Vinterdäck

Vinterdäck

Många innovationer, över hundra patent på vinterdäck och framgångarna i motortidningarnas vinterdäcktester år efter år har gjort att Nokian Tyres Hakkapeliittas vinterdäck har blivit legender.


NOKIAN TYRES VINTERDÄCK 

Att välja bra vinterdäck är en förutsättning för säker körning under vinterhalvåret. De bästa vinterdäcken ger dig maximalt grepp och är designade för att klara av hala vägförhållanden. Här i Sverige kan vädret slå om snabbt och vara oförutsägbart vilket gör det extra viktigt att köra med bra vinterdäck som har bra köregenskaper på både snö, is och slask.

Med vinterdäck från Nokian Tyres är du garanterad en produkt av högsta kvalitet – designad och utvecklad med fokus på både säkerhet, komfort och miljö. Våra bästa vinterdäck är en del av Hakkapeliitta-serien, där det dubbfria premiumdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 är ett populärt val för många. Hakkapeliitta-däck kommer även med Hakkaskydd som är en garanti som ger dig nya däck om dina däck skadas så mycket att de inte går att reparera.

SKILLNADEN MELLAN VINTERDÄCK OCH SOMMARDÄCK

I de sydligare delarna av Europa, där väderförhållandena är mer stabila året runt, är det ofta ett bra val att köra med däck som är gjorda för året-runt-användning. Detta är dock inte fallet i Sverige, där klimatet och vägförhållandena förändras drastiskt mellan årstiderna. De vinterdäck vi använder i Sverige har helt andra köregenskaper än sommardäck för att säkerställa säker körning på de olika vägförhållandena som gäller under våra olika årstider.

Vinterdäck använder en mjukare gummiblandning än sommardäck vilket gör dem bättre lämpade att köra när det är kallt ute. Det ställs även olika krav på mönsterdjup på vinter- och sommardäck, där vinterdäck ska ha ett minsta djup på 3 millimeter enligt lag. Vi rekommenderar dock minst 4-5 millimeter för bra grepp på vinterväglag. Sommardäck är istället designade för att prestera optimalt på varmare vägar och är tillverkade av en hårdare gummiblandning. Denna däcktyp ger bättre grepp på våta och varma sommarvägar och leder även bort vatten mer effektivt.

VINTERDÄCK - EGENSKAPER

Moderna vinterdäck är utrustade med flera smarta lösningar som gör att de ger bilen bättre köregenskaper under vintern. De har bland annat mer dragkraft, bredare slitbaneblock och extra snitt i slitbanan som ger dig bättre grepp i kurvor och i backar.

När du kör på hala vintervägar är det viktigt att du kan lita på dina däck. Bilens däck är ditt bästa vapen mot tufft nordiskt väder och har en av de viktigaste uppgifterna när det kommer till körsäkerhet.

Med en mjukare gummiblandning och ett noggrant utvalt däckmönster säkerställer vinterdäcken optimalt grepp på is och snö. Dubbdäck är det säkraste valet vid snö, is, snabbt växlande väder och utmanande förhållanden på vägarna. Som förare har du ett stort ansvar och det är upp till varje enskild bilägare att säkerställa att bilen har bästa möjliga väggrepp. Med ett högkvalitativt vinterdäck från Nokian Tyres ger du dig själv de bästa förutsättningarna för säker körning på vintern.

DUBBDÄCK ELLER DUBBFRIA DÄCK

Du kan välja mellan dubbdäck och dubbfria däck när du köper vinterdäck hos Nokian Tyres. Våra dubbfria däck är premiumdäck utan dubbar. Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 är dubbfria vinterdäck som ger dig samma höga prestanda som när du kör med dubbdäck. Många väljer dubbfria däck för att däckens design orsakar mindre vägbuller vilket i sin tur ger dig en tystare och behagligare körning.

Dubbdäck är däremot det bättre valet om du ofta kör på isiga vägar. Dubbarna i däcken gör att bilen får bättre grepp på de halaste väglagen och du kan köra säkert under hela vintern. Nokian Hakkapeliitta 10 är vinterdäck som är särskilt framtagna för att ge dig högsta möjliga säkerhet på is och snö.

Bor du i de mellersta eller södra delarna av landet, där temperaturerna under vintern inte är lika låga som i norr, kan du köra säkert med dubbfria däck. Men i norra Sverige, där snö och is på vägarna är vanligare under vintern är det bättre att köra med dubbdäck.

NÄR SKA MAN BYTA TILL VINTERDÄCK?

I Sverige ska du köra med vinterdäck från första december till den sista mars. Du kan byta till vinterdäck tidigare eller fortsätta köra med vinterdäck om det råder vinterväglag där du bor. Du som har vinterdäck med dubbar behöver även vara uppmärksam på lagen om dubbdäck som säger att dubbdäck endast är tillåtna från 1:a oktober till 15:e april.

NOKIAN TYRES HAKKAPELIITTA – VINTERDÄCK FÖR NORDISKT VÄGLAG

Med Nokian Tyres Hakkapeliitta vinterdäck får du däck som är skräddarsydda för svenska vinterväglag. Våra vinterdäck ger dig en innovativ kombination av överlägset vintergrepp och körkomfort så att du kan köra säkert under hela vintern. Våra vinterdäck med dubbar ger maximalt grepp på is och snö och våra dubbfria vinterdäck erbjuder utmärkt prestanda med lägre vägbuller.

När du väljer däck är din körsäkerhet det viktigaste, så tumma inte på kvaliteten. Välj vinterdäck från en tillverkare som har fått pris för sina innovationer inom körsäkerhet. Välj vinterdäck från Nokian Tyres.