EU-DÄCKETIKETTEN HJÄLPER DIG ATT VÄLJA SÄKRA DÄCK FÖR KÖRNING PÅ VINTERN

EU-DÄCKETIKETTEN HJÄLPER DIG ATT VÄLJA SÄKRA DÄCK FÖR KÖRNING PÅ VINTERN

Hitta de däck som passar dig bäst

MÄRKNINGARNA FÖR SNÖ RESPEKTIVE IS ANGER DÄCKETS SÄKERHET PÅ VINTERVÄGLAG

För att hjälpa dig att hitta ett däck som är säkert att köra på i det vinterföre du vanligtvis kör, har EU-däcketiketten för vintergodkända däck – förutom klassificeringen av våtgrepp, däckljud och bränsleeffektivitet – också märkningar för grepp på snö respektive is. Våtgrepp och isgrepp är ofta egenskaper som är ömsesidigt uteslutande, så informationen på etiketten hjälper förarna att beakta alla faktorer och välja de däck som passar bäst för vinterförhållandena i just deras område. I Skandinavien behöver man i många områden ha isgrepp de flesta vinterdagar, medan våtgreppet kan vara en lika viktig egenskap för ett däck som körs i Centraleuropa.

Isgreppsmärkningen gör skillnad mellan däck som lämpar sig för den hårda vintern i Norden och snögreppsmärkningen är tillåten på däck med en snöprestanda som är tillräckligt hög för de centraleuropeiska vintrarna.

 

Märkningarna finns på etiketter till odubbade vinterdäck från 1 maj 2021 och framåt. Dubbdäck är undantagna från EU:s däcketiketter.