Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 svindlande 335 km/h!

Den snabbaste bilen på is. Med en hastighet på 335,713 km/h körde Nokian Tyres testförare Janne Laitinen ett nytt världsrekord på is. Rekordet kördes den 9 mars i bitande vinterkyla på en isbana på Bottenviken utanför Uleåborg. Testbilen hade den senaste generationens Hakkapeliitta 8 dubbdäck (255/35R20 97 T XL) från Nokian Tyres, världens ledande tillverkare av vinterdäck.

Se mer på vårt videoklipp

Samma ställe, bil och förare som förra gången – men med nya Nokian Tyres Hakkapeliitta 8

Nokian Tyres testförare Janne Laitinen är en mångfaldig världsrekordpilot. Det nya rekordet körde han med Nokian Tyres egen testbil Audi RS6. Som mest körde han i nästan 340 km/h. Världsrekordet kördes på en 12 kilometer lång ojämn isbana på Bottenviken utanför Uleåborg.

Ismannen Janne Laitinen

Hos Nokian Tyres pratas det mycket om testförarnas magkänsla. Den ger den typen av information om körningen som inga tekniska mätinstrument eller datorer kan ge. Testföraren Janne Laitinen känner till hemligheten bakom världens bästa vinterdäck. Han är ovärderlig i utvecklingen av däck.

Tusentals utvecklingstimmar låg bakom när Nokian Tyres nya Hakkapeliitta 8 visade vad det kan på tuffa vinterförhållanden på isen på Bottenviken. Men det krävdes ytterligare hundratals timmar med toppkompetens och engagemang mot is, snö och vind innan det nya världsrekordet på is, 335,713 km/h kunde köras.