Sommardäck är bäst på sommarvägar

Sommardäck är bäst på sommarvägar

Under dessa ytterst ovanliga tider kan däck verka som ett litet bekymmer. Känslan av att köra med odubbade vinterdäck i sommar är lättare än att byta till sommardäck - särskilt eftersom många av oss just nu använder bilen mycket mindre än normalt. Däck är fortfarande en lika viktig del av trafiksäkerheten som någonsin tidigare, även under en global pandemi. Sommardäck i gott skick ökar din säkerhet på sommarvägar avsevärt. Det är därför du inte ska glömma att titta på vad din bil rullar på.

5 orsaker varför du inte ska försumma dina däck i vår:

1. Sommardäck stannar snabbare på våta vägar

Moderna vinterdäck är utformade för att fungera bra på snö, is, slask och måttligt regn, men när det gäller regnblöta sommarvägar är sommardäck långt överlägsna. Skillnaden i bromsavståndet mellan ett utslitet odubbat vinterdäck och ett sommardäck i gott skick på en våt vägyta är över 12 meter i hastigheter över 80 km i timmen*. Det är över två billängder och gör en stor skillnad när du snabbt måste bromsa för att undvika att träffa ett hinder på vägen. 

2. Sommardäck förhindrar vattenplaning

Vattenplaning är ett farligt fenomen, där däcket tappar kontakt med vägen då det blir för mycket vatten mellan vägytan och däcket. Resultatet är en okontrollerbar sladd, där föraren inte kan göra annat än hoppas på det bästa. Vinterdäck kan vara utmärkta när det gäller slaskplaning men matchar inte ett sommardäck när du kör in i en stor mängd vatten. Medan ett sommardäck kan klara en hastighet på över

80 km/h på en våt väg innan vattenplaning, kommer ett slitet odubbat vinterdäck att släppa kontrollen redan vid 60 km/h *.

3. Sommardäck gör körningen mer bekväm och exakt

Även om de kan se ut som likadana svarta hjul, är sommar- och vinterdäck väsentligt olika. På vinterdäck har allt från slitbanedesign till mjukare gummiblandning skapats för att göra körningen säker under kallare förhållanden. Inte bara att de inte kommer att fungera bra under sommaren, utan varma vägytor kommer också att slita ut dem snabbare och de förlorar sina vinteregenskaper inför nästa säsong. Sommardäck är å andra sidan utformade för att säkerställa säkerhet och komfort för sommarkörning. Varma stadsgator och heta motorvägar som är skadliga för vinterdäck, är den naturliga miljön för sommardäck. Det gör körningen inte bara mer bekväm, utan också säkrare med exakt hantering och snabb respons i situationer där du snabbt måste manövrera för att undvika något på vägen. 

4. Däckens skick och kvalitet är viktiga säkerhetsfaktorer

När det gäller byte av däck garanterar det inte säkrare körning genom att sätta på vad som helst på bilen. Innan du skiftar till sommardäck är det viktigt att kontrollera dess kondition. Om de har ett slitdjup på mindre än 4 mm är det klokt att överväga att köpa nya, eftersom däcken inte längre är säkra på våta väglag. Det är också viktigt att kontrollera däcken för ojämnt slitage och för skador eller repor innan du kör - använd inte något som ser skadat ut. Däck bör inte heller användas när de är över 10 år eller har använts i mer än 6 år. När du köper sommardäck av hög kvalitet för sommaren och premiumvinterdäck för vintermånaderna kommer du att få optimal säkerhet under lång tid. 

5. Däckhandlare är väl förberedda att betjäna kunder även under Corona/Covid19

Däckhandlare vidtar åtgärder för att se till att kunder kan besöka verkstaden på ett säkert sätt. Många kedjor har omfattande föreskrifter för hur man desinficerar verkstaden och håller lämpliga säkerhetsavstånd mellan personal och kunder. Vissa kedjor har meddelat att deras tjänster kan användas helt utan fysisk kontakt. Kom också ihåg att många däckhandlare har online butiker, där du kan boka och till och med betala för produkter och tjänster samt kontakta personalen för frågor och support.

*Tekniikan Maailma 05/2019 

Hitta de däck som passar dig bäst

HITTA NÄRMASTE NOKIAN TYRES ÅTERFÖRSÄLJARE

Duktiga experter hos våra däckåterförsäljare som finns nära dig är redo att serva dig!

HITTA NÄRMASTE ÅTERFÖRSÄLJARE

HITTA NÄRMASTE NOKIAN TYRES ÅTERFÖRSÄLJARE

HITTA NÄRMASTE ÅTERFÖRSÄLJARE

Duktiga experter hos våra däckåterförsäljare som finns nära dig är redo att serva dig!