Mönsterdjup på sommardäck

Mönsterdjup på sommardäck

Skicket på dina bildäck har en enorm påverkan på körsäkerheten. Att däcket är i bra skick är extra viktigt under tuffare körförhållanden, till exempel i regnväder eller på vintern när vägarna är täckta av snö och is. Ett av de viktigaste måtten på däckens skick är hur djupa slitbanorna är, det vill säga återstående mönsterdjup.

Hitta de däck som passar dig bäst

Vad är mönsterdjup?

Mönsterdjupet är hur djup slitbanan är i mitten av däcket. Allteftersom ett däck slits ut medan man kör blir även mönsterdjupet mindre. Nya däck har ett mönsterdjup på cirka 8 mm. När däcken är nya är nya är deras köregenskaper och väggrepp som allra bäst eftersom mönsterdjupet inte har slitits ner än.

En av däckmönstrets funktioner är att leda bort vatten från däckets mitt ut till sidorna. Detta minskar risken för vattenplaning. Eftersom mönsterdjupet blir lägre ju mer du kör med ett däck är det bra att byta till nya däck när mönsterdjupet är mindre än 4 mm. Sommardäck måste bytas ut innan mönsterdjupet är mindre än 1,6 mm. Detta är den lägsta lagliga gränsen för körning på svenska vägar.

Att köra med ett mönsterdjup på mindre än 1,6 mm kan leda till att du får böter vid en trafikkontroll och att din bil inte blir godkänd vid en besiktning. Även vinterdäck har en lägsta laglig gräns för mönsterdjup. Vinterdäck måste ha ett mönsterdjup på 3 mm för att vara säkra och lagliga att köra med. 

Hur påverkar mönsterdjupet på sommardäck din körning?

Att följa lagen är inte den enda anledningen till att du ska byta ut slitna sommardäck mot nya.  När mönsterdjupet på sommardäck är mindre än 4 mm ökar risken för vattenplaning i regnigt väder och däcket får sämre grepp överlag.

Du kan minimera slitaget på dina bildäck och förlänga deras livslängd genom att följa dessa enkla tips:

  • Kör med rätt lufttryck i dina sommardäck för att reducera rullmotståndet och minimera slitaget. Att köra med alldeles för lågt lufttryck kan dessutom leda till att däcket skadas och du får punktering.
  • Förvara dina däck på rätt sätt. Fukt, UV-ljus och kontakt med vissa kemikalier kan ha en negativ påverkan på gummit i bildäcken. Om du inte har plats själv att förvara dina däck inomhus kan du använda dig av ett däckhotell hos en däckverkstad.
  • Du bör regelbundet kontrollera mönsterdjupet på alla dina däck. När du byter däck är det även bra att komma ihåg vilka däck som sitter på fram och bakhjulen och rotera dessa inför nästa säsong. Detta gör att däcken slits jämnt och förlänger livslängden på däcken.
  • Vissa bilproblem kan leda till att däcken slits ut fortare eller ojämnt. Dåligt balanserade däck eller felaktigt inställda hjulvinklar kan göra att dina däck slits ut fortare och måste bytas ut oftare. 
  • Kom även ihåg att äldre hjul slits ut fortare. Gummiblandningen i bildäck har en livslängd på cirka 10 år men är endast avsedda att användas under 5 eller 6 år. Har du äldre däck kan det vara bra att byta ut däcken till nya premiumdäck.

Det är även viktigt att välja rätt däck för just din bilmodell. När du köper nya däck är det alltid bättre att investera i premiumdäck, som har högre kvalitet och håller längre än billigare däck av låg kvalitet. Premiumdäck har dessutom ofta lägre rullmotstånd som gör att bilen drar mindre bränsle och är ett bättre miljöval.


Mät mönsterdjupet med en femkrona

Du kan enkelt mäta mönsterdjupet på dina däck med en ny femkrona om du inte har tillgång till en tumstock eller andra mätverktyg. Avståndet från femkronans kant till toppen av de tre kronorna är 3 mm. Du kan hålla femkronan i den mittersta slitbanan på däcket och se hur långt ner mynten åker. Om mindre än hälften av avståndet till de tre kronorna är synligt är dina däck alldeles för slitna och bör bytas ut. 

Om mönsterdjupet når hela vägen till kronorna men inte längre, är dina däck över den lagliga gränsen men bör trots det bytas ut mot nya däck för att du ska kunna köra säkert i regnigt väder.

Kontrollera regelbundet mönsterdjupet på sommardäcken

Det är viktigt att regelbundet kontrollera mönsterdjupet på sina bildäck, men det är extra viktigt att göra detta inför ett kommande däckbyte. Se till att dina sommardäck har ett mönsterdjup på minst 1,6 mm för att klara av en besiktning men om du har tänkt köpa nya däck är det mer praktiskt att göra detta innan du byter till sommardäck. På så sätt kör du säkrare med dina nya däck under hela sommarsäsongen.

Ska du köpa nya sommardäck kan du med hjälp av vår smidiga sökfunktion hitta rätt däck till din bil. Skriv helt enkelt in bilens registreringsnummer, bilmodell eller däckstorlek för att få en lista med bildäck som passar din bil. Där hittar du bland annat Nokian Tyres Hakka Blue 3 som är designad för de skiftande förhållandena under den norska sommaren. Däcket är speciellt utformat för att minska risken för vattenplaning. Däcket har även en DSI-mätare (Driving Safety Indicator), som indikerar när däcket har mindre än 4 mm mönsterdjup kvar.

För att köra så miljövänligt som möjligt, välj Nokian Tyres Hakka Green 3 sommardäck till din bil. Även Hakka Green 3 är utrustad med en DSI-mätare som gör det enkelt att hålla sig uppdaterad om skicket på bilens sommardäck.