tor november 1 01:47 2018 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Öka livslängden på dina däck – förvara dem i ett svalt, torrt och mörkt utrymme

För att må bra behöver dina däck förvaras på rätt sätt. Enligt däckexperter är rätt förvaringstemperatur den viktigaste förutsättningen. Livslängden på däck ökar också om de inte utsätts för fukt, kemikalier och solljus. Ett däckhotell erbjuder den enklaste och säkraste lösningen för däckförvaring.

Öka livslängden på dina däck – förvara dem i ett svalt, torrt och mörkt utrymme

Det finns många sätt att förvara däck. Vissa väljer att ha dem i garaget, på balkongen, i källaren eller ute vid husgaveln. Enligt Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden, är rätt temperatur i förvaringsutrymmet viktigt.

– För inte så länge sedan var det vanligt att förvara däck i källaren bredvid värmepannan. Det är ett alldeles för varmt ställe för däckförvaring. Värmen påverkar däckets gummiblandning som kan börja torka och däcket blir då hårdare. Det kan leda till att det bildas sprickor på däcket och torra samt hårda däck har sämre köregenskaper. Den idealiska däckförvaringen ska ha en temperatur på under +15 grader. Mörkt utrymme utan solljus är också bra då solljuset försämrar däckets slitstyrka, säger Emil Sundholm.

Däckhotell ger idealiska förhållanden

Allt fler väljer att förvara sina däck på ett däckhotell. Det är enkelt och praktiskt, däcken tar inte plats hemma och när det är dags att byta däck är det bara att åka till däckverkstaden där däcken förvaras på deras däckhotell i optimala förhållanden. Även livslängden på däck ökar när de förvaras i rätta förhållanden.

Välskötta däck av hög kvalitet håller åtminstone sex år. Du bör inte köra med däck som är över tio år gamla. Gummit har då blivit för hårt och däcket ger sämre köregenskaper.

Däckets ålder anges på däcksidan. De två första siffrorna av en fyrsiffrig nummerserie visar däckets tillverkningsvecka och de två sista siffrorna tillverkningsåret.

Förvaras däcken fel kan de skadas så pass mycket att de inte längre kan användas.

Tvätta inte med högtryck

Alla typer av däck – sommardäck, dubbfria vinterdäck och dubbdäck – ska förvaras på samma sätt. Innan däcken ska vila i förvaringen ska de tvättas och små stenar ska plockas bort ur mönsterspåren. Tvätta inte däcken med högtryckstvätt då det kan vara skadligt för däcken. Kontrollera även att däcken har slitits jämnt och att det inte finns skador på dem.

Innan däcken läggs i förvaring ska de vara helt torra. De ska inte komma i kontakt med oljor, lösningsmedel eller andra kemikalier. Ett bra tips är att köpa speciella däckpåsar som ger extra skydd.

Däck ska inte förvaras under hårt tryck, tunga saker ska inte placeras på däcken.

– Om däcken placeras liggande på varandra så rekommenderar jag att öka lufttrycket lite eftersom däcket längst ned måste bära rätt så stor vikt, säger Emil Sundholm.

Bra att veta när du förvarar dina däck 

  • Kontrollera åldern på dina däck och köp nya om de är 6-10 år gamla, även om mönstret fortfarande är bra
  • Kontrollera däckmönstret och ta bort stenarna som fastnat i mönsterspåren
  • Tvätta däcken och låt dem torka ordentligt innan du lägger dem i förvar
  • Förvara dina däck i ett svalt och torrt utrymme
  • Skydda dina däck mot direkt solljus och kemikalier
  • Vill du göra det enkelt för dig så lämna in dina däck till ett däckhotell för förvar

Mer information:

Hur ska du förvara dina däck? 
Däckhotell ett enkelt sätt att förvara däck

www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64 
emil.sundholm@nokiantyres.com