ons juni 22 12:47 2016 i kategori Företagsnyheter

Kör lugnt och ta hand om dina däck så fördubblas körsträckan

Ett lugnt körsätt ökar både säkerheten i trafiken och livslängden på däcken. Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres, säger att aggressiv körning gör att däcken håller bara hälften så många mil än normalt. Att gasa och bromsa häftigt och att köra fort i kurvorna är alltså ett dyrt nöje. Utöver däck slits även bilen för övrigt onormalt mycket, med högre service- och reparationskostnader som följd.

Den här typen av körning gör att däcken slits betydligt fortare. Slitaget ökar speciellt på däckens skulderpartier, på däckkanterna. Det här kan leda till däcketskador.

Många upplever trafiken som mycket mer aggressiv än tidigare. Dessutom har bilarna fått ny teknik och även däcken har utvecklats. Den tekniska utvecklingen anses påverka vårt körbeteende.

− Även mindre bilar presterar betydligt bättre än tidigare. Nästan alla nya bilar har antisladdsystem och andra nya tekniska hjälpmedel kommer ständigt. Det medför att många bilister litar på tekniken kanske för mycket, vilket gör att man kör fortare, till exempel i kurvor, vilket i sin tur ökar däckslitaget, säger Ostrovskis.

Skifta däcken och håll koll på lufttrycket

Lugnt och alert körsätt är hälsosamt både för däcken och bilen i övrigt. Även bränsleförbrukningen minskar väsentligt. Men kan man på annat sätt öka livslängden på däcken?

− Det är värt att skifta däcken efter varje 800 mils körning. Framdäcken skiftas bak och bakdäcken fram. Drivdäck slits upp till dubbelt så mycket som frirullande däck. Genom att skifta däcken slits de mer jämnt, framhåller Ostrovskis.

Kör man utan att skifta däcken så slits däcken på drivaxeln betydligt fotare, vilket kan innebära att man måste köpa två däck i förtid eftersom de är utslitna.

Även lufttrycket har stor betydelse för däckslitaget och det bör kontrolleras en gång i månaden. Om bilen har mycket last bör trycket ökas med cirka 0,2 bar, till exempel på sommaren när man åker på bilsemester. Däcken ska hellre ha lite för mycket luft än för lite. Får lågt lufttryck ökar däckets rullmotstånd, vilket och ökar däckslitaget. Även bilens bränsleförbrukning ökar när trycket är för lågt. Kolla på lufttryckstabellen i tanklocket eller på dörren för rekommenderat lufttryck vid fullast. Kom ihåg att släppa ut lite luft efter körningen med mycket last.

− Med lugnt körsätt, rätt lufttryck och regelbunden skiftning av däcken kan man utan problem köra dubbelt så länge med däcken, säger Ostrovskis.

Moderna däck slits snabbare

Oavsett hur lugnt man kör och hur bra man tar hand om sina däck så slits alla däck och tyvärr slits moderna däck snabbare än gamla däck. För femton år sedan brydde sig bilisterna inte lika mycket som i dag om rullmotstånd eller bränsleeffektivitet. På dagens bilar prioriteras bränsleeffektivitet, vilket gör att även däcken spelar en viktig roll för att minska förbrukningen.

− Däck av hög kvalitet rullar lättare än lågprisdäck och sparar bränsle upp till en halv liter per tio mil. När man förbättrar däckets våtgrepp och rullmotstånd så slits de lite snabbare, vilket är ofrånkomligt, då ett däck alltid är en kompromiss mellan olika egenskaper. Ett däck som sparar bränsle och har bra våtgrepp ger alltså lite färre mil, men är betydligt mer säkert och miljövänligt än gamla däck. Och med rätt körstil och däckservice kan man minska slitaget i hög grad, säger Ostrovskis.

Så här håller dina däck länge 

  • Kör på ett lugnt sätt. Undvik aggressiva accelerationer, inbromsningar och kurvtagningar.
  • Skifta däcken från framaxel till bakaxel och tvärtom efter varje 800 mils körning. Då slits däcken jämnt.
  • Kontrollera lufttrycket varje månad. Öka trycket enligt rekommendationer när du ska köra långt och bilen är tungt lastad. Vid normal körning sparar ett litet övertryck bränsle och minskar däckslitaget.
  • Däck av hög kvalitet är ett säkert och kostnadseffektivt val för nordiska väderförhållanden och väglag.

Bilder:
www.nokiantyres.com/summerseason-nordic 
www.nokiantyres.com/HakkaGreen2

Video: Sommardäckstester världen över
https://www.youtube.com/watch?v=_LtmPkBp9do

Video: Tekniken Nokian Aramid Sidewall 
https://www.youtube.com/watch?v=N5LvBke-UqY&feature=youtu.be

Läs mer:

Exempel på sommardäck av hög kvalitet:
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/sommardack/

Ofta frågat om däck
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/fragor-om-dacken/ 

Användningstips
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/ 

Mer information

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, [email protected]

Produktchef, personbilsdäck, Jon Persson, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 [email protected]

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom 
You Tube: www.youtube.com/NokianTyresCom 
Facebook: www.facebook.com/nokiantyressverige 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc 
Instagram: https://instagram.com/nokiantyrescom/