tor september 4 02:41 2014 i kategori Produktmeddelanden

80 år av vinterdäck för nordiska förhållanden

Uppdaterade vinterdäcksfamiljen Nokian Hakkapeliitta garanterar säkert vintergrepp i alla förhållanden

I år är det 80 år sedan när Nokian Tyres år 1934 utvecklade och tillverkade världens första vinterdäck. Sedan dess har branschens ledande vinterdäckstillverkare ständigt utvecklat nya, banbrytande innovationer som har gjort körningen under vintern ännu mer säker och komfortabel.

Frånsett ett test vann nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 förra året samtliga vinterdäcktester i Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Även andra medlemmar i världens mest kända vinterdäcksfamilj Hakkapeliitta är testvinnare: det lättrullande dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 samt de robusta och stabila dubbdäck för SUV-bilar, Nokian Hakkapeliitta 8 SUV och det dubbfria alternativet Nokian Hakkapeliitta R2 SUV.

Den nya dubbtekniken på dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 ger däcket unikt grepp, förbättrar komforten och minskar vägslitaget. Konceptet Nokian Cryo Crystal innebär att greppkristaller i däcket ger det dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 ett mycket bra isgrepp. I början av året presenterades konceptdäcket med dubbar som med en knapptryckning kan fällas ut eller in. Däcket visar hur framtidens vinterdäcksteknik kan se ut.

Nokian Hakkapeliitta vinterdäck omfattas även av Hakka-skydd

Nokian Tyres Hakkapeliitta-vinterdäcksfamiljen har fått tillökning och de senaste produkterna omfattar nu över 220 produkter, från 13 till 21 tum, både dubbdäck och dubbfria vinterdäck.

− Mer säkerhet för konsumenterna ger vårt unika Hakka-skydd som vi ger till våra nya Hakkapeliitta-vinterdäck och Hakka-sommardäck. På hösten är vårt sortiment bredare än någonsin, vilket gör det enkelt att hitta säkra Hakkapeliitta-vinterdäck till bilen, berättar Jon Persson, produktchef för personbilsdäck på Nokian Däck AB.

Nya Hakkapeliitta vinterdäck omfattas även av det unika Hakka-Skyddet. Om ett däck som har monterats och använts på ett rätt sätt skadas, och däcket inte går att reparera, får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad. Hakka-skydd gäller tills däcket har minst fyra millimeter av mönsterdjupet kvar och det gäller ett år räknat från inköpsdatumet. Om däcket går sönder under körning på vägen så behöver man bara ringa till Hakka-vägassistans som skickar hjälp till platsen.

Biltidningarnas däcktester, däckhandlarnas rekommendationer, grannens åsikter – det finns många sätt att bestämma vilken typ av däck man väljer till sin bil. Ett viktigt sätt att få information inför däckvalet är att läsa vad andra som kör med däcken tycker om dem. På Nokian Tyres nya webbsidor kan däckköparen läsa vad bilförare som kör med Nokiandäck tycker om dem.

Nokian Hakkapeliitta 8 – överlägsen testvinnare

Den senaste nykomlingen i Hakkapeliitta-familjen, dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8, lyfte vinterdäckets grepp på is och snö till en ny nivå. Den unika dubbtekniken och många nya innovationer förbättrar vintergreppet, säkerheten och komforten. Flera testvinster i biltidningar förra hösten, både i Sverige och andra nordiska länder, bekräftar det.

Dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 har i genomsnitt 50 procent fler dubbar än sin föregångare Nokian Hakkapeliitta 7. Däcket klarar ändå dubblagstiftningens stränga miljökrav. Tack vare den avancerade dubbtekniken har Hakkapeliitta 8 klart lägre vägslitageeffekt än tidigare. Miljövänligt är även den lägre bränsleförbrukningen och det låga däckljudet.

Den unika dubbplaceringen och konceptet Eco Stud 8 ger däcket utmärkta vinteregenskaper, både vid inbromsning och acceleration. Däcket är även mycket slitstarkt och komfortabelt.

Nokian Hakkapeliitta 8 dubbdäck fanns på bilen som satte nytt världsrekord på is, 335,713 km/h, vilket även det bekräftar däckets utmärkta vintergrepp.

 Det var Nokian Tyres testförare Janne Laitinen som lyckades med världsrekordet på Bottenvikens is i mars 2013.

Nokian Hakkapeliitta 8 har ett omfattande sortiment av dimensioner från 13 tum till 20 tum och sortimentet har nu utökats med fyra nya dimensioner till totalt 67 produkter. De flesta dimensionerna har märkningen XL, vilket innebär att de har högsta möjliga bärighet. I sortimentet finns även specialprodukter med Flat Run-teknik.

Dubbfritt vinterdäck Nokian Hakkapeliitta R2 – optimalt grepp och lättrullande

Det dubbfria alternativet i Hakkapeliitta-familjen, Nokian Hakkapeliittaa R2, har också vunnit flera däcktester. Särskilt isgreppet har blivit mycket bättre, tack vare konceptet Nokian Cryo Chrystal. I gummiblandningen finns diamanthårda små greppartiklar som liknar kristaller med många kanter och de förbättrar greppet speciellt på is.

Däckets slitbanegummiblandning gör att däcket behåller sina goda greppegenskaper även när däckets mönsterdjup närmar sig fyra millimeter, som är det lägsta mönsterdjupet för säkert vintergrepp.

Nokian Hakkapeliitta R2 är förstavalet för miljövänliga bilförare. Däckets mycket låga rullmotstånd sparar bränsle och minskar koldioxidutsläppen.

I sortimentet av Nokian Hakkapeliitta R2 ingår nu tre nya dimensioner och omfattar nu 59 produkter, från 13 tum till 20 tum.

Nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 SUV – robust och stabilt däck till stadsjeepar

Det senaste tillskottet i Hakkapeliitta-familjen är dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 SUV för höga och massiva SUV-bilar. Branschens mest moderna dubbteknik ger det nya däcket utmärkt grepp på is och snö. På däcksidorna finns materiallösningar som grundar sig på aramid-fiber, känd från flygplans- och försvarsindustrin, vilket optimerar däckets slitstyrka. Däckets överlägsna grepp- och slitstyrkeegenskaper ger frid för SUV-förare som njuter av prestandan på sina stadsjeepar. 

Dubbkonceptet Nokian Eco Stud 8, känd från testvinnaren Nokian Hakkapeliitta 8 för personbilar, är skräddarsydd för tyngre SUV-bruk och ger däcket utmärkt grepp och stabila köregenskaper på alla underlag. Tack vare det nya dubbkonceptet har däcket ett mycket bra och balanserat isgrepp rakt fram och i sidledes. Det balanserade isgreppet rakt fram och i sidledes är mycket viktigt på höga SUV-bilar för att de ska kunna ha stabila köregenskaper.

I sortimentet av Nokian Hakkapeliitta 8 SUV ingår 48 produkter, från 16 tum till 21 tum. I sortimentet finns även specialprodukter med Flat Run-teknik eller med XL-märkning, vilket innebär att de har högsta möjliga bärighet.

Dubbfritt vinterdäck Nokian Hakkapeliitta R2 SUV – stabilt och komfortabelt

Det dubbfria alternativet för stadsjeepar, Nokian Hakkapeliitta R2 SUV, ger stabilt vintergrepp samt robusta och exakta köregenskaper. Däcket har många samma egenskaper och tekniska lösningar som dubbfria Nokian Hakkapeliitta R2 för personbilar, exempelvis nya konceptet Cryo Crystal.

Vintersilicagummiblandningen, som baseras på cryosilan, har anpassats för krävande SUV-bruk. Blandningen av silica, naturgummi och rapsolja ger Nokian Hakkapeliitta R2 bästa möjliga is-, snö- och våtgrepp.

Sortimentet av Nokian Hakkapeliitta R2 består av 50 produkter, en ökning med tre nya dimensioner, från 15 tum till 21 tum. I sortimentet finns även specialprodukter med Flat Run-teknik.

Slitagevarnare ökar säkerheten

Alla Nokian Hakkapeliitta vinterdäck har på slitbanan en slitagevarnare som optimerar komforten och ökar säkerheten. Slitagevarnaren (DSI-Driving Safety Indicator), som Nokian Tyres har utvecklat och patenterat, mitt på slitbanan visar huvudspårens mönsterdjup i millimeter.

Snöflingesymbolen är synlig tills mönsterdjupet är fyra millimeter. När den försvinner är det dags att köpa nya vinterdäck för att inte riskera sämre köregenskaper. På däcksidan finns en inforuta där man kan markera däckets placering på bilen och lufttrycket

Bilder

www.nokiantyres.com/hakkapeliitta8 
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2 
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta8SUV 
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2SUV

Mer information om Hakkapeliitta vinterdäck

Nokian Hakkapeliitta 8
https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokian-hakkapeliitta-8/

Nokian Hakkapeliitta R2
https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokian-hakkapeliitta-r2/

Nokian Hakkapeliitta 8 SUV
https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokian-hakkapeliitta-8-suv/

Nokian Hakkapeliitta R2 SUV
https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokian-hakkapeliitta-r2-suv/

Nokian Hakkapeliitta: världsrekord för körning på is 335,713 km/h
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/utvecklingsarbete/fastest-on-ice/varldsrekord-pa-is-2013/

Testcentret i Ivalo – White Hell
http://youtu.be/f4TSgk_1TQU

Nokian Hakkapeliitta – Mångfaldig testvinnare
http://youtu.be/IkQotSMzSfs

Nokian Hakkapeliitta – Legendariskt vinterdäck
www.youtube.com/watch?v=JA-YfJDKvwE&feature=share&list=PL1BE04B7BAC224A97

Hakka-skydd
https://www.nokiantyres.se/hakkaskydd/

Mer information:

Produktutvecklingschef Juha Pirhonen, tel. +358 10 401 7708
juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Produktchef, personbilsdäck, Jon Persson, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 jon.persson(at)nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis(at)nokiantyres.com