tor november 11 01:57 2021 i kategori Produktmeddelanden

Kvalitetsdäck framhäver de bästa egenskaperna av elbilar och hybridbilar

Försäljningen av elbilar och laddhybrider ökar kraftigt. Med rätt val av vinterdäck kan man stärka deras bästa sidor ytterligare. Till exempel Nokian Tyres senaste topprodukt, dubbdäcket Hakkapeliitta 10 EV, är skräddasytt för elbilar och laddhybrider.

Det viktigaste skälet för många att köpa en elbil eller laddhybrid är antingen att den är miljövänlig (21,2 %) eller att ägandekostnaderna är låga (21,0 %). Vissa bilägare uppskattar exempelvis ny teknologi och de vill vara föregångare (9,2 %). Många gillar också elbilens prestanda (3,9 %), framgår av en enkät som under våren 2021 gjordes i uppdrag av Nokian Tyres i sex europeiska länder. Alla cirka 2 000 respondenter äger antingen en elbil eller laddhybrid. 

– Det är billigare att äga en elbil än en bil med förbränningsmotor. Därför är det också värt att titta på de ekonomiska aspekterna vid val av vinterdäck till en elbil eller laddhybrid. Ägandekostnaderna kan ytterligare minskas genom att välja vinterdäck med mycket lågt rullmotstånd, berättar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige

– Hållbarhet kan vara en annan viktig aspekt vid val av däck. Vi på Nokian Tyres har arbetat hållbart sedan länge. Under de närmaste åren ska vi ytterligare öka användningen av förnybara och återvunna material. Vårt mål är att 50 procent av råvarorna som används i däckproduktion ska vara förnybara eller återvunna senast år 2030. 

En föregångare väljer den senaste teknologin

Nokian Hakkapeliitta 10 EV är det första dubbade vinterdäcket som är speciellt utvecklat för el- och hybridbilar. Det är en helt ny produkt med innovativa SilentDrive™-teknologi. Innovationen förbättrar körkomforten genom att minska däckljudet. 

Ju lägre däckprofil, eller ju större fälgar bilen har, desto mindre kan däcksidorna dämpa vibrationer och däckljudet hörs tydligare i kupén. 

– Hakkapeliitta 10 EV innehåller akustisk skum som dämpar vibrationer i däckets luftutrymme vilket absorberar de mest besvärliga ljudfrekvenserna som upplevs som störande i kupén. Exempelvis kan föraren prata med passagerarna i baksätet utan att behöva vända huvudet bakåt, säger Emil Sundholm. 

Säkra däck viktigast

I enkäten frågade Nokian Tyres vilka egenskaper som är viktiga på vinterdäck för en elbil eller laddhybrid. Det populäraste svaret var säkerhet, bra grepp på is och snö. Även hög kvalitet och bra resultat i däcktester låg i toppen. 

I enkäten frågades också om man är beredd att betala extra för däck till en elbil. Säkerheten angavs igen som den viktigaste egenskapen. Även om kraven på vinterdäck delvis förändras så är säkerheten den viktigaste saken både vid köp av nya däck och vid utvecklingen av däck. Klimatförändringar och varierande vinterförhållanden ställer sina extra krav. 

– Bra grepp är den viktigaste egenskapen på vinterdäck, speciellt på is och snö, men bra köregenskaper efterfrågas även på våta och torra vägar. Det finns stora skillnader mellan olika däck och därför bör bilister studera däcktester och EU:s uppdaterade däckmärkning. Snögreppsmärkningen visar att däcket uppfyller EU:s officiella krav på snögrepp. Isgreppsmärkningen visar att däcket fungerar säkert i nordiska vinterförhållanden, säger Emil Sundholm. 

Nokian Tyres enkät:

Vad är elbilsförare beredda att betala extra för? 

Bra vintergrepp, 32 %

Lågt däckljud, 26 %

Bra slitstyrka, 25 %

Låg elförbrukning, 25 %

 

Mer information: 

Emil Sundholm, Product Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08 474 7464

[email protected]

Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,

[email protected]

 

Twitter  I YouTube I Facebook I Linkedin  I Instagram 

 

Nokian Tyres utvecklar och tillverkar premiumdäck för människor som sätter värde på säkerhet och hållbarhet. Inspirerade av vår skandinaviska bakgrund tillverkar vi innovativa produkter för personbilar, lastbilar och tunga maskiner som ger dig trygghet i alla körförhållanden. Vår däckkedja Vianor erbjuder däck och bilservice. Bolagets omsättning uppgick till cirka 1,3 miljarder euro år 2020 och antalet anställda är cirka 4 600. Nokian Tyres aktie noteras på Nasdaq i Helsingfors. Mer information finns på www.nokiantyres.se