Nokian Tyres körde världsrekord för elbilar på is – hastighet 252,09 km/t

Nokian Tyres testförare Janne Laitinen körde hastighetsrekordet 252,09 km/t med elbilen E-RA på sjön Ukonjärvis is, i Inari, i norra Finland. Det är ett unikt rekord som världens nordligaste däcktillverkare och yrkeshögskolan Metropolias högtekniska elbil E-RA (Electric RaceAbout) uppnådde den 17 mars.

Se mer på vårt videoklipp

E-RA är en fullblodssportbil med elmotor på 280 kW som Metropolia har byggt. Som bäst var hastigheten uppe på över 260 km/t, trots att det var flera minusgrader ute. Bilen hade Nokian Tyres Hakkapeliitta 7 dubbdäck (dimension 225/40R18) som gav bilen utmärkt grepp och stabila köregenskaper i höga hastigheter.

− Att testa däck i krävande förhållanden ingår som en central del i testandet av vinterdäck. Världsrekordet och samarbetet i E-RA-projektet ger oss utmärkta möjligheter att få nya erfarenheter, vilket gör att vi även i fortsättningen ligger på toppen av utvecklingen. Det här är en riktig inspirationskälla för däckutvecklare, vars viktigaste utmaning är att kunna optimera både säkerhetsegenskaperna och lågt rullmotstånd, som är speciellt viktigt för körsträckan på en elbil, berättar Matti Morri, chef för Nokian Tyres tekniska kundservice.

Testkörningen gjordes på en sex kilometer lång raksträcka på is, helt enligt reglerna för den berömda Guinness rekordbok. Hastighetsrekordet tas dock inte officiellt med i Guinness rekordbok eftersom det ännu inte finns någon egen klass för elbilar. Tiden och hastigheten för körning under en kilometer mättes när bilen körde banan åt båda hållen. Rekordet är genomsnittstiden mellan dessa två mätningar. Starten sker flygande och körningen får pågå under en timme. Däcken på bilen måste vara kommersiellt tillgängliga och de måste vara godkända för trafik i det landet där världsrekordkörningen sker.

Nokian Tyres testförare Janne Laitinen har även det officiella Guinness världsrekord för körning på is. Rekordet på 331,61 km/t kördes i mars 2011 med en bensindriven bil på Bottenvikens is.

Läs mer om Nokian Tyres Hakkapeliitta 7 dubbdäck:
https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokiantyres-hakkapeliitta-7/