Nokian Tyres i korthet

Nokian Tyres i korthet

Nokian Tyres är världens nordligaste däcktillverkare som erbjuder trygghet under alla förhållanden. Vår kunskap härstammar från våra skandinaviska rötter och värderingar. Hållbar säkerhet och miljövänlighet under hela livscykeln är målen för våra personbilsdäck och tunga däck. Företaget omfattar även Vianor-kedjan, som specialiserat sig på underhåll av fordon och däcktjänster.

Bolagets omsättning uppgick år 2022 till cirka 1,7 miljarder euro och sysselsätter cirka 3 300 personer. Nokian Tyres är noterade på Nasdaq Helsinki.

Affärsområden

Vi utvecklar och tillverkar däck av hög kvalitet för personbilar, skåpbilar och lastbilar. Vi är särskilt kända för våra innovativa vinterdäck, samtidigt som vi utvecklar konkurrenskraftiga sommar- och året-runt däck för den europeiska marknaden. Som en av världens ledande tillverkare av tunga specialdäck fokuserar vi på utvalda segment, såsom skogs-, jordbruks-, hamn- och gruvmaskiner. Vårt företag omfattar även Vianor-kedjan, som specialiserat sig på underhåll av fordon och däcktjänster.

Marknadsområden

Nokian Tyres är ett starkt varumärke, särskilt i Norden, medan Centraleuropa och Nordamerika är tillväxtmarknader för oss. Våra innovativa och banbrytande produkter, högkvalitativa tjänster och starka distributionsnätverk hjälper oss att öka vår marknadsandel i tillväxtregioner. På lång sikt vill vi arbeta på alla viktiga marknader för vinterdäck.

Produktionsanläggningar

Nyckelprodukter tillverkas i våra fabriker i Nokia, Finland och i Dayton, USA. Vissa produkter tillverkas i kontrakterade fabriker där kvalitetsnivån motsvarar Nokian Tyres höga standard.

Historien av Nokian Tyres

Nokian Tyres plc är ett bolag som grundades år 1988. Företagets rötter sträcker sig till år 1898, då Finlands Gummifabrik Ab grundades. Tillverkningen av personbilsdäck började år 1932 och världens första vinterdäck tillverkades år 1934.

1898
Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö (Finlands Gummifabrik Aktiebolag) grundas
1934
Världens första vinterdäck för lastbilar, Kelirengas
1995
Nokian Renkaat blir Nokian Renkaat Oy (Nokian Tyres) – bolaget noteras i Helsingfors Aktiebörs
2015
Världens första vinterdäck vars våtgrepp och rullmotstånd får bästa betyg, klass A, enligt EU:s däckmärkning
2018
Föregångare inom däckindustrin under 120 år
2020
Nokian Tyres tredje fabrik startade produktionen i Dayton, USA