Nokian Ground Kare – nytt däck till grävmaskiner och grävlastare för åkermark, vägar och järnvägar

Nokian Ground Kare – nytt däck till grävmaskiner och grävlastare för åkermark, vägar och järnvägar

22.5.2019 6:00 i kategori Företagsnyheter

När det gäller grävmaskinsdäck är en enda lösning sällan optimal för alla syften. Därför vill Nokian Tyres erbjuda ett fullständigt däcksortiment, särskilt för olika underlag och stabilitetsbehov. Det senaste tillskottet till vårt sortiment är Nokian Ground Kare, ett specialdäck för grävmaskiner med en del unika egenskaper.

Den senaste trenden inom entreprenadarbeten innefattar stora maskiner med tunga redskap som ställer högre lastkapacitetskrav på däcken. En annan förändring gäller snabbare och längre vägtransporter, vilket innebär att däcket måste ha bra väghållningsegenskaper och tåla slitage från belagda vägar. Den tredje trenden gäller behovet av att vara skonsam mot jorden och möjliggöra exakt arbete – viktiga egenskaper vid entreprenadarbeten i stadsparker och på privata gårdar. Nokian Ground Kare-däcket är från grunden konstruerat med tanke på dessa krav.

 ”Det är naturligtvis inte det enda”, säger Eva-Leena Varpe, produktchef på Nokian Tyres. ”Grepp och stabilitet på arbetsplatsen är också två utpräglade däckegenskaper.”

Rätt däck för varje arbetsplats

Arbetsområden skiljer sig åt. När absolut bästa stabilitet krävs kan det klackmönstrade Nokian Armor Gard 2-däcket användas som tvillingmontage. På mycket mjuka underlag föredras ofta det breda, traktormönstrade Nokian Excavator-däcket för dess grepp. Som en bra kompromiss mellan de båda har det helt nya klackmönstrade Nokian Ground Kare-däcket ett bra grepp på mjukt underlag, lågt yttryck för mindre inverkan på jorden samt utmärkt stabilitet och vägegenskaper.

“Nokian Ground Kare-däcket har en specialkonstruerad ny mönsterdesign för god hållbarhet och lågt marktryck”, sammanfattar Varpe. ”För att ge den viktiga stabiliteten för säkert och exakt grävarbete har däcket en specialgummiblandning som absorberar gungningar och stötar och en mycket stabil stomme som tål högt arbetstryck.”

Användarerfarenheten på fältet bekräftar att den förbättrade stabiliteten har en positiv effekt på arbetseffektiviteten. ”Däckets stabilitet är bättre, och även stommens dämpning”, säger Nokian Ground Kare-användaren Mark Geurts från Nederländerna. ”Det sparar tid eftersom varje grävtag blir rätt från början.” 

Mark Geurts är dessutom imponerad av Nokian Ground Kare-däckets jordvänlighet. ”Det här mönstret ger inte spår efter sig”, säger han. ”Det besparar mig tid eftersom jag inte behöver lägga igen mina spår”.

Den övergripande tåligheten är också viktig på stenig mark. Nokian Ground Kare-däcket har ett stålbälte mot stick och skärskador. Dess lastkapacitet på upp till 7 500 kg är också perfekt.

”Tung tillbehörsutrustning på maskiner kan verkligen utmana däcken”, säger Eva-Leena Varpe. “Nokian Ground Kare-däcket ger dig större marginal, och däckmönstret slits sakta och jämnt för ekonomisk användning”.

Mark Geurts har också noterat det långsamma däckslitaget. ”Däcket har utmärkt prestanda och det lovar gott för livslängden i arbetstid”, säger han. Däckets självrensning fungerar bättre än förväntat, och komforten och den låga bullernivån på vägen är verkligen glädjande.”

Nokian Ground Kare semi-slick för järnväg

Nokian Ground Kare-däckets storlekar är utvalda med både grävmaskiner och grävlastare i åtanke. Det senare har dessutom en specialtillämpning värd en egen specialdäcksvariant – världens första i sitt slag.

”Vid järnvägsanvändning körs en grävlastare på räls”, förklarar Eva-Leena Varpe. ”Däckets ena halva kör på stål, vilket innebär ojämnt däckslitage. Nokian Ground Kare-däcket finns i en särskild semi-slickversion som motverkar detta och ger däcket längre livslängd”.

Storlekar och tillgång

Nokian Ground Kare-däck blir tillgängliga i juni 2019 i storlekar 650/45-22,5 för grävmaskiner och 620/60B34 för grävlastare. Specialvarianten för järnväg 620/60B34 Nokian Ground Kare semi-slick-däcket blir tillgängligt i december 2019.               

Mer information och bilder:

Foton och pressmaterial: www.nokiantyres.com/groundkarePR

Produktwebbplats: www.nokiantyres.com/groundkare

Toni Silfverberg, Head of Sales & Marketing, Nokian Heavy Tyres Ltd
toni.silfverberg(at)nokiantyres.com, tel. +358 10 401 7854
 
Tuomas Färlin, Business Line Director OTR, Nokian Heavy Tyres Ltd
tuomas.farlin(at)nokiantyres.com, tel. +358 50 317 4095