KOLLA HUR SLITNA DINA DÄCK ÄR

KOLLA HUR SLITNA DINA DÄCK ÄR

Hitta de däck som passar dig bäst

Du kan enkelt kolla själv hur slitna dina däck är. En tändsticka eller ett mynt passar utmärkt till för att kontrollera mönsterdjupet, speciellt på dubbfria vinterdäck.

Samtliga Nokian Tyres nyare däck har en slitagevarnare. Med hjälp av den kan bilägaren se hur slitna och säkra däcken är. Slitagevarnaren finns mitt på slitbanan och den visar med tydliga siffror hur många millimeter av mönsterdjupet finns kvar i huvudspåren.

Kolla med hjälp av en tändsticka

Även en tändsticka som är knappt fem centimeter lång kan användas i mätningen av mönsterdjupet. Längden på tändstickans svavelhuvud är tre till fyra millimeter. När tändstickan stoppas in i mönsterspåret ska svavelhuvudet vara osynlig. Om det syns är mönsterdjupet för litet och däcket ger inte längre säkra vinteregenskaper. Vi rekommenderar att mönsterdjupet bör vara minst fyra millimeter. Enligt lagen ska mönsterdjupet vara minst tre millimeter på vinterdäck och minst 1,6 millimeter på sommardäck.

Kolla med hjälp av en fem kronors mynt

Fem kronors mynt är en mer exakt metod än tändstickan att kolla mönsterdjupet. Utrymmet mellan myntets kant och överdelen på siffran fem är tre millimeter. Om hela siffran fem syns är mönsterdjupet mindre än tre millimeter och då är det dags att köpa nya däck.

Kolla dubbdäcken

Om dubbarna på dubbdäcket finns kvar, men de sitter löst, ger däcket betydligt sämre grepp. De lösa dubbarna biter inte effektivt på isen och de ger dåligt grepp även på slask och snö. Om många av dubbarna har lossnat och om alla däck har olika antal dubbar, kan däcken ge ett farligt dåligt grepp. Enligt reglerna får antalet dubbar mellan däcken inte variera mer än 25 procent.

Det är alltid lite osäkert och opålitligt att kolla vinterdäcken själv. Vi bilägare tycker ofta att däcken är betydligt bättre än de i själva verket är. Därför har alla Nokian Tyres nyare däck en slitagevarnare som tydligt anger hur många millimeter av mönsterdjupet finns kvar och om däcken är säkra.

Bekanta er med Nokian Tyres sommar- och vinterdäck:
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/sommardack/
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/