Däcktester i yttersta förhållanden

Nokian Tyres ligger steget före sin samtid. Den ständiga utvecklingen av testverksamheten och nya kunskaper har lett till unika innovationer, till gagn för vanliga bilister. Intensiva tester och den grundliga förståelsen över vintern och produkterna stöder den viktigaste uppgiften för utvecklingsarbetet, säkerheten.

Utöver testprogram i verkliga förhållanden kräver utvecklingen av däck otaliga laboratorietester, datasimulationer och tester i testmaskin. Med hjälp av tester kan man skilja bra däck från de bästa. För att få omfattande testresultat testas däcken utöver egna testbanor även på banor utomlands. 

"Produkterna har klarat krävande tester som är skräddarsydda för olika användningsändamål vilket gör däcken både säkra och tillförlitliga. Det är också dessa faktorer som har bidragit till Nokian Tyres framgång."
Matti Morri, Chef för tekniska kundservice, Nokian Tyres plc

I Lappland i Finland, ovanför Polcirkeln finns Nokian Tyres över 700 hektar stort testcenter där produktutvecklings- och testteamen testar däck. Nokian Tyres är världsledande specialist på nordiska förhållanden, mycket tack vare den omfattande och noggranna testverksamheten i Lappland.

Testapparat av senaste teknik, mångsidiga tester samt kunniga och erfarna människor ser till att samtliga vinterkörningens yttersta förhållanden testas. Genom att utmana och överträda gränserna för greppet får man fram testresultat vars syfte är att utveckla säkra däck.

Nokian Tyres andra testcenter ligger i Nokia. Där testas främst sommardäck. På den cirka 30 hektar stora banan kan man simulera fram nästan alla körförhållanden som kan uppstå i Norden.

Däck för höga hastigheter testas även utomlands

Det ska vara möjligt att köra med däck som är utvecklade för höga hastigheter och för bilar med mycket hög prestanda i de hastigheter som deras hastighetsklass anger. UHP-däck (Ultra high performance) kan inte testas tillräckligt grundligt enbart på testcentret i Nokia. Årstidsvariationerna i Finland gör att tiden då sommardäck kan testas är väldigt kort och därför testas däck även på banor i utlandet.

För att samla täckande testresultat om våtgrepp, vattenplaningsegenskaperna och köregenskaperna så utförs tester bland annat i Idiada i Spanien och i Papenburg i Tyskland. På vintern görs sommardäckstester i Sydafrika.