp förenklar och vägleder dig i ditt beslut om däckköp. Målet är att värdera däcken när det gäller säkerhet, ekonomi och komfort.

Förnyelse av EU-däcketiketter – vad innebär det för dig som däckåterförsäljare?

Enligt de nya reglerna ska etikettinformationen visas tydligt på ditt försäljningsställe. Om däcket inte finns fysiskt tillgängligt i butiken måste informationen tillhandahållas digitalt.

Nokian Tyres kommer att hålla dig uppdaterad om obligatoriska åtgärder som rör etiketten och hur den synliggörs.

Hitta närmaste Nokian Heavy Tyres-återförsäljare

Experter i lokala däckverkstäder står redo att hjälpa dig!

Hitta däck