Menu

Däckmärkningar

Den viktigaste uppgiften på däcket är storleken, som anges med en siffer- och bokstavskombination, till exempel 205/55 R 16 94 V XL, där:

205 däckets sektionsbredd i millimeter
55 däckets profil. Däckets höjd är 55 procent av sektionsbredden.
R däckets konstruktion, i det här fallet radialdäck
16 fälgens storlek, diameter i tum
94 belastningsklass
V hastighetsklass
XL  extra load, förhöjd belastningsklass.


Hastighetsklassen anger den högsta tillåtna hastigheten för däcket, och då skall man helst följa biltillverkarens rekommendationer. En lägre hastighetsklass kan försämra köregenskaperna och en högre kan minska körkomforten.

De vanligaste hastighetsklasserna är:

Q = 160 km/h
R = 170 km/h
S = 180 km/h
T = 190 km/h
H = 210 km/h
V = 240 km/h
W = 270 km/h
Y = 300 km/h

Svårt att välja däck enligt biltillverkarens rekommendation: Så här tolkar du däckmärkningarna på rätt sätt

Vet du vad nummerserien 205/55 R 16 94 V XL betyder? Den anger vilken typ av sommardäck din bil ska ha och den anges i bilens registreringsbevis. I registreringsbeviset anges vanligtvis flera möjliga däckalternativ som bilen kan ha. Bland de godkända däcken kan bilägaren hitta däck som är mer komfortabla och däck som ger mer exakta styregenskaper, men som rullar lite stötigare. Så här tolkar du däckbeskrivningen på rätt sätt.

Vad anger de två första talen i märkningen 205/55 R 16 94 V XL?

De står för däckets bredd och dess profil. I det här fallet kan bilen ha ett däck som har en bredd på 205 mm. Däckprofilen är förhållandet mellan däckets höjd och bredd. Här är däckets höjd 55 procent av dess sektionsbredd.

I registreringsbeviset föreslås också ett däck med bredden och profilen 225/45. Vilket ska du välja?

I det här alternativet är däcket 20 mm bredare än i det första exemplet och det har en mycket lägre profil.

Ett bredare lågprofildäck ger en bättre styrkänsla än ett smalare däck med högre profil. Däcket är känsligare och reagerar mer på förarens rattrörelser. Ett sådant däck passar den som vill ha snabb styrrespons och en sportig känsla.

Ett brett däck är dock känsligare för spår i vägen, så är föraren ute efter bekvämlighet kan det vara lämpligt att välja ett smalare högprofildäck. Ett smalare däck är också säkrare på våta vägbanor eftersom det tränger undan vatten bättre än ett bredare däck.

Efter däckets bredd och profil står bokstaven R. Vad betyder den?

Den visar däckets struktur. R står för radialdäck. Det är mycket stabilare och ger högre precision än dess föregångare, diagonaldäcket.

Alla personbilsdäck som säljs i Finland idag är radialdäck så föraren behöver egentligen inte bry sig särskilt mycket om den här märkningen.

Sedan följer talet 16. Det anger fälgens diameter i tum. Vad ska man tänka på när man väljer fälgar?

Det är viktigt att följa biltillverkarens anvisningar. För sportigare bilar krävs till exempel fälgstorlekar på 17–19 tum då mindre storlekar inte rymmer bromssystemen.

Om du monterar eftermarknadsfälgar och -däck bör du vara noga med att välja rätt däckbredd för fälgarna. För stora fälgar krävs lågprofildäck medan mindre fälgar passar till högprofildäck. Om en bil behöver ha fälgar som är större än 16 tum kan inte föraren välja ett högprofildäck även om körkomforten är viktigare än en körkänsla med precision.

Vad står det sista talet i däckmärkningen för?

Det sista talet är lastindex. I vårt exempel är lastindex 94. Det innebär att ett däck kan belastas med 670 kg. För lastindex 91 är belastningen per däck 615 kg. Du bör välja rätt lastindex för bilen, annars slits däcken snabbare och de kan skadas när du kör.

V, den näst sista bokstaven, anger hastighetsklassen eller den högsta tillåtna hastigheten för däcket. Vad spelar det för roll i Finland när den högsta tillåtna hastigheten är 120 km/h?

V innebär att däcket inte kan köras snabbare än 240 kilometer i timmen. Sådana hastigheter är olagliga i Finland, men enligt ett EU-direktiv måste däckets hastighetsklass motsvara fordonets topphastighet. Det här innebär att däcken är säkra om du till exempel åker till Tyskland på semester.

Du ska också följa biltillverkarens rekommendation när du väljer hastighetsklass eftersom en lägre klass kan påverka bilens väghållning, som styrningen, på ett negativt sätt. En högre hastighetsklass kan däremot minska körkomforten.

Den sista bokstavskombinationen, XL, finns inte i alla däckmärkningar. Varför?

XL innebär att bilen kan ha däck med högre lastindex (Extra Load). I vårt exempel är lastindex 94. Om index var 91 skulle inte märkningen XL behövas.

De flesta däckmodeller har en Extra Load-modell och en modell för normal last. En Extra Load-modell klarar högre belastning. Om du packar extra mycket för semestern behöver du ändå inte oroa dig för att däcket ska gå sönder på grund av för hög belastning eller att det slits snabbare än normalt. Ett Extra Load-däck har en kraftigare struktur. Det sänker värmeutvecklingen och gör det mer slitstarkt.

Vad står DOT-märkningen på däckets sidovägg för?

Den här märkningen gör det enkelt att kontrollera däckets ålder och var det tillverkats. De två första märkningarna anger fabriken där däcket gjordes. De fyra sista siffrorna anger veckan och året för tillverkningen. Om koden till exempel är 1314 tillverkades däcket vecka 13 år 2014.

Det rekommenderas att man inte använder samma däck i mer än högst sex år. Även om du inte använder bilen så ofta under sommaren och däcken verkar vara i god kondition, bör du ändå byta dem om det har gått tio år sedan deras tillverkningsdatum. Däckens gummiblandning blir hård med tiden och väggreppet blir sämre, även om däcken inte är slitna i övrigt.