Nästa stora milstolpe på en digital resa – de smarta däcken NOKIAN TYRES INTUITU™ är nu tillgängliga, med början i Finland

1.9.2020 10:00 i kategori Produktmeddelanden

Den digitala omvandlingen av tunga däck gör en enorm skillnad för såväl vardagskörning som fordonsparksförvaltning. Nokian Tyres introducerade de smarta däcken Intuitu vid Agritechnica-mässan 2019 i Hannover i november förra året. Intuitu kommer att finnas tillgängliga för utvalda traktordäck för jordbruk och entreprenörsarbeten, och försäljningen startar i Finland.

När Nokian Tyres släppte sin lösning för smarta däck, Nokian Tyres Intuitu, hyllades den omedelbart av publiken för dess enkla plug & play-upplägg: allt du behöver är sensorutrustade smarta däck och en app på din smartphone för att få information om däcktryck och temperatur till din telefon. 

”I synnerhet var ansvariga för fordonsparker exalterade över att få viktig information och larm rörande däcken med ett minimalt behov av konfigurering”, säger Matthew Crocker, produktansvarig på Nokian Tyres. ”Premiumtraktordäck är en investering som du kommer att vilja ta god hand om.” 

Den digitala fördelen 

I sin nuvarande fas består Nokian Tyres Intuitu av sensorutrustade smarta däck och en mobilapp. Allt du behöver göra är att beställa de smarta däcken och ladda ner appen för att komma igång. De smarta däcken är registrerade i Intuitu-appen, som visar uppgifter om däckposition och lufttryck samt temperatur för alla fordon med smarta däck. I appen kan fordonsparksägaren bjuda in så många förare och fordon som behövs. Detta innebär att föraren kan hålla sig uppdaterad och få varningar om det fordon som för närvarande används, medan den ansvariga för fordonsparken kan titta på helheten och få ut det mesta av däck och maskiner. Dessutom kommer maskintillverkare att kunna dra nytta av en plug & play-lösning för smarta däck och det ökade kundengagemang det medför. Intuitu-registreringen förlänger dessutom däckgarantin. 

”Om du vet hur dina däck mår hjälper det dig att spara in på bränslekostnader och förbättrar säkerheten i arbetet”, säger Matthew Crocker. ”Däckens digitala dimension har dock potential att bli mycket mer, och vi har många lysande idéer på gång!” 

SINNESFRID FÖR  

FÖRARE 

ANSVARIGA FÖR OCH ÄGARE AV FORDONSPARKER 

  • Få mer gjort med mindre bekymmer 
  • Förlängd livslängd för däcken 
  • Säkrare arbete 
  • Mindre driftstopptid 
  • Förlängd garanti 
  • Lägre total ägandekostnad 

 

Intuitu i aktion 

Den smarta däcklösningen Intuitu har testats utförligt och har redan blivit en viktig del av testanvändarnas dagliga arbete. Den finländska fastighetsunderhållsentreprenören Jari Suontausta har använt Intuitu i sin fordonspark på tre traktorer. Hans arbetssätt har ändrats i och med däckens digitala dimension. 

”Nokian Tyres Intuitu gör det både enklare att hålla koll på vilket skick däcken är i och göra ekonomiska besparingar”, säger Jari Suontausta. ”Morgnarna är enkla nu när jag kan kolla så att allting är okej genom att enbart se efter i min telefon.” 

Jari Suontausta är även imponerad av hur Nokian Tyres Intuitu har hjälpt honom att reagera snabbt om det finns ett problem med ett däck. ”Det finns ibland många spikar och metallbitar på arbetsplatserna, och därför är det inte ovanligt med punkteringar”, förklarar han. ”Revor är enkla och billiga att fixa om de upptäcks tidigt, men ett jättedyrt däck kan bli förstört om problemet inte upptäcks i tid.” 

Tillgängliga nu, redo för framtiden 

Försäljningen av de smarta däcken Nokian Tyres Intuitu börjar gradvis, först i Finland med Nokian Tyres fyra flaggskeppsdäck för traktorer - Nokian Ground King, Nokian TRI 2, Nokian Hakkapeliitta TRI och Nokian Tractor King. Fabriken kommer att börja leverera beställningar i september, och Intuitu-appen kommer att finnas tillgänglig för nedladdning samtidigt. Beställning sker i det första skedet via däckåterförsäljarkedjan Vianor och därefter även hos andra återförsäljare. Däcken levereras inom normal leveranstid. 

”Finland är vår hemmaplan och kunder är ivriga att prova ny teknik”, säger Manu Salmi, SVP, VD på Nokian Heavy Tyres. ”Och vi har en färdplan för att även utöka tillgängligheten för andra länder.” 

Manu Salmi är märkbart uppspelt över att gå in i en helt ny digital värld. ”Efter åratal av tester och utveckling är det en härlig känsla att göra dessa arbetsförändrande digitala möjligheter tillgängliga för våra användare”, säger Manu Salmi. ”Vårt mål är att skapa sinnesfrid genom att göra arbetet säkrare och mer effektivt och hållbart, och Intuitu gör just det.”  

Intuitus nuvarande funktioner kommer att förändra hur däck används, men det kommer att komma mer. Till exempel håller mätning av mönsterdjup och integrering av Nokian Tyres Intuitu med maskinens egna systemprogramvara på att utvecklas. 

”Det här är en stor milstolpe, kanske den största, men utvecklingsarbetet fortsätter hela tiden”, konstaterar Manu Salmi. ”Vi skrapar bara på ytan av den digitala världen, och vår ambition tillåter inte att vi slutar där!” 

 

Ytterligare information: 

Matthew Crocker, produktchef, digitala tjänster, Nokian Heavy Tyres Ltd 

[email protected], tel +358 10 401 7049 

Manu Salmi, SVP, VD, Nokian Heavy Tyres Ltd 

[email protected]tel +358 10 410 7680 

 

Mer information och bilder: 

Bilder och pressmaterial: www.nokiantyres.com/intuituPR 

Produktsida: www.nokiantyres.com/intuitu 

Företagets webbplats: www.nokiantyres.com/heavy