tor september 8 02:41 2016 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Nya Nokian Hakka Blue 2 - ett säkert och balanserat däck för våta vägar

Nokian Tyres nya generations sommardäck, Nokian Hakka Blue 2, håller greppet på våta vägar. Däckets nya Dry Touch-koncept ger utmärkt skydd mot vattenplaning. Nokian Hakka Blue 2 ger exakta och harmoniska köregenskaper som gör att körningen kan ske säkert, okomplicerat och komfortabelt.

Nokian Hakka Blue 2

Nya Nokian Hakka Blue 2 är ett mycket slitstarkt däck som ger säkra mil från tidig vår till senhösten. Däckets gummiblandning är skräddarsydd för nordiska förhållanden, vilket är en förklaring till de goda köregenskaperna både i kyliga och varma förhållanden. De flesta dimensionerna av däcket har ett våtgrepp som ligger i klass A i EU:s däckmärkning, den bästa möjliga klassificeringen.

Det nya däcket finns i dimensionerna från 15 tum till 17 tum och är avsett för effektiva medelstora personbilar och sportiga familjebilar. Försäljningen av premiumdäcket börjar våren 2017 och i sortimentet ingår däck i hastighetsklassen V (240 km/t) och W (270 km/t). Viktigaste marknader är de nordiska länderna och Ryssland.

Bäst på våta vägar

Enligt svenska bilförare är de största riskfaktorerna på sommaren farliga omkörningar, för korta säkerhetsavstånd till bilen framför och vattenplaning. Risken för vattenplaning ökar speciellt vid en kraftig åskskur. När bilen börjar vattenplana förlorar däcken vägkontakt och bilen går inte att styra.

− Varierande sommarväglag är utmanande för bilister och även för sommardäck av hög kvalitet. Nya generationens slitbana, nya konstruktioner och konceptet Dry Touch ger nya Nokian Hakka Blue 2 ett optimerat väggrepp. Dry Touch suger upp vatten från vägen och leder det snabbt bort, vilket förbättrar greppet och minskar risken för den farliga vattenplaningen, säger Jarno Röytiö, produktutvecklingschef på Nokian Tyres.

Dry Touch minskar risken för vattenplaning

Konceptet Dry Touch består av tre innovationer som garanterar maximalt grepp både på torra och våta vägar i alla förhållanden. Diagonala Dry Touch 2 -lameller på däckets mittribba leder vatten till däckets breda huvudspår. Lamellerna är bredare på botten, vilket gör att spårvolymen fortsätter att vara stor även när däckets slits.

Tekniken Coanda ökar vattengenomströmningen på däckets innerskuldra. De böjda rampliknade mönsterklackarna på innerskuldrorna leder vatten från de långsgående spåren till tvärsgående spåren. Flow Guide på mönsterklackarna fördubblar effekten genom att ytterligare snabba upp vattengenomströmningen genom de tvärsgående spåren.

Så kallade störtspår (Swoop Grooves) lagrar mer vatten i takt med att spårvolymen ökar i de tvärsgående spåren. Även däckets fyra breda och polerade huvudspår ser till att vattnet leds bort effektivt.

Praktiskt och logiskt däck

Gummiblandningen, mönster och konstruktionslösningar på nya Nokian Hakka Blue 2 är ett resultat av den höga kompetensen hos Nokian Tyres produktutveckling. Gummiblandningen Nokian Hakka Hybrid förbättrar däckets våtgrepp och sparar bränsle. Den funktionella silicagummiblandningen reagerar på temperaturändringar, vilket ger utmärkt våtgrepp på våren och hösten. Tallolja i gummiblandningen sänker temperaturen på däcket genom att minska friktionen som skapas när molekylerna rör sig i däcket. Både däcktemperaturen och rullmotståndet minskar.

Den nya slitstarka gummiblandningen klarar även utmärkt den grova asfalten som är vanlig i Sverige.

Komfortabelt och slitstarkt

Däcket har det för Hakka-produktfamiljen typiska asymmetriska mönstret, vilket ökar komforten och ger exakta köregenskaper. Stadiga mönsterklackar på skuldrorna stabiliserar körningen. Öppet mönster och nya innovationer på innerskuldran förbättrar greppet på våta vägar. Däcket har även de från andra Nokian Hakka-däck välkända innovationerna Silent Sidewall Technology och Silent Groove Design som ökar körkomforten.

Den hållbara bälteskonstruktionen High Tensile Steel på Nokian Hakka Blue 2 gör att konstruktionen är lätt, men stark, vilket ger exakta köregenskaper vid extrema situationer och vid filbyten, även vid högre hastigheter. Den robusta konstruktionen ökar däckets livslängd och ger effektivt skydd mot stick och skärskador.

Patenterad komfort

Nokian Hakka Blue 2 har naturligtvis den av Nokian Tyres patenterade slitagevarnaren (DSI – Driving Safety Indicator) och en vattenplaningsvarnare, i form av en vattendroppsymbol, som försvinner när mönsterdjupet blir fyra millimeter och påminner att risken för vattenplaning ökar. På inforutan kan däckets lufttryck och placering markeras.

Nokian Hakka – unikt nordiskt koncept

Nokian Hakka sommardäcksfamilj är skräddarsydda för nordiska förhållanden. Gropiga och grova asfaltvägar och snabbt varierande väderförhållanden är vanliga i Sverige och därför ska däcken ha speciella egenskaper. I utvecklingen av Nokian Hakka sommardäckens gummiblandningar och däckkonstruktioner uppmärksammas utmanande och varierande väderförhållanden. Hakka-sommardäck ger utmärkta egenskaper i varierande temperaturer och tål utmärkt både slitage och dåliga vägar. Alla Nokian Hakka sommardäck och Nokian Hakkapeliitta vinterdäck omfattas av Hakka-skydd.

Nokian Hakka Blue 2 – Wet Performer 

  • Konceptet Dry Touch ger säkra köregenskaper på våta vägar
  • Exakt och balanserat
  • Komfortabla och tysta köregenskaper

Viktigaste innovationer

Dry Touch Blue 2 lameller leder vatten till de breda huvudspåren genom ribbans mittspår. Lamellernas konturer ser till att däcket har ett utmärkt våtgrepp, även när det blir slitet. Lamellerna är bredare i botten, vilket ökar spårvolymen även när däcket är slitet.

Tekniken Coanda ökar vattengenomströmningen på innerskuldran. De böjda rampliknade mönsterklackarna på innerskuldrorna leder vatten från de långsgående spåren till de tvärsgående spåren. Flow Guide på mönsterklackarna fördubblar effekten genom att ytterligare snabba upp vattengenomströmningen genom de tvärsgående spåren.

Gummiblandningen Nokian Hakka Blue Hybrid. Mer slitstyrka, säkerhet och effektivitet. Nokian Hakka Hybrid förbättrar däckets våtgrepp och sparar bränsle. Den funktionella silicagummiblandningen reagerar på temperaturändringar, vilket ger utmärkt våtgrepp på våren och hösten. Talloljan i gummiblandningen sänker temperaturen på däcket genom att minska friktionen som skapas när molekylerna rör sig i däcket. Både däcktemperaturen och rullmotståndet minskar. Den nya slitstarka gummiblandningen klarar även utmärkt grov asfalt som är vanligt i Sverige.

Ny bälteskonstruktion. Balanserade och exakta köregenskaper innebär komfortabla mil. Den hållbara bälteskonstruktionen High Tensile Steel gör att konstruktionen är lätt, men robust, vilket ger exakta köregenskaper vid extrema situationer och vid filbyten, även vid högre hastigheter. Konstruktionen ökar däckets livslängd och ger effektivt skydd mot stick- och skärskador. 

Tekniken Silent Sidewall. Komfortabel körning. Den speciella gummiblandningen mellan däcksidan och slitbanan filtrerar ljud och vibrationer och ser till att de inte förs vidare till kupén.

Silent Groove Design. Bättre körkomfort. På väggarna i däckets längsgående ribbor finns små halvrunda hål som liknar ytan på en golfboll och deras uppgift är att avkyla däcket och sänka ljudnivån. Innovationen minskar däckets luftmotstånd och gör det mer slitstarkt.

Produktbilder: www.nokiantyres.com/HakkaBlue2

Video: Nokian Hakka Blue 2:
https://youtu.be/mqeTyq8V3QY

Video: Nokian sommardäck – Tester i extrema förhållanden
https://www.youtube.com/watch?v=_LtmPkBp9do  

Läs mer:

Mer information om Nokian Hakka Blue 2:
https://www.nokiantyres.se/foretaget/nyhetsartikel/nya-nokian-hakka-blue-2-ett-sakert-och-balanserat-dack-for-vata-vagar/

Mer säkerhet på nordiska vägar – Hakkaskydd
http://www.hakkaskydd.se

Nokian Tyres - världens nordligaste däcktillverkare som uppfann vinterdäcket
www.nokiantyres.com/hakkapeliitta-story

Mer information: www.nokiantyres.se

Jon Persson, produktchef, personbilsdäck, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 [email protected]

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, [email protected]

Product Development Manager Jarno Röytiö, tel. +358 10 401 8552 [email protected]

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom 
You Tube: www.youtube.com/NokianTyresCom 
Facebook: www.facebook.com/nokiantyressverige 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc