När ett standarddäck inte räcker till – Nokian Tyres Ground King hybriddäck för traktorer möjliggör effektivare arbete under hela säsongen i Norden

När ett standarddäck inte räcker till – Nokian Tyres Ground King hybriddäck för traktorer möjliggör effektivare arbete under hela säsongen i Norden

3.5.2022 10:00 i kategori Produktmeddelanden

Fram till 2019 fanns det verkligen inte mycket att välja på när det gällde traktordäck för blandat jordbruk: På mjuk jord måste det vara ribbmönster, vilket generellt sett inte ger särskilt bra vägegenskaper. Eller ännu värre för användarna i de nordiska länderna, deras vinteregenskaper lämnar mycket övrigt att önska. Sedan kom Nokian Tyres Ground King med sin distinkta Hybrilug™-mönsterteknik, som fick mycket beröm från lantbruksentreprenörerna under krävande nordiska förhållanden.

Att tillverka ett däck som fungerar bra på åkern och på vägen är tillräckligt utmanande, men i Norden finns också de drastiska skillnaderna mellan sommar- och vinterförhållanden. 

”Tidigare fanns det helt enkelt inte något däck som kunde uppfylla alla dessa krav tillräckligt bra”, säger Tero Saari, produktchef på Nokian Tyres. ”Nu säger användarna i Finland, Sverige, Norge och till och med Kanada samma sak: Bytet från ett standarddäck med ribbmönster till Hybrilug-mönstrade Nokian Tyres Ground King har resulterat i betydande förbättringar av både vägkomfort och vinteregenskaper – särskilt i djup snö. Dessutom kan Ground King dubbas för ännu bättre vintergrepp.” 

Testbeprövad fördel 

Kiel University testade Nokian Tyres Ground King för olika jordbruksarbeten. Resultaten bevisar att Ground King-däcket hade 5 % mindre hjulslirning än referensdäcket i fältarbete samtidigt som det lämnade ett mindre djupt mönsteravtryck. Dessutom rapporterades att den subjektiva hanteringen av däcket vara bra, vilket resulterade i ett mer självsäkert arbete och komfort eftersom däckljudet på vägen var märkbart lägre än med traditionella traktordäck. 

”Nu har det blivit mycket enklare att anställa folk på vintern.”  

Den finske bonden och traktorägaren Antti Alajoki är mer än nöjd med alla säsongsegenskaper hos sina Nokian Tyres Ground King. ”Nu har det blivit mycket enklare att anställa folk på vintern och skillnaden mot mitt tidigare ribbmönstrade däck är betydande”, säger han. ”Nu behöver jag inte längre oroa mig för att stanna traktorn på en hal gårdsplan eller väg.”  

Tack vare det fantastiska greppet och hållbarheten får också Antti välbehövlig lugn och ro när Nokian Tyres Ground King sitter på. lugn och ro. ”Däckljuden hörs nästan inte alls på vägen. Det känns stabilt och bekvämt att köra”, fortsätter Anti med ett glatt leende. 

”De går tyst på vägen och är stabila även vid högre hastigheter.”  

Maskin & Mekan, som är verksamma i Växjö, Sverige, utför många sorters jordbruks- och entreprenadjobb från snöröjning till slåtter. Deras VD Martin Sjöberg värdesätter tillförlitlighet, lång livslängd och mångsidighet hos ett däck. ”Villkoren skiljer sig mycket från jobb till jobb”, säger Martin . ”Nokian Tyres Ground King är bra på alla underlag.” 

Vid helårsarbete måste däcken klara de mest utmanande mjuka ytorna också. ”De självrensande egenskaperna hos Nokian Tyres Ground King ger ett bättre grepp på tuffa ytor”, fortsätter Martin. ”Med Ground King fastnar vi väldigt sällan eller aldrig längre.”  

En del av mångsidigheten är de goda vägegenskaperna som Nokian Tyres Ground King ger. ”Den går tyst på vägen och är stabil även vid högre hastigheter.” säger Martin. ”Det här är väldigt viktigt eftersom vi utför mycket vägtransporter.”  

”Däcket har bra grepp på marken och det fungerar väldigt bra på vägen.” 

Knut-Fredrik Grimsøen i Østfold, Norge utför både jordbruk och entreprenadarbete. Valet av däck till hans traktor har alltid varit en tuff uppgift, eftersom den används både på fältet och för att hämta och transportera bulkmaterial och utrustning.   

”Vanliga lantbruksdäck är inte bra på vägar och vid anläggningsarbeten”, fortsätter han. ”Klackmönstrade industridäck är bra på väg och vid anläggningsarbeten, men på åkrarna blir de snabbt igensatta och det finns risk att man fastnar.” 

Efter att ha bytt till Nokian Tyres Ground är Knut-Fredrik mycket nöjd. ”Jag ångrar inte alls mitt däckbeslut”, säger han. ”Däcket har bra grepp på marken som lantbruksdäck, och det fungerar mycket bra som ersättning för industridäck på vägen.”

Säkerhet och hållbarhet 

Förutom grepp under hela säsongen har man även övervägt andra tillverkningsalternativ för Nokian Tyres Ground King. ”Säkerhet och hållbarhet är viktiga faktorer för oss”, säger Tero Saari. ”Nokian Tyres Ground King är designad och tillverkad enligt höga säkerhetsmiljöstandarder i Finland, vilket minimerar koldioxidavtrycket. Däcket är också designat för avsevärt minskat rullmotstånd, vilket hjälper till att spara bränsle.” 

För helårsarbete ser Tero Saari att den förbättrade arbetssäkerheten värde är svår att mäta. ”Transporter behövs året runt. Att kontrollera den tunga vagnen under vinterförhållanden kräver bra däck”, påminner han. ”När du transporterar snö eller flyttar tunga maskiner kommer du att uppskatta säkerheten som kommer av bra hantering.” 

Mer information: 

Arne Axelsson, Nordic Business Manager, Nokian Heavy Tyres Ltd. 
[email protected], M. +46-766-984484 

Tero Saari, Product Manager, Nokian Heavy Tyres Ltd
[email protected], tel. +358 10 401 7226

Marketing, Nokian Heavy Tyres
[email protected]

 

Mer information och bilder: 

Foton och pressmaterial: www.nokiantyres.com/groundkingpr  

Produktsida: www.nokiantyres.se/groundking 

Företagets webbplats: www.nokiantyres.se/heavy