Innovativitet

Innovativitet

SKRÄDDARSYDD SPECIALKOMPETENS FRÅN NORR

KOMFORT FÖR FÖRARE OCH MILJÖ

Rötterna till Nokian Heavy Tyres produktutveckling har sitt ursprung i över 80 års kompetens av vinterdäck och i den grundliga förståelsen om däck för extrema förhållanden. Varierande årstider, den hårda nordiska naturen, det långsiktiga utvecklingsarbetet och koncentrationen i noga valda produktsegment har gjort att Nokian Heavy Tyres är en av världens ledande tillverkare av specialdäck inom olika produktområden.

BRA GREPP FÖR RESPEKTIVE ARBETSFÖRHÅLLANDEN

Avgörande i utvecklingen av nya innovationer är kunskaper om kundernas maskiner, arbetssätt och miljökrav. Därför sker produktutvecklingen i nära samarbete med kunderna. Till vår hjälp har vi även vår omfattande uppföljning av det praktiska arbetet hos kunderna, vilket också används som en kunskapskanal i produktutvecklingen. Däcktester ute i verkliga förhållanden görs på alla marknader och testresultaten ligger som grund för fortsatta förbättringar på egenskaperna.

Utöver diagonaldäck satsar Nokian Heavy Tyres särskilt på specialdäck med radialkonstruktion. Att utveckla ett nytt specialdäck handlar mycket om skräddarsytt arbete och det är kundbehovet som sätter igång utvecklingsarbetet. Vi svarar på behovet med vår långvariga kompetens, kreativitet och den senaste tekniken.

STÄNDIGT PÅGÅENDE LÅNGSIKTIGT UTVECKLINGSARBETE

Utgångspunkter för utvecklingen av ett nytt däck är funktionalitet, effektivitet, pålitlighet och lång livslängd. Nya innovationer utvecklas för att förbättra material, slitbanor, däckets konstruktion, kvalitet, tester, kundservice och produktion. Miljöaspekterna blir ständigt viktigare och vi försöker uppmärksamma dem i all utveckling av däck.

Våra nära kontakter med koncernens övriga produktfamiljer – personbilsdäck, lastbilsdäck och regummeringsmaterial – ger viktiga synergifördelar för utvecklingen av tunga däck. Vår tekniska kundservice och produktutveckling analyserar kundfeedback direkt. För att kunna erbjuda våra slutanvändare bästa möjliga däck nu och i framtiden har vi ett nära samarbete med maskintillverkare och andra samarbetspartners.

TESTER ÅRET RUNT, ÖVERALLT I VÄRLDEN

Däcktester är en viktig del av utvecklingsarbetet. Nokian Tyres tunga däck testas mångsidigt, exakt och ärligt i verkliga användningsförhållanden. Dessutom görs även tester med testmaskiner. Testverksamheten pågår ständigt och görs globalt.

I maskintester testas rullmotstånd, däckljud och slitstyrkan i däckkonstruktionen, samt analyseras hur markkontakten och –trycket ser ut. I verkliga förhållanden, i skogen, åkern, gruvan och hamn, får de nya däcken visa vad de kan prestera. Tester som görs i olika årstider ger till exempel information om grepp- och köregenskaperna samt slitstyrkan vid olika temperaturer och väglag.

KOMFORT FÖR FÖRARE OCH MILJÖ

LÄTTRULLANDE

LÄTTRULLANDE

Lågt rullmotstånd innebär att Nokian Tyres tunga däck rullar lätt, vilket minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. En speciell testmaskin mäter rullmotståndet på våra däck.

LÄGRE MARKTRYCK

LÄGRE MARKTRYCK

Maskinens vikt och däckens marktryck gör att marken komprimeras, vilket försämrar markens odlingsförmåga, minskar skörden och ökar miljöbelastningen. I skogen är risken att trädens rötter skadas. Vill man ha ett lågt marktryck på en åker måste däcket ha en bred markkontakt. Trots att ett flotationdäck har en bred markkontakt så är däckets rullmotstånd ändå lågt och det rullar mycket lätt. Jämfört med diagonaldäck sparar floation-däck upp till 20 % bränsle. Med andra ord, flotationdäck ger större skörd och sparar även bränsle och miljö.

MER KOMFORTABELT

MER KOMFORTABELT

Alla har rätt till ergonomiskt bra arbetsförhållanden. Utöver komfortabla köregenskaper måste ett bra däck även minska däckljud, stötar och vibrationer. Att minska stötar och vibrationer är särskilt viktigt när man arbetar i en skogsmaskin eller när man kör transportsträckor på en landsväg. Tester visar att däck från Nokian Heavy Tyres är ett mer komfortabelt val. Till exempel Nokian Tyres Forest Rider har vunnit många tester som olika institutioner har gjort.

MARKNADSLEDARE OCH FÖREGÅNGARE NÄR DET GÄLLER SKOGSMASKINSDÄCK

Nokian Heavy Tyres är marknadsledare när det gäller skogsmaskinsdäck. Företaget har utvecklat specialdäck för skogsmaskiner som använder kortvirkesmetoden CTL (cut-to-length), utvecklad i de nordiska länderna, sedan år 1960. Produktsortimentet omfattar däck för kortvirkesmaskiner, CTL och även maskiner som och för maskiner som avverkar på hellängd, Full Tree (FT), som till exempel skidders. I sortimentet ingår även specialdäck för traktorer som används delvis eller huvusakligen i skogen. Nokian Tyres produkter är kända för sin höga kvalitet som garanterar lång livslängd och pålitlig funktionalitet i varierande bruk och i olika förhållanden.

Kontakta oss