FacebookInstagrammenu-iconicon-playscroll-downsearchTwitterYouTube

Basinformation

Som enda däcktillverkare i världen koncentrerar sig Nokian Tyres på produkter och tjänster som hjälper människor att köra bil säkert i nordiska förhållanden. Innovativa däck för person- och lastbilar samt för tunga arbetsmaskiner marknadsförs huvudsakligen i områden där det finns snö, skogar och krävande körförhållanden på grund av årstidsväxlingar. Hållbar säkerhet och miljövänlighet under produkternas hela livscykel är målet för bolagets produktutveckling.

2017 hade Nokian Tyres cirka 4 600 anställda och en nettoomsättning på omkring 1,6 miljarder euro. Nokian Tyres är noterat på NASDAQ Helsinki.

Affärsområden

Företaget levererar innovativa däck för bilar, lastbilar och specialdäck för tunga maskiner främst i områden med speciella utmaningar för däckprestanda: snöröjning, skog och svåra körförhållanden under olika årstider. En medlem i Nokian Tyres-gruppen, däckkedjan Vianor verkar som grossist och återförsäljare på Nokian Däcks kärnmarknader.

  • Personbilsdäck
  • Tunga däck
  • Vianor

Försäljning per marknad 2017

Marknader

Huvudmarknader är Norden och områden där förhållandena är liknande som i Norden, områden som ställer stora krav på däcken: områden med snö, skog, och grov vägbeläggning, där de olika årstiderna gör att väder- och användningsförhållandena är krävande och varierande.

Produktionsanläggningar

Nyckelprodukterna tillverkas i våra fabriker i Nokia, Finland och i Vsevolozhsk, Ryssland. Vissa produkter tillverkas i kontrakterade fabriker där kvalitetsnivån motsvarar Nokian Däcks höga krav.

Historien

Nokian Tyres plc är ett bolag som grundades år 1988. Företagets rötter sträcker sig till år 1898, då Finlands Gummifabrik Ab grundades. Tillverkningen av personbilsdäck började år 1932 och världens första vinterdäck tillverkades år 1934.

Historien av Nokian Tyres

1898

Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö (Finlands Gummifabrik Aktiebolag) grundas

1934

Världens första vinterdäck för lastbilar, Kelirengas

1995

Nokia Renkaat blir Nokian Renkaat Oy (Nokian Tyres) – bolaget noteras i Helsingfors Aktiebörs

2005

Nokian Tyres andra fabrik öppnas i Vsevolozhsk i Ryssland

2015

Världens första vinterdäck vars våtgrepp och rullmotstånd får bästa betyg, klass A, enligt EU:s däckmärkning

2017

Nya generationens dubbdäck Nokian Hakkapeliitta 9 och Nokian Hakkapeliitta 9 SUV