ons juli 6 03:15 2011 i kategori Företagsnyheter
Pressinformation 2011-07-06

Slitna däck = risk för vattenplaningHäftiga åskskurar är vanliga i juli då det är mycket bilar på vägarna. Risken för vattenplaning ökar avsevärt när däcken är slitna, varnar Nokian Tyres som rekommenderar att skaffa nya däck när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter.

Tester, gjorda av Nokian Tyres, visar att en bil med 1,6 millimeters mönsterdjup (lagens minimikrav) började vattenplana vid 76 km/h i en kurva med fem millimeter vatten på vägen. Bilen med nya däck började vattenplana först vid 96 km/h.

Mönsterdjupet kan enkelt kontrolleras med hjälp av ett femkronorsmynt. Avståndet mellan överdelen av siffran 5 och myntets kant är tre millimeter. När hela siffran fem är synlig är det hög tid att skaffa nya däck. Alla Nokian Hakka sommardäck har en slitagevarnare (DSI-Driving Safety Indicator) som med tydliga siffror visar hur många millimeter av mönsterdjupet finns kvar.

En viktig regel är att de bästa däcken alltid ska sitta på bakaxeln, oavsett om bilen är framhjuls- bakhjuls- eller fyrhjulsdriven.

Det finns bilägare som fortsätter att köra med odubbade vinterdäck på sommaren. Dessa däck har ett mönster och en gummiblandning som är anpassade för vinterväglag. På sommaren ger vinterdäck sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver. Mycket last i bilen försämrar köregenskaperna ytterligare.

BILDER:
www.nokiantyres.com/HakkaGreen

SE ÄVEN:
Risk för vattenplaning: https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/sakerhet/forutse-vattenplaning/
Säkra sommardäck: https://www.nokiantyres.se/sakra-och-ekonomiska-kvalitetssommardack

För ytterligare information kontakta:
Teknisk chef Allan Ostrovskis, tel. 070-244 8820, Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.se

Nokian TyresSom enda däcktillverkaren i världen koncentrerar sig Nokian Tyres på produkter och tjänster för säker bilkörning i nordiska förhållanden. Innovativa däck för person- och lastbilar samt tunga arbetsfordon marknadsförs huvudsakligen i områden där det finns snö och skogar samt krävande körförhållanden på grund av olika årstider. Nokian Tyres utvecklar produkter där målet är den hållbara säkerheten och miljövänlighet under däckets hela livscykel. Nokian Tyres äger däckkedjan Vianor med över 770 anläggningar i 20 länder. Nokian Tyres omsättning uppgick till cirka 1 058 miljoner euro år 2010 och antalet anställda är cirka 3 500. Nokian Tyres aktie noteras på NASDAQ OMX i Helsingfors. Mer information finns på www.nokiantyres.com