ons mars 13 03:00 2013 i kategorierna Företagsnyheter, Produktmeddelanden

335,713 km/h - nytt svindlande världsrekord på is med Nokian Tyres och Nokian Hakkapeliitta 8!Grepp och fart som aldrig tidigareDen snabbaste bilen på is. Med en hastighet på 335,713 km/h körde Nokian Tyres testförare Janne Laitinen ett nytt världsrekord på is. Rekordet kördes den 9 mars i bitande vinterkyla på en isbana på Bottenviken utanför Uleåborg. Testbilen hade den senaste generationens Nokian Hakkapeliitta 8 dubbdäck (255/35R20 97 T XL) från Nokian Tyres, världens ledande tillverkare av vinterdäck.

I hög hastighet ska vinterdäck av toppkvalitet ge ett absolut säkert grepp, ha en stark konstruktion och de ska ge exakta köregenskaper som motsvarar prestandan på motorstarka bilar. Det senaste tillskottet i den legendariska Hakkapeliitta vinterdäckfamiljen, dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8, med sin unika dubbteknik Nokian Eco Stud 8, gav världsrekordbilen balanserat sidogrepp och grepp rakt fram på den ojämna isen på Bottenviken. Körningen gick stabilt och säkert trots den höga hastigheten. Båda egenskaperna är viktiga även i vanlig vardagskörning, vid en omkörning på vinterväglag.

− Att testa däck i extrema förhållanden till deras yttersta gränser gagnar konsumenterna. Med världsrekordkörningen ville vi ställa det nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 framför en stor utmaning. Vid körning i riktigt hög hastighet måste däcken klara av mycket stora krafter. Bilen flyttar sig 93 meter under en sekund och dubbarna slår mot isen 43 gånger i sekunden. Utöver greppet är köregenskaperna och stabiliteten mycket viktiga egenskaper vid den här typen av körning, säger Matti Morri, chef för teknisk kundservice på Nokian Tyres.

Samma ställe, bil och förare som förra gången – men med nya Nokian Hakkapeliitta 8Nokian Tyres testförare Janne Laitinen är en mångfaldig världsrekordpilot. Det nya rekordet körde han med Nokian Tyres egen testbil Audi RS6. Som mest körde han i nästan 340 km/h. Världsrekordet kördes på en 12 kilometer lång ojämn isbana på Bottenviken utanför Uleåborg.

Hannu Laitinen har arbetat som testförare i 25 år och han har två tidigare världsrekord på iskörning. I mars 2011 registrerades världsrekordet på 331,61 km/h i Guinness rekordbok och i mars förra året körde han världsrekordet för elbilar på is med en hastighet på 252,09 km/h.

Guinness organisation har detaljerade regler för världsrekord på is. Tiden och hastigheten för körningen under en kilometer mäts när bilen kör banan åt båda hållen. Rekordet är genomsnittstiden mellan dessa två mätningar. Starten sker flygande och körningen får pågå under en timme. Isen ska vara i naturligt skick och den får inte kratsas eller behandlas med kemikalier. Däcken på bilen måste vara kommersiellt tillgängliga och de måste vara godkända för trafik i det landet där världsrekordkörningen sker.

Tillverkaren av världens bästa vinterdäck kan extrema förhållandenNokian Tyres utvecklade världens första vinterdäck redan år 1934. Två år senare lanserades Nokian Hakkapeliitta för nordiska vinterförhållanden. I dag är däcket en legend överallt där det råder vinterförhållanden. Unika innovationer har gjort att Hakkapeliitta-däck har vunnit åtskilliga vinterdäcktester år efter år.

Redan från början har man satsat på noggranna tester samt omfattande utvecklingsarbete och resultatet är ännu mer säkra och miljövänliga däck. Nokian Tyres enorma, över 700 hektar stort testcenter, White Hell, finns i Ivalo som ligger långt norr om Polcirkeln. I extrema förhållanden i finska Lappland testas däck dygnet runt.

Som enda däcktillverkaren i världen koncentrerar sig Nokian Tyres på produkter och tjänster för säker bilkörning i nordiska förhållanden. Innovativa däck för person- och lastbilar samt tunga arbetsfordon marknadsförs huvudsakligen i områden där det finns snö och skogar samt krävande körförhållanden på grund av olika årstider.

Den snabbaste bilen på is 2013Se på videon och läs mer om världsrekordet:
www.nokiantyres.se/Fastest-On-Ice

Bilder på världsrekordet på is:
www.nokiantyres.com/FastestOnIce

Nokian Hakkapeliitta – Vinnaren på vinterväglagNokian Hakkapeliitta 8 – Vinterns härskare
https://www.nokiantyres.se/dack?id=32097171&group=1.01&name=Nokian+Hakkapeliitta+8

Ny generation av Hakkapeliitta – unikt grepp
http://youtu.be/1KtYGth-4-k

Tester i extrema förhållanden. Testcentret i Ivalo – White Hell:
http://youtu.be/2GON0xE9t00

Världsrekord på is: Elbilen E-RA och Nokian Hakkapeliitta
http://youtu.be/Ix8TN4jMAeo

Nokian Tyres plc

Matti Morri, chef för teknisk kundservice tel. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

Antti-Jussi Tähtinen, marknads- och kommunikationsdirektör tel. +358 10 401 7940
antti-jussi.tahtinen(at)nokiantyres.com