Säkrare och mer hållbart flygplatsunderhåll – Valtra och Nokian Tyres samarbetar i självstyrande snöröjningsprojekt

Säkrare och mer hållbart flygplatsunderhåll – Valtra och Nokian Tyres samarbetar i självstyrande snöröjningsprojekt

14.5.2019 7:00 i kategori Företagsnyheter

Robotstyrda dammsugare och gräsklippare är redan verklighet, men går det att använda samma idé på en 7-tons maskin som röjer snö från en landningsbana? För att visa att så är fallet påbörjade Valtra och Nokian Tyres i mars 2019 ett samarbete med tre andra finska företag i ett gemensamt konceptprojekt på EU:s nordligaste flygplats. Två Valtra T254 Versu utrustade med Nokian Hakkapeliitta TRI-däck, var och en utrustad med en 4,5 m bred snöröjningssläp, rensade automatiskt landningsbanan på Ivalo flygplats i finska Lappland.

Bakgrund

Vintern i Finland kan vara mycket lång med många delar av landet permanent täckta med snö under 150 till 200 dagar om året. "Som flygplatsoperatörer måste vi skapa sommarförhållanden på finska landningsbanor även om det är vinter. För att möta denna utmaning söker vi alltid efter nya lösningar som stödjer vår världsledande kunskap om snö" säger Henri Hansson, teknisk chef på Finavia, organisationen som ansvarar för underhållet av de flesta finska flygplatser.

Utifrån detta föddes idén för projektet "Runway Snowbot" mellan en grupp finska toppexperter, var och en specialist inom sitt område, och var och en med en djup förståelse av nordiska klimatförhållanden: Valtra, Nokian Tyres, Vammas (Fortbrand) – tillverkare av snöröjningssläp för flygplatser, Neste – världens mest hållbara energibolag och Finavia.

 

Mot mer hållbart underhåll av landningsbanor

"Runway Snowbot är ett konceptbevis som visar att genom att kombinera kunskapen hos fem finska företag kan landningsbanor röjas på ett nytt sätt – säkrare, mer hållbart, mer ekonomiskt och bekvämare" säger Matti Tiitinen, varumärkeschef, Valtra Skandinavien, Baltikum och Väst- och Centraleuropa.

Traktorspecialisten Valtra har arbetat med automatstyrning på traktorer i många år. Tillsammans med Nokian Tyres sattes hastighetsrekordet för obemannad snöröjning år 2018 med en självstyrd T254 Versu utrustad med Nokian Hakkapeliitta TRI-däck. Automatstyrning på centimeternivå och Isobus redskapsstyrning, funktioner som kontrolleras via Valtras SmartTouch terminal, tillhandahöll den nödvändiga tekniken för styrning av snöröjning på fördefinierade rutter i "Runway Snowbot".

Med Nokian Hakkapeliitta TRI-däck, värdens första vinterdäck för traktorer, fick projektet för den självstyrande snöröjningen greppet och noggrannheten som krävdes för säker förarlös traktordrift – och var samtidigt skonsam mot asfalten. "Utan instinktiva korrigeringar av styrning och gasreglage från föraren måste däcken erbjuda en förutsägbar hantering" säger Toni Silfverberg, försäljnings- och marknadsföringschef, Nokian Heavy Tyres Ltd. Dessutom ger den dubbfria driften, det låga rullmotståndet hos Nokian Hakkapeliitta TRI och våra hållbara tillverkningsprocesser ett ytterligare tillskott till den totala ekonomin och hållbarheten."

Både Valtra-traktorerna och Vammas snöröjningssläp drevs av Neste MY Renewable Diesel förnybara diesel som minskar utsläppen av växthusgaser cirka 90 % jämfört med fossil diesel.

Resultat

Testen som utfördes vintern 2018–2019 visade sig vara framgångsrika för alla deltagande parter. Även om det ännu inte är redo för kommersiell tillämpning banar projektet vägen för ett nytt tankesätt.

"Traktorer är ett intressant alternativ för vagnparker på flygplatser där arbetsbredder på 4,5 m är tillräckligt. Den totala ägandekostnaden för traktorer är betydligt billigare än lastbilar och de är mångsidigare eftersom de kan användas för andra uppgifter än snöröjning på vintern, t.ex. gräsklippning under sommaren", säger Tero Santamanner, maskinutrustningsspecialist på Finavia. 

"Projektet Runway Snowbot var redan det andra projektet för självstyrande drift och smidigt utnyttjande av Valtra-traktorer och Nokian-däck" tillade Matti Tiitinen och Toni Silfverberg. "I framtiden kommer fler och fler självstyrande tillämpningar och vi är redo för de nya krav som detta medför."

 

Mer information
Projektets webbplats, foton och videoklipp:
www.runwaysnowbot.com

https://www.youtube.com/watch?v=s7pgtpsQ0V4

Pressmaterial

Kontakt
Pamela Engels
Chef, marknadskommunikation och PR
Telefon: +358 40 1983 855
E-post: [email protected] 
 
Toni Silfverberg
Försäljnings- och marknadsföringschef, Nokian Heavy Tyres Ltd. 
Telefon +358 50 3262 329
E-post: [email protected]

Om Valtra

Valtra Inc. utvecklar, tillverkar, marknadsför och tillhandahåller service för Valtra-traktorer som är anpassade för hur kunderna arbetar. Kända för sin mångsidighet och pålitlighet är Valtras traktorer konstruerade för att ge hög prestanda i krävande arbetsförhållanden och extrem terräng. Valtra är ett världstäckande varumärke från AGCO Corporation, som är den ledande traktortillverkaren i Norden och ett av de mest populära varumärkena i Latinamerika. www.valtra.com

Om AGCO

AGCO (NYSE:AGCO) är världsledande inom design, tillverkning och distribution av jordbrukslösningar och levererar högteknologiska lösningar för jordbrukare som föder världen genom sitt kompletta utrustningssortiment och relaterade tjänster. AGCO:s produkter säljs genom fem kärnmärken, Challenger®, Fendt®, GSI®, Massey Ferguson® och Valtra®, med stöd från smarta Fuse®-jordbrukslösningar. Grundat år 1990 och med huvudkontor i Duluth, Georgia, USA, hade AGCO en nettoomsättning på 9,4 miljarder dollar år 2018. Mer information finns på http://www.AGCOcorp.com. Följ oss på Twitter för företagsnyheter, information och händelser: @AGCOCorp. Följ hashtag #AGCOIR för finansiella nyheter på Twitter.

Om Nokian Tyres

Nokian Tyres är världens nordligaste däcktillverkare och ett av de mest hållbara företagen i branschen. Vi erbjuder trygghet i alla förhållanden genom att utveckla högkvalitativa, säkra och miljövänliga däck för personbilar, lastbilar och tunga maskiner. Vi är särskilt kända för våra innovativa vinterdäck. Vår grupp omfattar även Vianor-kedjan som specialiserar sig i fordonsunderhåll och däckservice. Bolagets omsättning uppgick år 2018 till cirka 1,6 miljarder euro och antalet anställda till 4 800 personer. Nokian Tyres är noterat på Nasdaq Helsinki. www.nokiantyres.com.