Nokian Tyres i korthet

Nokian Tyres i korthet

Nokian Tyres utvecklar och tillverkar premiumdäck för människor som värdesätter säkerhet, hållbarhet och förutsägbarhet. Inspirerade av vårt skandinaviska arv, skapar vi innovativa produkter för personbilar, lastbilar och tunga maskiner som ger dig sinnesfrid i alla körförhållanden.  Vår Vianor-kedja tillhandahåller däck- och biltjänster. 

År 2023 sysselsatte vi cirka 3 400 anställda och hade en omsättning på cirka 1 174 miljoner euro. Nokian Tyres är noterat på Nasdaq Helsingfors.

 

Affärsområden

Vi utvecklar och tillverkar däck av hög kvalitet för personbilar, skåpbilar och lastbilar. Vi är särskilt kända för våra innovativa vinterdäck, samtidigt som vi utvecklar konkurrenskraftiga sommar- och året-runt däck för den europeiska marknaden. Som en av världens ledande tillverkare av tunga specialdäck fokuserar vi på utvalda segment, såsom skogs-, jordbruks-, hamn- och gruvmaskiner. Vårt företag omfattar även Vianor-kedjan, som specialiserat sig på underhåll av fordon och däcktjänster.

Marknadsområden

Nokian Tyres är ett starkt varumärke, särskilt i Norden, medan Centraleuropa och Nordamerika är tillväxtmarknader för oss. Våra innovativa och banbrytande produkter, högkvalitativa tjänster och starka distributionsnätverk hjälper oss att öka vår marknadsandel i tillväxtregioner. På lång sikt vill vi arbeta på alla viktiga marknader för vinterdäck.

Produktionsanläggningar

Nyckelprodukter tillverkas i våra fabriker i Nokia, Finland och i Dayton, USA. Vissa produkter tillverkas i kontrakterade fabriker där kvalitetsnivån motsvarar Nokian Tyres höga standard.

Historien av Nokian Tyres

Nokian Tyres plc är ett bolag som grundades år 1988. Företagets rötter sträcker sig till år 1898, då Finlands Gummifabrik Ab grundades. Tillverkningen av personbilsdäck började år 1932 och världens första vinterdäck tillverkades år 1934.

1898
Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö (Finlands Gummifabrik Aktiebolag) grundas
1934
Världens första vinterdäck för lastbilar, Kelirengas
1995
Nokian Renkaat blir Nokian Renkaat Oy (Nokian Tyres) – bolaget noteras i Helsingfors Aktiebörs
2015
Världens första vinterdäck vars våtgrepp och rullmotstånd får bästa betyg, klass A, enligt EU:s däckmärkning
2018
Föregångare inom däckindustrin under 120 år
2020
Nokian Tyres tredje fabrik startade produktionen i Dayton, USA