FacebookInstagrammenu-iconicon-playscroll-downsearchTwitterYouTube

Däckfakta

Ett kvalitetsdäck är mycket mer än enbart ett stycke gummi. Det är en högteknologisk produkt som har kommit till efter mångsidiga tester och noggrann tillverkning. Ett pålitligt däck kräver mycket handarbete, kemisk och teknisk kompetens, noggrannhet samt råvaror med hög kvalitet. Därför kan det ta 2-4 år av produktutveckling innan ett nytt däck lanseras.

Användningstips

Däck är din bils viktigaste säkerhetsutrustning: det är på däcken allt hänger på när du kör bil. Däcken är mycket viktiga för säkerheten och komforten. Se till att dina däck är i bra skick och ta väl hand om dem.

De mest populära artiklarna

Frågor om däck

Frågor om däcken: däckmärkning, däckskötsel, däckproduction och miljön.

Däckregler

De viktigaste däckreglerna i Sverige.

De mest populära artiklarna

Däckmärkningar

Den viktigaste uppgiften på däcket är storleken, som anges med en siffer- och bokstavskombination, til exempel 205/55 R 16 94 V XL.

Rekommenderat lufttryck

Temperaturen är av avgörande betydelse vid kontrollen av däcktryck. I en varm hall kan temperaturen vara upp till 30 ˚C varmare än utomhus. Om däcktrycket kontrolleras inomhus, är trycket för lågt i utomhustemperaturer.

EU-däckmärkning

EU:s nya däckmärkning, som träder i kraft från och med november 2012, kommer att underlätta valet av däck. Däckmärkningen kommer att fungera ungefär på samma sätt som energieffektivitetsmärkningen för hushållsmaskiner. Syftet med däckmärkningen är att man ska välja däck med bättre kvalitet och därmed också mer säkra däck.

De mest populära artiklarna

Produktionsprocess

Däckets huvudråvaror är naturgummi, syntetiskt gummi, kimrök och olja. Gummiblandningens andel av däckets totala vikt är över 80 procent. Resten är olika förstärkningsmaterial.

Gatudamm

Nokian Tyres första prioritet är att utveckla säkra och miljövänliga däck. Kompromisslöst engagemang på säker och miljövänlig bilkörning styr Nokian Tyres, som anser att bilisterna ska ha rätt att fritt få välja den typen av vinterdäck som passar bäst för förarens körstil, erfarenhet och vinterförhållanden – antingen dubbdäck eller dubbfria vinterdäck.

De mest populära artiklarna