Sommardäck

Sommardäck

Väglaget och vädret i Sverige ändras konstant. Med Nokian Tyres Hakka sommardäck,  designade för den nordiska sommaren, kör du säkert i alla förhållanden.

DET ÄR EN SÄKER RESA - 100% FÖR DEN NORDISKA SOMMAREN 

Vägar och körförhållanden förändras. Naturen bjuder på överraskningar. Med Nokian Tyres Hakka-sommardäck, som är framtagna för de krävande nordiska somrarna, kan du känna dig säker i alla körförhållanden.

HUR VÄLJER MAN RÄTT SOMMARDÄCK?

Med rätt sommardäck blir din körning säkrare, mer ekonomisk och behagligare. När du väljer sommardäck till bilen behöver du tänka på däckets storlek, däckmärkning och andra faktorer som skiljer sig mellan olika däckmodeller.

TYP AV BIL

Fordonets storlek och syfte påverkar naturligtvis valet av däck. Sommardäcken till en personbil utsätts inte för samma belastning som till exempel  däck för lätta lastbilar eller tyngre industrifordon. Kör du elbil eller hybrid behöver du komma ihåg att din bil väger mer än en vanlig personbil och välja sommardäck som har märkningen XL.

DÄCKMÄRKNING 

Däckmärkningar på däcksidorna hjälper dig att se däckets storlek, hastighetsklass, belastningsklass och annan viktig information. Dessutom hjälper EU-däckmärkningen dig att göra bra val när du köper nya däck. Genom att följa EU:s däckmärkning kan du hitta säkra, tysta och ekonomiska sommardäck som passar din bil.

MÖNSTERDJUP

Sommardäckets mönsterdjup har en direkt påverkan på bilens väggrepp och körförmåga, särskilt vid körning på våta vägar. Helt nya sommardäck har ett mönsterdjup på cirka 8 mm men allt eftersom däcket slits blir mönsterdjupet mindre. Slitaget innebär sämre körförmåga och väggrepp. När mönsterdjupet är mindre än 4 mm ökar risken för vattenplaning markant, jämfört med nya däck.

Sommardäck ska enligt bestämmelserna ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm. När de har slitits ner under denna punkt måste däcken bytas ut mot nya. Det rekommenderas dock att du byter däcken i god tid innan de slits ner till minimikravet. Ett mönsterdjup på mindre än 1,6 mm kan också leda till att bilen inte blir godkänd vid nästa besiktning. 

Även om bilens gamla däck inte är helt utslitna och fortfarande har ett mönster kvar, börjar däcken förlora sina egenskaper efter en viss tid. Om däcket inte har använts alls kan du köra med högkvalitativa sommardäck i ytterligare 5 år efter att de tillverkats. Rekommenderad livslängd vid aktiv användning för sommardäck är max 6 år. Den totala åldern på ett sommardäck anger däremot dess ålder i år från tillverkningsdatum – däck med en total ålder på över 10 år bör bytas ut mot nya. 

DÄCKETS ÅLDER

När däcket åldras börjar gummiblandningens egenskaper att förändras, och däcket är inte längre lika säkert på vägen. Däckens åldrande och slitage påverkas också av hur mycket däcken har körts under åren, hur de har förvarats och hur väl de har skötts i övrigt. För tidigt slitage på både sommar- och vinterdäck kan förhindras genom att köra med rätt däcktryck och rotera fram- och bakdäcken varje säsong.

Du kan ta reda på däckens ålder med hjälp av markeringarna på däcksidan. De två första siffrorna i DOT-koden anger veckan då däcket tillverkades och de två sista året då däcket tillverkades.

DÄCKSTORLEK

Däcken du väljer måste vara kompatibla med din bil, eftersom däck som är för små eller avsedda för en större bil kan försämra bilens körförmåga. Dessutom kan fel typ av sommardäck skada bilen, eller göra att däcken slits ut i förtid och utsätts för skador. 

Däckmarkeringarna hjälper till att välja lämpliga sommardäck. Markeringarna på däcket informerar om däckets bredd, profil och fälgstorlek. Om märkningen, till exempel, visar 205/60 R16, betyder det att däckets totala bredd är 205 mm, profilen (höjden i procent av bredden) är 60 och fälgstorleken är 16 tum. R-markeringen på däcket indikerar att det är ett radialdäck, vilket är den vanligaste typen av konstruktion för personbilar. I däckmärkningen ser du även hastighetsklass, som markeras med en bokstav (tex “V”) , och belastningsklass som markeras med ett siffertal (tex “95”).

Med Nokian Tyres enkla sökfunktion kan du enkelt hitta sommardäck av hög kvalitet som passar din bil. Använd vårt onlineverktyg för att hitta rätt sommardäck till din bil - Nokian Tyres sökverktyg hjälper dig att välja rätt däck. Du kan söka efter premium sommardäck med hjälp av bilens registreringsnummer, bilmodell eller däckstorlek.

DÄCKETS PRIS

Är det alltid värt att välja de billigaste sommardäcken? Även om de billigaste sommardäcken hos däckhandlare kan locka prismedvetna köpare kan det bli dyrt i längden att spara på fel ställe.

Ett billigt sommardäck av lägre kvalitet är inte nödvändigtvis lika säkert och bekvämt att köra som ett dyrare däck av premiumkvalitet. När du ska välja rätt sommardäck till en personbil bör du främst satsa på säkerheten. Med högkvalitativa sommardäck kan du köra säkert i både våta och torra förhållanden.

Billiga sommardäck har oftast högre rullmotstånd vilket ger ökad bränsleförbrukning och är därför inte ett billigare alternativ i längden.
Högre bränsleförbrukning ger också mer utsläpp, vilket gör körningen mindre miljövänlig.

Det är enkelt att se att billigare däck gör att bilen drar mer bränsle när man behöver tanka bilen oftare än om man kör med riktigt bra däck. Billiga däck slits också fortare, vilket gör att de måste bytas ut tidigare än kvalitetsdäck som är mer hållbara. Därför blir det på sikt bättre att köpa högkvalitativa sommardäck för personbilar från en välrenommerad däcktillverkare.

ANDRA DÄCKEGENSKAPER ATT TÄNKA PÅ

Olika däcktillverkare använder sig av olika metoder och teknologier när de tillverkar sina sommardäck som förbättrar säkerheten, körkomforten och däckets hållbarhet. Nokian Tyres Hakka Blue 3 sommardäck har till exempel teknologin Dry Tech 3.0, som minimerar risken för vattenplaning. Det gör att denna däckmodell är perfekt för säker körning på våta väglag och i regn. Mönstret i däcket är designat på ett sätt som transporterar vatten till däckets sidor vilket gör att däcket har en större kontaktyta mot marken och gör körning på våta vägar säkrare.

En annan teknologi i Hakka Blue 3 är gummiblandningen Cool Blue Hybrid som på ett utmärkt sätt anpassar sig efter utomhustemperaturen och håller gummit flexibelt i ett brett temeraturspann. Detta gör att däcket inte tappar sin körförmåga när temperaturen faller under sensommar och höst. Tack vare Silent MultiZone Design på slitbanan har denna däckmodell även ett lägre däckljud jämfört med andra modeller. Nokian Tyres Aramid Sidewall-teknologin som används i däck för tyngre bilar (Nokian Tyres Hakka Blue 3 SUV) hjälper till att öka däckets slitstyrka och skydda mot skador.

När du väljer sommardäck bör du tänka på däckljudet, bränsleekonomin och hur bra grepp däcket har på våta väglag. Du kan hitta denna information på EU-däckmärkningen på däckets produktsida.

NÄR SKA JAG ANVÄNDA SOMMARDÄCK?

När våren har kommit kan du byta till sommardäck så fort det är tydligt att det inte kommer att snöa igen. Du kan vänta med att byta till sommardäck om väderprognoserna visar att det kan vara minusgrader under våren. Senast 15 april behöver du byta om du har dubbdäck. Du får sedan, enligt  svensk lag, köra med sommardäck fram till den första december. Men det är rekommenderat att byta till vinterdäck tidigare om hösten är kall eller om det ser ut att bli vinterväglag där du bor. Sommardäck tappar sin körförmåga drastiskt när temperaturen sjunker och det är is eller snö på vägarna, och du är själv ansvarig för att köra med rätt däck när väglaget skiftar under hösten.

VAD ÄR SKILLNADERNA MELLAN SOMMARDÄCK OCH VINTERDÄCK?

Precis som namnet antyder är sommardäck avsedda för körning under sommaren. Däck gjorda för användning på sommaren ser annorlunda ut än vinterdäck, med ett däckmönster som är designat för att leda bort vatten som samlas på vägen. Sommardäck har vanligtvis ett asymmetriskt slitbanemönster och spårvolymen är större än i vinterdäck. Denna typ av däckmönster förhindrar vattenplaning vilket ökar säkerheten. Bra sommardäck är förstås pålitliga även när du kör på torra vägar.

Materialet som används i sommardäck skiljer sig också från vinterdäck som är avsedda för helt andra väderförhållanden. Sommardäck presterar bäst i varmt väder, i temperaturer över 7 °C. Gummit i sommardäck är hårdare än i vinterdäck vilket gör att materialet blir för hårt när temperaturen sjunker, vilket kan göra att däcket skadas lättare och inte har lika bra väggrepp. Sommardäck har inte heller lika bra grepp på is och snö, eftersom däckmönstret och mönsterdjupet inte är anpassat för dessa hala väglag.

Sommardäck som används krävande nordiska väder- och körförhållanden måste prestera lika bra i regn som på torra väglag. Eftersom den svenska sommaren kan skifta mellan extremt varma dagar till kyliga, regniga dagar under hela sommarsäsongen måste sommardäck ha lika bra köregenskaper i olika väderförhållanden.

SÄKERHET OCH SINNESRO PÅ VÄGARNA

Om du vill ha sommardäck som garanterar både optimal körsäkerhet och en behaglig körupplevelse bör du kika på Nokian Tyres sommardäck. Du kan använda sökfunktionen på vår hemsida för att hitta de sommardäck som passar just din bil, genom att fylla i bilens registreringsnummer, bilmodell eller däckstorlek.

Nokian Tyres sommardäck är optimerade för körning på nordiska vägar och använder sig av flera ledande teknologier som gör våra däck säkrare och mer hållbara än andra däck. Vi har även lagt ett stort fokus på miljövänlighet när vi har designat våra däck. Spara både miljön och pengar med Nokian Tyres Hakka Green 3 sommardäck tack vare deras låga rullmotstånd och därmed låga bränsleförbrukning. 

Du kan hitta din närmaste Nokian Tyres återförsäljare här på hemsidan via länken högst upp på sidan.