FacebookInstagrammenu-iconicon-playscroll-downsearchTwitterYouTube

Fyra handflator avgör greppet

I trafiken måste man kunna samverka. Ofta flyter det bra. Ibland går det ryckigt och det blir köer. Det händer också att man tar armbågarna till hjälp. Man använder oschysta metoder, man tävlar och jävlas med varandra. Det är bråttom. Man är trött. Mellan ratten och stolen finns den mest sårbara och riskfyllda faktorn när det gäller bilkörning. Den mänskliga faktorn. Bilens säkerhetsutrustning skyddar men kan inte rätta till alla fel. Däcken är en del av bilens aktiva säkerhetsutrustning. Bilen vilar på fyra handflator. Vågar du lämna ditt liv till vilka  händer som helst?

Risk i trafiken

I trafiken förflyttar sig människor och varor från ett ställe till ett annat. Detta sker under öppen himmel. Det är ett pusselspel som ständigt förändras. En miljö där du aldrig är ensam.

Hur påverkar däcken trafiksäkerheten?

Däcken är bilens mest aktiva säkerhetsutrustning – det är en yta motsvarande fyra handflator som håller din bil på vägen och som gör att du kan ha din bil under kontroll.

Dubbar eller dubbfria vinterdäck?

Oavsett vilken typ av däck du väljer är det viktigt att komma ihåg att det är en konst att köra bil på vintern. Kör lugnt och med framhållning, anpassa hastigheten efter väglaget och trafiken och ha gott om tid när du ska åka någonstans.

Hakkapeliitta vinterkörskola

Under hela sin historia har Nokian Tyres arbetat för att göra det säkrare och mer komfortabelt att köra bil på vintern. Det räcker dock inte enbart att ha bra däck, utan man ska även ha sina kunskaper och färdigheter i ordning. Dessa sidor innehåller ett omfattande kunskapspaket om vinterkörning.

Förutse vattenplaning

Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det viktigt att bilen har däck som är anpassade för väglaget och som har tillräckligt bra mönsterdjup. När det finns mycket vatten på vägen och hastigheten är för hög orkar inte däckmönstret forsla undan vattnet.

Flat Run teknik

Nokian Tyres FRT (Flat Run Technology) är en specialkonstruktion som gör att det går att köra med däcken även utan lufttryck. Vissa biltillverkare använder enbart FRT-däck på sina bilar för att garantera att bilen går att köra till närmaste bilverkstad även efter en punktering.