Förläng däckets livslängd

Förläng däckets livslängd

Däcken utgör en viktig del av bilens säkerhet. Med rätt däck kör du säkert och bekvämt i alla väderförhållanden. Var därför särskilt noggrann med att kontrollera däckens skick, underhåll och däckförvaring. På så sätt förlänger du däckens livslängd, förbättrar körkomforten och förhindrar tidigt eller ojämnt däckslitage.

Hitta de däck som passar dig bäst

Däckens livslängd: 6 tips för bilister

Genom att följa dessa gyllene regler förlänger du lätt däckens livslängd med några år.

1. Kontrollera lufttrycket

Kontrollera lufttrycket i däcken regelbundet. Om trycket inte är jämnt i alla däck försämras bilens körbarhet och däcken slits ojämnt. Utöver detta minskar rätt däcktryck också däckens rullmotstånd, vilket i sin tur bidrar till att minska bränsleförbrukningen.

2. Byt plats på däcken

Byt alltid plats på fram- och bakdäcken efter 500-1000 mil eftersom däcken slits olika snabbt. Kom ihåg att kontrollera lufttrycket när du byter däck. Du byter enklast plats på däcken i samband med bytet till sommar- eller vinterdäck, men du kan också utföra platsbytet mitt under säsongen.


3. Placera de bättre däcken bak på bile

Om det finns stora skillnader i skicket på vinterdäckens ytskikt är det bäst att placera de bättre däcken på bilens bakaxel och de sämre däcken längst fram. Ett bra grepp är särskilt viktigt på bakdäcken eftersom greppet förbättrar kontrollen över fordonet. När greppet på bakdäcken blir dåligt riskerar bilisten att tappa kontrollen över fordonet under körning. Enligt statistik orsakas en stor del av kollisionerna under vinterhalvåret av förlorat grepp på bakdäcken.

4. Kontrollera däckets rotationsriktning

När du monterar däck ska du alltid kontrollera att rotationsriktningen är markerad på däckets sida. Montera däcket enligt rotationsriktningen. Om däcket monteras mot rotationsriktningen kommer det inte att fungera optimalt under alla förhållanden.


5. Kör lugnt och försiktigt

Tvärbromsning och sladdning förkortar livslängden på speciellt dubbdäck. Nya däck bör köras in på samma sätt som bilar. Måttliga hastigheter och minsta möjliga våldsamma rörelser under de första 50 milen förlänger däckens livslängd.

6. Kontrollera skicket på dina gamla däck 

Kontrollera alltid dina gamla däck i samband med säsongsbytet. Korrekt monterade och körda däck slits jämnt. Om dina gamla däck är ojämnt slitna bör du byta dem på en däckverkstad och samtidigt låta däckproffsen kontrollera bilens styrning. Problem med till exempel styrvinklar eller däckens riktning kan leda till ojämnt däckslitage och därmed förkorta däckens livslängd.

Avgör däckets ålder från sidoytan

För att avgöra åldern på ett däck bör du veta när däcket är tillverkat. Denna information finns tryckt på sidan av däcket och ett vanligt sätt att ange däckets ålder är genom så kallad DOT-märkning

De fyra sista siffrorna i DOT-märkningen anger däckets tillverkningsdatum med en noggrannhet på en vecka. Av dessa fyra siffror anger de två första siffrorna tillverkningsveckan och de två sista årtalet. Märkningen "3621" innebär till exempel att däcket tillverkades vecka 36 år 2021. 

Hur länge håller däcken sig i gott skick?

Livslängden på dina bildäck varierar beroende på användningen och hur väl du tar hand om däcken. Även om du bara kör lite kommer inte ens de bästa premiumdäcken att hålla sig i utmärkt skick för alltid. Detta beror på att gummiblandningen i däcken försämras med tiden. Trots detta kan du fortfarande köpa däck av god kvalitet flera år efter att de har tillverkats.

Oavsett om det är fråga om helt nya och oanvända däck eller redan något slitna däck måste du vara noggrann med förvaringen av däcken. Med rätt däckförvaring hålls däcken i gott skick så länge som möjligt, utan risk för försämring. När nya däck förvaras på rätt sätt, till exempel i ett däckhotell, och skyddas från fukt, UV-ljus och temperaturväxlingar, kan de säljas som nya i ytterligare fem år från tillverkningsdatumet.

Däcken håller sig i gott skick i upp till sex år om de förvaras och används på rätt sätt. Kom dock ihåg att kontrollera däckens skick och slitage regelbundet eftersom däcken kan slitas ut snabbare när antalet körmil ökar. Däckens mönsterdjup visar hur stor marginal för slitage som finns kvar. Efter 10 års användning är det dags att byta ut däcken mot nya.

Högklassiga premiumdäck håller länge 

Med en lugn körstil och rätt däckhantering kan du förlänga däckens livslängd och köra med samma däck en längre tid. Dessutom får du mer ut av dina däck genom att välja kvalitetsdäck från en pålitlig däcktillverkare. Kolla in Nokian Tyres sortiment av sommar- och vinterdäck. 

Nokian Tyres däckinnovationer, såsom körsäkerhetsindikator (DSI-system), hjälper också till i övervakning av däckens livslängd. Sommardäcket Nokian Tyres Hakka Black 3 är utrustat med en körsäkerhetsindikator (DSI) som hjälper dig att övervaka däckets skick och som talar om hur många millimeter slitbana som finns kvar. Körsäkerhetsindikatorn visar också när det är mindre än 4 mm kvar av mönsterdjupet. Ett mönsterdjup på under 4 mm ökar risken för vattenplaning avsevärt.

Även övervakning av vinterdäckens livslängd underlättas med Nokian Tyres innovativa WSI-system (Winter Safety Indicator) som talar om för dig när det är dags att köpa nya vinterdäck. WSI-slitageindikatorn används till exempel i Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 -dubbdäck.

hitta de däck som passar dig bäst