ons februari 12 01:39 2014 i kategorierna Företagsnyheter, Produktmeddelanden

Världens första dubbfriktionsdäck - Unik dubbteknik aktiverar dubbarna vid behovI samband med vinterdäckets 80-årsjubileum presenterar Nokian Tyres sitt konceptdäck som visar hur framtidens dubbteknik kan se ut. Med en knapp på instrumentbrädan kan bilföraren aktivera dubbarna i däcket och därmed förbättras greppet. När de inte längre behövs så trycker man knappen igen och dubbarna dras in i däcket.

Idén med ett däck som fungerar både som ett dubbat och dubbfritt vinterdäck är att skiftningen mellan dubbat/dubbfritt kan göras när väglaget förändras. På barmark eller vid stabila vinterförhållanden kan man köra utan dubbar och på isiga underlag kan man använda dubbar.

Konceptdäcket, som världens ledande vinterdäcktillverkare har utvecklat, har liknande mönster och konstruktionslösningar som nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 SUV, som lanserades nyligen. Samtliga dubbar på alla fyra däcken höjs eller sänks samtidigt vid knapptryckning. Själva dubbstommen rör sig inte, utan det är dubbstiftet av hårdmetall mitt i dubben som rör sig ut och in.

− Vårt nya konceptdäck är en enorm teknisk uppvisning. Vårt unika dubbkoncept kan bli verklighet en dag. Som föregångare på vinterdäck vill vi på det här sättet visa att det är möjligt att göra ett vinterdäck som fungerar både som ett dubbdäck och som ett dubbfritt vinterdäck, berättar Matti Morri, chef för Nokian Tyres tekniska kundservice.

Nokian Tyres utvecklade och tillverkade världens första vinterdäck för krävande nordiska vinterförhållanden, vilket lanserades år 1934. Två år senare utvecklade däckfabrikens ingenjörer Snö-Hakkapeliitta, en lösning för vinterbilister som ville köra säkert på hala vintervägar. I dag är Nokian Hakkapeliitta ett av världens mest kända vinterdäcksmärken.

Se på video:
http://youtu.be/qNXL2EEscuE

Mer om ämnet:

Bilder på konceptdäcket:
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta_concept_tyre_2014

Världens första vinterdäck uppfanns för 80 år sedan. Se på video.
http://youtu.be/3pb8Oe-Ki5c

Nokian Hakkapeliitta: världsrekord för körning på is 335,7 km/h
https://www.nokiantyres.se/foretaget/nyhetsartikel/335-713-km-h-nytt-svindlande-varldsrekord-pa-is-med-nokian-tyres-och-nokian-hakkapeliitta-8/

Mer information:

Chef för teknisk kundservice Matti Morri, tel. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

Nokian Däck AB
Produktchef Anders Jansson, tel 08-4747 447
anders.jansson(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.se

www.facebook.com/nokiantyressverige | www.youtube.com/NokianTyresCom