Toppkompetens och senaste tekniska kunnande

Däcktester är ett resultat av många faktorer

Nokian Tyres testar sina produkter i Ivalo med hjälp av senaste teknik som testcentrets kunniga medarbetare använder.

Testcentret används från mitten av november till nästan maj. Däcktester på is och snö kräver stabila förhållanden och noggrann preparering av banorna.

En av medarbetarna som gasar på och bromsar på testbanans olika banor är Janne Pynnönen som arbetar i Ivalo minst tre månader varje vinter.

Janne Pynnönen
"Även om vi har till vår hjälp den senaste tekniken och de mest exakta mätapparater så är ingen bättre än människan."
Janne Pynnönen, Testföraren, Nokian Tyres plc

− Alla tester görs i viss ordning och i så stabila förhållanden som möjligt. Även om vi har till vår hjälp den senaste tekniken och de mest exakta mätapparater så är ingen bättre än människan.

− Bara genom att köra och känna på kan man hitta de bästa däcken på en testserie av däck, understryker Pynnönen.

Mellan vägen och däcket 

Nokian Tyres utvecklingschef Juha Pirhonen säger att samarbetet med testförare är mycket viktigt.

Juha Pirhonen


− Erfarna testförare och deras kompetens är en viktig del av utvecklingsarbete. En slutprodukt med hög kvalitet föds när den mänskliga kompetensen förenar sig med senaste tekniska kunskaper.

Exempelvis dubbegenskaperna på ett vinterdäck testas med hjälp av en höghastighetskamera.

− Med hjälp av en höghastighetskamera kan vi bland annat analysera hur dubbarna beter sig exempelvis vid en inbromsning. Med hjälp av testresultaten kan vi utveckla dubbarnas konstruktion och form så att de blir ännu mer funktionella och ökar däckets säkerhetsegenskaper, säger Pirhonen.

Höghastighetskamera är till stor hjälp i arbetet att minska risken för vattenplaning.

− På det här sättet kan vi på ett säkert sätt ”placera en ingenjör mellan däcket och vägen”, säger Pirhonen och skrattar.

− Efter analyseringen av testresultaten vet vi mycket mer om samspelet mellan däcket och vägen: hur olika konstruktioner och slitbanor fungerar vid vattenplaning och hur däckets mönster ändrar sin form vid körningen, jämfört när däcket står stilla.

− Dessutom får vi behövliga nya kunskaper om vattenplaning som ett fenomen, säger Pirhonen.

Testföraren Janne Pynnönen kommunicerar regelbundet med Nokian Tyres övriga däckproffs, speciellt då när man ska ta nästa steg när det gäller bildäckens säkerhet och funktion.

− Samarbetet med projektchefer är kanske den viktigaste delen av testförarens arbete. Jag deltar i förberedelser av tester, kör testerna och rapporterar både objektivt och subjektivt resultaten till produktutvecklingen, sammanfattar Pirhonen.

− Smidiga kontakter och organiserade analyser av resultaten garanterar att alla har samma intryck av testresultaten. Endast på det här sättet kan vi dra rätta slutsatser av resultaten, säger utvecklingschefen Juha Pirhonen.