tor september 8 03:02 2016 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Nokian Rockproof nytt slitstarkt specialdäck för proffs

Nokian Tyres nya produkt, Nokian Rockproof, ger mycket bra slitstyrka för yrkesförare och krävande off-road-förare. Det robusta däcket klarar utmärkt körning i stenbrott, skogar och i gruvor. Däckets speciella gruvgummiblandning är utvecklad för krävande terrängkörning och ger utmärkt skydd mot stick- och skärskador.

Nokian Rockproof

Den nya slitbanegummiblandningen Nokian Rockproof Hybrid och däckets aggressiva mönster ger mycket bra slitstyrka även i tuff terrängkörning. Nokian Rockproof är speciellt utvecklat för lätta lastbilar, stadsjeepar och för off-road-körning. Däcket har utvecklats i samarbete med Nokian Heavy Tyres och yrkesförare har testat däcket i gruvor samt i stenbrott i Europa och Nordamerika.

Nokian Rockproof från världens nordligaste däcktillverkare kombinerar på ett unikt sätt den extrema slitstyrkan på specialdäck för tunga arbetsmaskiner och komforten på personbilsdäck.

Det nya däcket i hastighetsklassen Q (160 km/t) kommer att finnas tillgängligt i åtta dimensioner i Europa. Konsumentförsäljningen av Nokian Rockproof börjar i början av 2017.

Exakta köregenskaper, fler mil

Det optimerade stödet av mönsterklackarna ger exakta och stabila köregenskaper. Två sidokanter och ett kantstöd på mönsterklackarnas sidor ser till att mönsterklackarna håller sig styva och att det inte blir några skador i spårbottnen även om man kör lite tuffare. Den förstärkta överkanten på däcksidan ger ytterligare skydd mot stick- och skärskador.

På spårbottnen finns speciella stenavvisare som ser till att kantiga små stenar inte fastnar på slitbanan och i däckkonstruktionen. Stenavvisare ökar däckets livslängd och ger extra skydd mot skador på däckkonstruktionen, speciellt vid körning i ojämn terräng.

− Däcken ska vara mycket slitstarka både vid körning i terräng och när de används i mer krävande yrkesmässig körning. Speciellt ska de ge bra skydd mot stick- och skärskador. Däck får ofta kort livslängd vid körning i krävande förhållanden. Däckskador orsakar stora kostnader och mycket tid går åt att byta däck. Därför har Nokian Tyres utvecklat Nokian Rockproof som har en gummiblandning som är en vidareutveckling av gummiblandningen som används på gruvmaskinsdäck, vilket gör det nya däcket mycket slitstarkt mot skador. Däckets robusta konstruktion och däcksidorna av aramid-fiber ger utmärkt skydd mot skador på däcksidan. Produkten är utvecklad för att effektivisera krävande yrkesmässiga transporter, säger Olli Seppälä, produktutvecklingschef på Nokian Tyres.

Aramid Sidewall – däckets skottsäkra väst

Tekniken Aramid Sidewall, som Nokian Tyres har utvecklat, ger ny typ av slitstyrka och skydd vid krävande körning. Konstruktionen på däcksidorna innehåller ytterst slitstarka aramid-fiber, som förstärker däcksidorna och ger bra skydd mot stick- och skärskador. En skada på däcksidan innebär oftast att däcket inte kan lagas. Även flyg- och militärindustrin använder aramid-fiber.

På däcksidan finns en röd Rockproof-logo som i början finns på däcket av dimensionen 315/70R17. Senare kommer logon eventuellt även att finnas på andra dimensioner.

Specialist på extrema förhållanden

Nokian Tyres är världens nordligaste däcktillverkare. Företaget utvecklar däck som underlättar säker körning i svåra förhållanden. Nokian Tyres producerar innovativa däck för personbilar, lastbilar och tunga maskiner, i första hand för områden där förhållanden som snö, skog och varierande årstider kräver extra mycket av däcken.

Nokian Heavy Tyres tillhör i koncernen Nokian Tyres plc. I sortimentet av Nokian Heavy Tyres finns skogsmaskinsdäck, specialdäck för lantbruksmaskiner samt däck för arbetsmaskiner, som till exempel arbetar i hamnar, terminaler, gruvor samt med schaktning och vägunderhåll.

Nokian Rockproof – extremt slitstarkt 

  • Ytterst slitstarkt i krävande yrkeskörning
  • Robusta och exakta köregenskaper
  • Stenavvisare ökar livslängden

Viktigaste innovationer:

Gummiblandningen Nokian Rockproof Hybrid. Extrem tålig mot skärskador – fler arbetstimmar. Nya Nokian Rockproof Hybrid gruvgummiblandning är skräddarsydd för krävande terrängkörning. Däckets utmärkta skydd mot skärskador gör att det presterar utmärkt vid körning i gruvor, stenbrott och vid off-road-körning.

Stenavvisare på spårbottnen. Stenavvisare ser till att kantiga små stenar inte fastnar på slitbanan och i däckkonstruktionen. Stenavvisare ökar däckets livslängd och ger extra skydd mot skador.

Ny typ av slitstyrka och skydd: Tekniken Aramid Sidewall. Aramid-fiber, som förstärker däcksidorna, ger slitstyrka och skydd vid krävande körning. Fibern skyddar däcket mot stick- och skärskador.

Däckdimensionerna i Europa: åtta dimensioner från LT225/75R16 till LT315/70R17.

LT225/75 R 16 115/112 Q
LT245/75 R 16 120/116 Q
LT235/80 R 17 120/117 Q
LT245/70 R 17 119/116 Q
LT245/75 R 17 121/118 Q
LT265/70 R 17 121/118 Q
LT285/70 R 17 121/118 Q
LT315/70 R 17 121/118 Q (Nokian Rockproof logo)

Kommentar från användare

Tom Brain från Vancouver Island, British Columbia i Canada, arbetar med avverkning och har testat det nya specialdäcket Nokian Rockproof. Tom jobbar varje dag i mycket utmanande förhållanden, avverkar skog och kör på skogsvägar som mest består av vassa stenar. Under de senaste månaderna har Tom och hans 4 x 4-fordon fått uppleva att Nokian Rockproof ger en ny mening för begreppet slitstyrka.

”Vi har kört cirka 5 000 mil med dessa däck och mer än halva sträckan på grus. Vi kör ganska mycket i terräng och tidigare, innan vi hade Nokian Rockproof, så hände det att vi fick punktering med däck som bara var två veckor gamla. Under de 5 000 mil som vi har kört med dessa däck har vi endast haft en punktering, vilket är otroligt bra resultat. Jag kan garantera att Nokian Rockproof är ett riktigt tufft däck”, säger Tom.

”Otroligt däck” -Tom Brain

Video – Tom Brain, Dyer Logging (EN): https://youtu.be/OYGZ8e5YOSE

Rockproof-video: https://youtu.be/k23qbaIii7M

Produktbilder:
www.nokiantyres.com/Rockproof

Video: Extremt slitstyrka, tekniken Nokian Aramid Sidewall
https://youtu.be/P2yjARS7frM

Mer information om Nokian Rockproof:
https://www.nokiantyres.se/foretaget/nyhetsartikel/nokian-rockproof-nytt-slitstarkt-specialdack-for-proffs/

Mer information: www.nokiantyres.se

Nokian Tyres plc, Olli Seppälä, produktutvecklingschef tel. +358 10 401 7549 olli.seppala@nokiantyres.com

Petri J. Niemi, produktkontrolldirektör, tel. +358 10 401 7646 petrij.niemi@nokiantyres.com

Jon Persson, produktchef, personbilsdäck, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 jon.persson@nokiantyres.com