EU-däcketiketten förnyas

EU-däcketiketten förnyas

EU-däcketiketten förnyas i år. Vad innebär det för dig som däckåterförsäljare?

En reviderad version av EU-däcketiketten ska börja användas den 1 maj 2021. Det kommer att innebära flera ändringar av etikettens innehåll samt hur den ska visas. 

EU-däcketiketten har sedan 2012 varit obligatorisk på alla sommardäck, åretruntdäck och odubbade vinterdäck för personbilar, SUV:ar och skåpbilar som säljs i EU. Syftet har varit att med klassificering av de tre kriterierna bränsleförbrukning, våtgrepp och externt däckljud göra det lättare för förare att göra välgrundade val när de köper däck. Förnyelsen av etiketten syftar till att göra det ännu enklare att välja säkra och bränslesnåla däck.

 

Vad är nytt på EU-däcketiketten från den 1 maj 2021?

Markering av snögrepp och isgrepp
Klassificering för våtgrepp och bränsleeffektivitet är förnyat
Inkluderar däck till lastbil och buss

På den nya etiketten finns samma tre klassificeringar som tidigare. Klasserna våtgrepp och bränsleförbrukning förnyas dock så att de liknar klassificeringen av t.ex. vitvaror. De tomma klasserna tas bort och skalan går från A till E. Dessutom införs ett nytt sätt att ange däckljudklass med bokstäver från A till C, men decibelnivån står kvar som tidigare.   

Utöver de gamla klasserna tillkommer Grepp på snö och Grepp på is på den nya etiketten. Ett däck som är godkänt för svåra snöförhållanden får märkningen Grepp på snö och ett däck som klarar den internationella testmetoden för isgrepp får märkningen Grepp på is.  

Den nya etiketten har en QR-kod som kan skannas och leder till mer information om däcket i EPREL, European Product Registry for Energy Labelling. Däcketiketten kan också laddas ned från EPREL och skrivas ut.  

Användningen av den fysiska etiketten på däckens mönsteryta kommer att utökas till att även omfatta lastbils- och bussdäck, för vilka klassningsuppgifter hittills bara har krävts i marknadsföringsmaterial och tekniska specifikationer. Märkning gällande grepp på is gäller inte lastbils- och bussdäck. 

Varför förnyas däcketiketten?  

Bättre vintersäkerhet
Högre trafiksäkerhet
Lägre utsläpp

Högre trafiksäkerhet: Med den nya märkningen för grepp på snö respektive is blir det lättare för förare i områden med svåra vinterförhållanden, t.ex. de nordiska länderna, att köpa säkrare däck för vinterväglag.  

Lägre utsläpp: Den nya etiketten kan hjälpa förare att välja mer bränsleeffektiva däck och på det sättet minska utsläppen från trafiken.  

Vad behöver du göra?

Måste vara lätt synlig
Måste finnas tillgänligt digitalt
Vi hjälper dig gärna

Enligt de nya reglerna ska etikettinformationen visas tydligt på ditt försäljningsställe. Om däcket inte finns fysiskt tillgängligt i butiken ska informationen tillhandahållas digitalt.  

Vi kommer att hålla dig uppdaterad om obligatoriska åtgärder som rör etiketten och hur den synliggörs. 

 

Vad gör Nokian Tyres för dig?  

Liksom tidigare förser Nokian Tyres varje däck med en relevant EU-däcketikett. Allt marknadsföringsmaterial som vi tar fram åt dig kommer också att innehålla den däcketikettinformation som krävs. Dessutom kommer vi att registrera alla våra produkter i EPREL-databasen.  

Observera att däck som släpps ut på marknaden av leverantören före den 1 maj 2021 inte behöver märkas om. Under en tid kommer både gamla och nya etiketter att förekomma på däck på marknaden. 

Hitta de däck som passar dig bäst